Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > Circulacions especials > Obres a Rodalies de Barcelona Estiu 2020 > Trasllat vies línia de Mataró a la futura estació de Barcelona La Sagrera
Horaris dels trens de Catalunya
Obres a Rodalies de Barcelona Estiu 2020  
Trasllat de vies línia de Mataró a la futura estació de Barcelona La Sagrera
Del 25 de juliol de 2020 al 8 de desembre de 2020
L'estació en construcció de Barcelona La Sagrera ha iniciat una nova fase d'obres que es produeix un cop s’ha acabat el procés d’excavació del recinte de l’estació. Fins ara s'han retirat 1,5 milions de metres cúbics de terres i materials i s'ha finalitzat la llosa de formigó. El nou traçat del corredor Barcelona-Mataró té una longitud d’1,98 quilòmetres des del Triangle Ferroviari fins a la boca del túnel de l’estació de Barcelona-El Clot Aragó. La línia d’aquest recorregut descendeix en doble via fins a l’interior de l’estructura de l’estació. D’aquesta manera, els trens deixaran de passar pel traçat provisional actual, en servei des de l'any 2010. Un cop acabin aquests treballs continuaran les obres dels projectes d’accés i estructura de l’estació, així com el trasllat de les vies del corredor d’ample convencional Barcelona-Granollers. Després es procedirà a la col·locació de les vies de la línia d’alta velocitat a la seva posició definitiva.
Aquesta fase ha tingut una primera afectació el 25 de juliol, amb una interrupció del trànsit ferroviari de la línia R1 des de Badalona durant el cap de setmana del 25-26 de juliol. Durant aquest interval s'ha instal·lat un desviament provisional per tenir un tram d’1,7 quilòmetres de la línia Barcelona-Mataró en via única (en superfície, en la ubicació actual provisional) durant un període de tres mesos i mig. L’objectiu final és que els trens acabin circulant per l’interior del nou tram soterrat de la Sagrera sense parada a partir del mes de novembre. Es manté la circulació de trens a la línia R1 de Rodalies durant aquests quatre mesos i mig, tot i que al reduir-se la capacitat operativa hi ha menys trens en circulació. Abans del trasllat definitiu es va fer un nou tall de la línia des de Badalona entre el 5 i el 8 de desembre de 2020, per fer les connexions a la zona del pont de Bac de Roda i a la del Triangle Ferroviari. El 8 de desembre de 2020 a la tarda es va reprendre el servei per l'estació de la Sagrera ja amb les vies de la R1 en la seva ubicació definitiva.
Estació de la Sagrera i vies en la seva posició actual provisional (font: adif)
Fase 1A de la posició de les vies, amb via única provisional de 1,7 km (font: adif)
Fase 1B de la posició de les vies, ja en posició definitiva (font: adif)
 
FOTOS DE LES OBRES
Tubal Torres i Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Unitat Civia abans de l'entrada en servei de les vies traslladades a la Sagrera estacionada per fer la prova de simulacre d'evacuació (desembre 2020) Vista de l'estació de la Sagrera encara en obres des de l'andana dels trens sentit Mataró (desembre 2020) Connexió de les noves vies pel costat Clot-Aragó (desembre 2020) Tren Civia per la línia R2 amb les obres de connexió del traçat definitiu de les vies de la línia R1 a l'entorn del pont de Calatrava (desembre 2020)

La batonadora treballant en el perfilat de les vies (desembre 2020) Civia per la línia R2 nord circulant cap a Granollers Centre, amb les vies de la línia R1 ja connectades (desembre 2020) La plataforma de les vies provisionals de la R1 encara ben visible, amb els darrers treballs a la rampa d'accés a l'estació de la Sagrera nivell Rodalies (desembre 2020) Vista general de les obres de l'estació de la Sagrera des del pont del Treball Digne (desembre 2020)

Vista de les obres a la zona del triangle ferroviari (desembre 2020) Vista de la connexió pel costat Mataró del nou traçat (desembre 2020) Senyals lluminosos ja en servei en el nou traçat de la R1 al triangle ferroviari (desembre 2020) Les vies cap a Sant Adrià de Besòs i Mataró (desembre 2020)

Unitat 448 circulant de buit des del dipòsit de Sant Andreu Arenal entrant al túnel del Clot-Aragó (setembre 2020) Unitat 447 sortint del túnel de Clot pel tram de via única temporal amb un servei R1 fins a Mataró (setembre 2020) Unitat 447-052 amb el remolc central PMR al tram de via única temporal a la Sagrera, en el punt de connexió amb el nou traçat (setembre 2020) Nou tram de rampa del 3% que connectarà amb el nivell de Rodalies de la nova estació de la Sagrera on la línia de Mataró tindrà quatre vies i dues andanes (setembre 2020)

Des del juliol i fins al novembre de 2020 s'està procedint al trasllat de les vies de la línia de Mataró a la seva posició definitiva a la futura estació de la Sagrera, després de llargs anys d'obres. A la foto tren de la R1 a l'Hospitalet en el tram de via única temporal de 1,7 km per treballar en la connexió de les noves vies pel costat Clot-Aragó, tal com es pot veure a la part inferior dreta de la foto (setembre 2020) Operaris treballant en el formigonat de les noves vies (setembre 2020) Unitats sèrie 447 pel tram de via única temporal circulant entre les obres de la Sagrera amb un servei R1 cap a Blanes, tot i que finalitzarà a Malgrat degut al tall de la línia entre Malgrat i Blanes on s'està reconstruint el pont sobre el riu Tordera (setembre 2020) La doble composició d'unitats sèrie 447 recupera la doble via just abans del Pont del Treball (setembre 2020)

Retorn a Obres Rodalies de Barcelona Estiu 2020
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional