Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat > Illes Balears > Ferrocarril de Sóller > Tren de Sóller > Història
Horaris dels trens de Catalunya
     
Tren Palma-Sóller
Història

1847 Es transforma de camí a carretera de terra el recorregut que salvava la serra d'Alfàbia pel coll de Sóller (496 m). Sóller sempre havia estat en una posició aïllada respecte Palma, ja que el trajecte s'havia de fer per aquest coll a bord de tartanes o bé via marítima.
1875 S'inaugura la primera línia de ferrocarril a Mallorca.
1892 Jeroni Estades proposa un ferrocarril de Palma a Sóller per Valldemossa i Deià, que a més de la funció de tren- transport tindria la funció de tren- mirador. El seu elevat cost va desestimar el projecte.
1903 Joan Morell, proposa un ferrocarril directe Palma- Sóller sota la serra d'Alfàbia per un túnel, deixant de banda Valldemossa i Deià i escurçant la seva longitud.
1904 Jeroni Estades encarrega a Pedro Garau el projecte de la línia, d'un ferrocarril que tenia un cost estimat de 3.149.517 pessetes.
1905 Es crea la societat Fc. de Palma a Sóller, posant a la venda 7.000 accions de 500 pessetes que van ser comprades per tots els habitants de Sóller.
1907 El projecte és aprovat per l'autoritat competent, atorgant una concessió de 99 anys. El mes de juliol s'inicien les obres.
1908 Es promulga la Llei de Ferrocarrils Secundaris i Estratègics, a la que es va acollir el ferrocarril Palma- Sóller.
1910 Es finalitza la perforació del túnel Major, de 2,8 km de longitud.
1911 El mes d'agost la petita locomotora de vapor "María Luisa", que participava a les obres de construcció del ferrocarril de Sóller, arriba a la zona del Mirador des Pujol d'en Banya entre grans xiulets. El setembre del mateix any el primer tren d'obres arriba a l'estació de Sóller. El mes d'octubre es va fer una inauguració extraoficial del ferrocarril, amb la locomotora "María Luisa" i un cotxe saló dels Ferrocarrils de Mallorca; van viatjar-hi el senyor Estades i l'enginyer Garau, a més d'Antonio Maura.
1912 Arriben les 3 locomotores de vapor i 6 cotxes de viatgers per a la línia de ferrocarril, a més de diversos vagons de mercaderies. El 16 d'abril de 1912 es va inaugurar el tren de Palma a Sóller.
1913 Arriba una quarta locomotora de vapor per al ferrocarril. L'11 d'octubre s'inaugura la línia de tramvia de Sóller al port de Sóller.
1929 El 14 de juliol de 1929 s'inaugura l'electrificació de la línia de Palma a Sóller. Es reben 4 nous automotors elèctrics muntats per Carde y Escoriaza.
1930 Es realitzen un dels primers viatges amb turistes.
1962 El Ferrocarril de Sóller desenvolupa un Pla de Millora Urgent.
1965 S'elabora un pla de modernització del parc de cotxes de viatgers.
1968 Es rep una nova locomotora dièsel "Ferrotrade".
1978 Entren en servei dos nous cotxes.
1982 Entren en servei tres nous cotxes.
1991 Reforma dels automotors per adaptar-los als sistemes de seguretat i tècniques de control actuals.
1993 S'adquireix una batonadora Unima 3 de Plasser.
1997 S'inaugura el túnel viari de Sóller i una nova línia d'autobús amb la capital balear. L'ús del ferrocarril per part dels residents es redueix al mínim.
2005 Es renova la concessió per 50 anys més, amb una inversió prevista de 13 milions d'euros en diverses actuacions de rehabilitació i renovació de via.
2006 S'adquireix un tractor Unilock dièsel bivial per al manteniment de la línia.
2012 Es celebra el primer centenari del Tren de Sóller.

Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional