Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Cremallera i Funiculars de Montserrat > Traçat > De Monistrol de M. a Monistrol-Vila
Horaris dels trens de Catalunya
  Traçat
 De Monistrol de M. a Monistrol-Vila
El traçat del Cremallera de Montserrat s'inicia a Monistrol de Montserrat (PK 0,0), també coneguda com a Monistrol-Enllaç per ser l'estació de connexió amb la línia de ferrocarril Barcelona-Manresa. Aquest primer tram, entre Monistrol de Montserrat i Monistrol-Vila la línia és sense cremallera, en adherència simple. A la sortida de l'estació hi ha una agulla de connexió de la línia del cremallera amb la de ferrocarril convencional i de seguida s'entra al túnel de Monistrol. Aquest túnel ja existia des que es va construir la línia de Martorell a Manresa. De fet, ja hi havien passat dues vies que anaven des de l'actual estació de Monistrol (aleshores Monistrol-Central) fins a l'estació d'enllaç amb l'antic cremallera de Montserrat (Monistrol-Enllaç). El túnel és en corba a la dreta i hi ha dues vies, una per al cremallera i l'altra per la línia Llobregat-Anoia. Existeix una passera lateral de 0,6 metres i el túnel està il·luminat. A continuació del túnel de Monistrol s'entra al túnel de la Foradada, túnel perforat per al nou cremallera en roca molt dura, de via única i de 164 metres de llarg. És un túnel recte amb passera lateral de 1m d'ample i il·luminat; al seu final descriu una corba a l'esquerra, que desemboca al pont del Centenari. El pont del centenari és l'obra d'enginyeria més rellevant de tot el projecte. Té una longitud de 480 metres i una amplada de 5 metres, salva la carretera vella de Monistrol a Castellbell i el Vilar, el riu Llobregat, un nou carrer de Monistrol, la carretera C-55 d'Abrera a Manresa, un accés a l'estació de Monistrol-Vila i discorre pel marge dret del torrent del Tortuguer. Aquest pont consta de 9 trams de longitud variable, que oscil·len entre els 35 i els 70 metres. Està concebut com una gelosia espacial de tubs d'acer que li donen un aspecte lleuger i minimitzen l'impacte visual. Està sustentat per vuit piles d'una altura màxima de 37 metres. Al final del pont del Centenari s'entra a l'estació de Monistrol-Vila (PK 1,05).

FOTOS
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
L'AM3, El Montgròs, arribant a l'estació de Monistrol de Montserrat o Monistrol-Enllaç, antigament Monistrol-Central (març 2013) L'AM2 emergint del túnel de Monistrol, compartit amb la línia Barcelona- Manresa (abril 2008) Vista de l'estació de Monistrol des de l'interior del túnel (agost 2003) Petit espai entre el túnel de la Foradada i el túnel de Monistrol, on es separen les línies del Cremallera i la de Manresa (agost 2003)

Tren a la boca nord del túnel de la Foradada, que dóna directament al pont del Centenari (abril 2008) Una altra vista d'un tren cremallera al viaducte del Centenari, just a la sortida del túnel (agost 2013) Espectacular vista del pont del Centenari, que salva la carretera BP-1121, el riu Llobregat i el nus de la carretera C-55 amb l'accés viari a l'estació de Monistrol-Vila (agost 2013) El pont del Centenari a la seva part més alta, el tren i la muntanya de Montserrat al fons (octubre 2006)

Doble composició de cremalleres al pont, que assoleix una alçada màxima de 37 metres (abril 2008) Dos trens cremallera acoblats circulant entre Monistrol-Vila i Enllaç (abril 2008) Una altra vista del Cremallera al pont, amb les aigües del riu Llobregat al fons (abril 2008) L'AM5, Les Agulles, pujant cap a Monistrol-Vila (abril 2008)

Vista típica del nou Cremallera, amb el viaducte i la imponent muntanya de Montserrat coma a teló de fons (març 2004) El Cremallera a la corba del viaducte que condueix a Monistrol-Vila, amb el polígon de Can Prat de fons (abril 2008) La piscina municipal de Monistrol en primer terme i algunes cases amb el cremallera passant pel fons (abril 2008) Salvant la carretera C-55 pel viaducte (agost 2013)

El tren doble a punt d'arribar a Monistrol-Vila (agost 2013) L'AM1 entrant a Monistrol-Vila (maig 2006) L'AM5 sortint cap a Monistrol de Montserrat (juny 2012) Tren procedent de Monistrol-Enllaç entrant a Monistrol-Vila (juny 2012)

 
A Montserrat  
De Monistrol-Vila a Pont pas nivell
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT:IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional