Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat.cat > Trenscat Internacional > Ferrocarrils d'Euskadi > EuskoTren
Xarxa de EuskoTren
La xarxa d'EuskoTren està formada per diverses línies de via mètrica que transcorren per Euskadi. La companyia ferroviària del gobern basc es va formar el 1983 agrupant totes les línies de via mètrica que hi havia a Euskadi i discorrien exclusivament per aquest territori i que en aquell moment explotava FEVE. EuskoTren ofereix serveis a Bizkaia i Gipuzkoa, amb una línia principal de Bilbo a Donostia que té ramals a Bermeo i Lasarte-Oria, i que es prolonga de Donostia cap a Irun i Hendaia, ja en territori de l'Iparralde. A més de la línia principal i ramals corresponents, la companyia explota una línia aïllada de la resta de la xarxa a Bilbo, la línia del Txorierri que uneix la ciutat amb Lezama. Fins el 1995 EuskoTren havia explotat la línia de Bilbo a Plentzia que es va transferir a Metro de Bilbao i de la que només en resta el tram de Deustu a Casco Viejo, actualment integrat amb la línia de Lezama. EuskoTren també explota el funicular de Larreineta i el tren de vapor del Museu Basc del Ferrocarril a Azpeitia. A més, EuskoTren també explota algunes línies d'autobús. La xarxa ferroviària té 181 km de longitud, incloent el funicular i el tren de vapor del Museu, amb la pràctica totalitat de les línies electrificades (176 km).  Els serveis ferroviaris de viatgers es poden agrupar en quatre línies: Bilbo-Donostia (que integra les línies de Durangaldea, tranbia Eibar-Ermua i Kostaldea), Topo, Urdaibai i Txorierri. A banda de les quatre línies, existeix el servei de tren regional de Bilbo a Donostia i Hendaia, que és semidirecte i només para a Bilbo, Durango, Eibar, Zarautz, Donostia i Hendaia. EuskoTren també ofereix serveis de mercaderies sota la denominació EuskoKargo, si bé actualment el trànsit d'aquest tipus és escàs, estant previst potenciar-lo en el futur.

Seleccioneu una de les línies de EuskoTren per veure'n més informació i fotos:
 Bilbo-Donostia
Bilbo-Amorebieta-Durango-Eibar-Ermua-Zumaia-Zarautz-Donostia
 Topo
Lasarte Oria-Donostia-Errenteria-Irun-Hendaia
 Urdaibai
Bilbo-Amorebieta-Gernika-Bermeo
 Txorierri
Deustu-Casco Viejo-Sondika-Lezama

Plànol geogràfic de les línies de EuskoTren

Trens
Unitats 3500
Sèrie formada per 15 unitats de tres cotxes posades en servei quan les línies encara estaven en mans de FEVE entre 1977 i 1978, per prestar serveis a la línia Bilbo-Donostia i al Topo en aquell moment en composició M-Rc. Ja amb EuskoTren, es van adquirir remolcs intermitjos per formar onze unitats en composició M-R-Rc i quatre en formació M-R-R-Rc en exclusiva per al Topo. A finals dels 80 i primers dels 90 del segle XX, les UT 3504, 3506 i 3515 van fer serveis regionals sota la denominació Bidexpress, un tren que incloïa servei de paqueteria. A partir de 1990 la substitució a la línia del Topo per les unitats 300 va propiciar que les unitats de quatre cotxes fossin desprovistos d'un d'ells. Actualment les unitats 3500 presten servei habitualment a les línies de Kostaldea, Tranbia Eibar-Ermua i Urdaibai. Els trens construïts per CAF tenen una velocitat màxima de 80 km/h.

Unitats 200
Sèrie de 20 unitats que van entrar en servei el 1986 en l'aleshores línia d'EuskoTren de Bilbo a Plentzia. En principi les unitats van ser destinades a aquesta línia per tal que un cop construït el metro de Bilbao fossin aquestes unitats les que hi prestessin servei. No obstant, un cop contruït el Metro va decidir-se construïr noves unitats, de manera que les unitats 200 van ser traslladades a la línia general de Bilbo a Donostia i alguns dels seus ramals. Durant la seva vida activa han rebut a més del canvi de decoració, un nou remolc intermig formant composicions M-R-R-M. Les unitats 200 actualment present servei a les línies Durangaldea, Kostaldea i Topo. A les unitats assignades a serveis de la línia Bilbo-Donostia se'ls està afegint lavabo en un dels remolcs. Els trens construïts per CAF tenen una velocitat màxima de 80 km/h.

Unitats 300
Derivades de les unitats 3500, la sèrie de 12 unitats que el 1990 van destinar-se en exclusiva a la línia del Topo. Un cop posat en servei el Metro de Bilbao, les unitats 200 van arribar a la línia i les 300 van destinar-se a serveis de la línia Bilbo-Donostia i a la línia del Txorierri. Tres unitats (310, 311 i 312) van ser transformades per a realitzar un servei semidirecte de luxe entre Bilbo i Donostia denominat "Euskopullman" el 1998 que va ser suprimit un any més tard en no tenir èxit.Les unitats supervivents d'aquesta reforma actualment realitzen els serveis regionals semidirectes de Bilbo a Donostia i Hendaia. Els trens construïts per CAF tenen una velocitat màxima de 90 km/h.

La divisió de mercaderies d'EuskoTren rep el nom d'EuskoKargo. Actualment l'únic trànsit que existeix és el de trens carregats amb bobines entre les factories d'ACERALIA d'Avilés (Astúries) i de Lesaka (Nafarroa) a través de la terminal d'EuskoTren a Lasarte Oria. El transport es realitza amb plataformes pròpies d'EuskoKargo i locomotores de FEVE, circulant per les vies d'EuskoTren d'Ariz-Basauri fins a Lasarte, habitualment en horari nocturn. La compra de 12 locomotores duals, dièsels i elèctriques, possibilitarà l'augment del trànsit de mercants en el futur ja que la xarxa connecta amb els ports comercials de Bermeo i, properament, de Pasaia i Bilbo.

Curiositats
- xarxa d'ample de via mètric
- xarxa de viatgers tota electrificada
- doble via Deustu-Casco Viejo; Bilbo-Amorebieta; Añorga-Amara; Amara-Loiola; Portomoko-Bentak Irun; en obres Amorebieta-Durango
- circulació per la dreta de Donostia a Hendaia
- circulació per l'esquerra de Bilbo a Donostia i Txorierri
- bona part de les estacions disposen de barreres tarifàries tant d'entrada com de sortida


Enllaços
Euskotren: www.euskotren.es Euskal Trenbide Sarea (ETS): www.ets-rfv.es 

Anar a Ferrocarrils d'Euskadi
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional