Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Cremallera i Funiculars de Montserrat > Característiques tècniques > Via i cremallera
Horaris dels trens de Catalunya
 Via i cremallera
 
 Via i cremallera
La via a tota la línia, excepte al túnel de Monistrol i a l'estació de Monistrol de Montserrat, on la via és amb travessa monobloc de formigó, és amb carril Vignole tipus UIC SBB-1, de 46 kg/m, sobre travessa metàl·lica Ypsilon i subjecció elàstica Vossloh Skl-14. La cremallera és del tipus Abt, amb dues làmines dentades intercalades, del mateix tipus usat per exemple a la línia del cremallera de Núria. En el recorregut del cremallera de Montserrat hi ha prop de 74000 dents (des de la sortida de Monistrol-Vila fins a Montserrat) durant els 4110 metres de sistema en cremallera a raó de 18 dents per cada metre de longitud.
 Canvis d'agulla en cremallera
Són sumament complexos, ja que es dóna sempre continuïtat tant als rails com a la cremallera. Així doncs, quan es canvien els rails, canvien d'orientació tant aquests com la cremallera i així es dóna un pas continuat a la roda que engrana la cremallera. Els motors per canviar les agulles són de Siemens. 
 El cocodril (sistema de transició a cremallera)
Situat a l'entrada de la secció en cremallera és d'un tipus molt complex, del mateix tipus que l'instal·lat recentment a la línia de Núria. Serveix perquè la roda dentada engrani correctament a la secció de cremallera, de manera que la transició es dóna d'una manera molt suau i segura, a una velocitat de 10 km/h.  

Tornar a Característiques Tècniques
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT:IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional