Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
 Trens de Catalunya > FGC > Cremallera de Núria > Túnel del Roc del Dui > El projecte
El projecte del túnel del Roc del Dui
FGC  Turisme i Muntanya
 
Planta general del projecte (font: GISA)
Perfil longitudinal del túnel. Via general (font: GISA)
 
La línia de FGC entre Ribes de Freser, Queralbs i la Vall de Núria discorre per un paratge d’alta muntanya, i com a tal, es poden produir de manera natural despreniments de roca, atès la pendent pronunciada existent i la dinàmica natural de l’aigua. Amb l’objectiu d’incrementar la seguretat a la línia, el DPTOP va iniciar l’estiu del 2006 la construcció d’un nou túnel en variant, en paral·lel al traçat existent del cremallera, per millorar-lo i evitar el pas dels trens per aquest tram especialment abrupte. Així, amb el nou túnel s’incrementa la seguretat en aquest punt, i es garanteix la preservació d’aquest espai, d’especial interès paisatgístic i natural. L’actuació ha suposat una inversió global de 23,5 MEUR.

El nou túnel del Roc del Dui abasta una longitud total d’1,3 quilòmetres, i es troba a mig camí, entre les estacions de Queralbs i Núria del cremallera, al terme municipal de Queralbs. El nou túnel s’inicia, a la banda sud, a l’altura del túnel del Navarro i enllaça de nou amb el traçat actual del cremallera a l’altura de l’encreuament de Fontalba, a la banda nord, mitjançant un nou pont de 20 metres de longitud sobre el torrent del mateix nom. En aquest nou tram s’han instal·lat un total d’1,9 quilòmetres de via i catenària. El túnel, construït amb una pendent de prop del 15%, disposa de 5 galeries d’evacuació d’acord amb la normativa vigent, amb espais i sobreamples als punts de creuament entre el túnel i la galeria.

Pel que fa al seu disseny, presenta dos trams ben diferenciats:

Tram sud es tracta d’un tram de via única de 946 metres de longitud, de 5,4 metresd’amplada i 5,6 metres d’altura, amb 4 galeries d’evacuació transversals que comuniquen amb l’exterior. S’inicia a boca sud del túnel del Navarro amb un tram de 6 metres de longitud de túnel artificial, que permet integrar aquesta infraestructura en el paisatge, millorant, alhora, la seguretat de l’obra.

Tram nord comprèn el tram de via doble, que permet el creuament de trens i la circulació en tots dos sentits de la marxa amb l’objectiu de garantir un servei més còmode i augmentar les freqüències de pas. Té una longitud de 390 metres, una amplada de 9,3 metres i una altura de 6,2 metres, amb una galeria d’evacuació transversal que comunica amb l’exterior. L’últim tram correspon a un túnel artificial de 10 metres de longitud que enllaça amb un nou pont de 20 metres fins a connectar amb l’actual túnel de Fontalba. Les 5 galeries d’evacuació del túnel, de 100 metres de longitud cadascuna aproximadament, connecten amb l’antic traçat del cremallera. Aquest tram de via del traçat original es transformarà en un camí per a vianants fins a la boca nord del túnel. Així, es podrà utilitzar aquest tram com una variant al camí antic per a vianants entre Queralbs i Núria, que contribuirà a enriquir el senderisme en aquesta àrea.

Secció tipus de via tram sud (font: GISA) Secció tipus de via tram nord (font: GISA)

Embrocament sud (font: GISA) Embrocament nord (font: GISA)

Inici Túnel del Roc del Dui
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional