Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > Trens renfe > Unitats 444
 
Unitats elèctriques sèrie 444
Les unitats elèctriques de la sèrie 444 són una evolució de la sèrie 432 en la que les principals millores estan els bogies, comoditat i que són monotensió a 3 kV (cc). De fet, s'han considerat les unitats 444 com unitats 440 per a llarga distància, ja que les millores introduïdes a les 444 es van posar en marxa primer en les unitats 440. Inicialment aquests trens rebuts entre 1980 i 1981 van realitzar recorreguts de llarga distància passant després a realitzar serveis de mitjana distància. Les unitats són de tres cotxes, dels quals únicament un està motoritzat, essent els altres dos un remolc intermig i un remolc amb cabina. La propulsió s'efectua a través de 4 motors de corrent contínua tipus MB-3165-C 290 kW, que accionen els eixos del motor i ofereixen una velocitat màxima de 140 km/h. Cadascun dels cotxes disposa de dos parells de portes d'una sola fulla d'accionament manual. El compartiment de viatgers disposa de seients ergonòmics amb tapisseria tractada a base d'aplicacions ignífuges, així com les cortines. El tren és climatitzat, disposa de lavabo i de zona per a bicicletes.
A Catalunya les unitats 444 han realitzat serveis de mitjana distància per totes les línies excepte la de Puigcerdà i la de Mataró. Darrerament solien cobrir sobretot els serveis per la línia de Móra la Nova, fins a Flix, Casp o Zaragoza, si bé també han realitzat serveis a Lleida per Picamoixons i de Lleida a Zaragoza per Montsó. Actualment només queda un tren en actiu que està previst donar de baixa properament.

 CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES
Tipus de tren Tren regional, electrotren
Fabricant CAF, Macosa
Any de fabricació 1980
Composició M-R-Rc
Longitud 78,350 m
Amplada 2,800 m
Alçada 4,196 m
Pes 151 t
Ample de via 1.668 mm
Electrificació 3 kV cc
Velocitat màxima 140 km/h
Potència 1.160 kW
Nombre de places 212
Sistemes de seguretat ASFA
Comandament múltiple 3 unitats

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Doble composició d'unitats 444 en colors Regionals a Pradell (setembre 2007) Doble composició d'unitats 444 entrant a un túnel (setembre 2007) Diferències de decoració entre dues unitats 444 circulant acoblades (març 2007) Unitat 444 en colors renfe operadora passant per Vilanova i la Geltrú (abril 2008)

Retorn a trens renfe
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional