Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat > Illes Balears > Ferrocarril de Sóller > Tramvia del Port de Sóller
Horaris dels trens de Catalunya
     
Línia de tramvia Sóller-Port de Sóller
Tramvia del Port de Sóller · Tranvía del Puerto de Sóller · Soller Harbour Tram · Port de Soller Straßenbahn
PÀGINA PERSONAL I NO OFICIAL · darrera actualització: 14/10/12

El tramvia de Sóller al Port de Sóller en realitat és una prolongació de la línia del ferrocarril de Palma a Sóller des del centre de la població fins al seu port marítim. El motiu de prolongar la línia com a tramvia era perquè no hi havia prou espai per l'interior del poble de Sóller per prolongar el ferrocarril que en aquell moment ja estava en construcció. Es va inaugurar l'11 d'octubre de 1913 amb el mateix ample de via del ferrocarril d'1 iarda anglesa (914 mm) i electrificat a 600V c.c. L'alimentació elèctrica inicialment es feia amb un motor d'explosió instal·lat a l'estació de Sóller. El recorregut té 4,7 km i és de via única amb apartadors al mercat de Sóller, Can Guida, Es Cruce i Sa Cimentera, per efectuar els encreuaments corresponents, a més de les parades finals. El radi mínim de corba és de 62 metres. El traçat s'inicia a l'estació de Sóller, on hi ha el dipòsit de tramvies i la connexió amb la línia de ferrocarril. La primera parada del tramvia es situa davant de l'edifici de viatgers de l'estació del ferrocarril, a la plaça d'Espanya. El primer tram de la línia discorre per l'interior del nucli de Sóller amb plataforma compartida amb el trànsit. A continuació discorre entre les cases i els horts sobre plataforma ferroviària (amb balast i travesses de fusta). A la sortida de Can Guida salva el Torrent Major per un pont metàl·lic de 20 metres construït per la Maquinista Terrestre y Marítima (MTM). A prop de Monument creua la carretera de Palma i discorre en paral·lel pel seu marge esquerre. El traçat arriba al port de Sóller per Sa Torre i a partir d'aquest punt des del 2011 circula pel centre del passeig Es Través, de paviment únic per on només es permet el pas del tramvia, bicicletes i vianants i actualment sense parades intermèdies. La línia voreja el port pel costat del mar per la seva part oriental fins arribar arribar a la parada de Marisol, on finalitza actualment el recorregut i on hi ha un llarg apartador per efectuar les maniobres del tramvies. Antigament la línia seguia uns metres més enllà fins a la parada de La Pagesa i entrava a la base naval. Hi ha 22 tramvies (8 automotors i 14 remolcs) que recorren la línia; cinc dels vehicles són originals de 1913.

Traçat i parades
- Seleccioneu una de les parades o trams per veure'n més detalls i fotos:
Sóller (estació) | Sóller - Ca n'Ahir | Es Cruce - Sa Torre | Port de Sóller (Sa Torre-Marisol)

Tramvies
Tramvies 1, 2 i 3
Tramvies construïts per Carde y Escoriaza el 1913, tipus M2 amb un truck tipus Brill 21E i dos motors construïts per Siemens tipus Siemens-Schukert cD 17/18. Cada tramvia té tres sistemes de fre: elèctric, pneumàtic i mecànic. La seva caixa construïda de fusta és de tipus clàssic i amb una longitud total de 7.900 mm. L'interior consta d'un únic departament amb una capacitat per a 18 viatgers asseguts i 22 dempeus. El 1996-97 es van reformar, substituïnt entre d'altres la presa de corrent mitjançant lira per un pantògraf.
Tramvies 20, 21, 22, 23 i 24
Tramvies procedents de Lisboa (companyia Carris), construïts entre 1931 i 1939 i restaurats i adaptats per a la línia de Sóller entre 1997 i 1999 per reforçar el servei. Té dos motors de tracció tipus MV 115, truck tipus Brill 21 E, una potència de 66 Kw i quatre tipus de fre: electromagnètic sobre rail, elèctric, mecànic i pneumàtic. La distribució dels eixos és tipus B, amb una longitud total de cada tramvia de 8.360 mm. Entre d'altres canvis es va adaptar l'ample de via de 900 a 914mm i es va situar un únic pantògraf romboïdal per a la presa  de corrent. L'interior consta d'un únic departament amb capacitat per a 24 viatgers asseguts.
Remolcs
La línia disposa de dos remolcs originals de 1913, el 5 i el 6, construïts per Carde y Escoriaza i de tipus tancat amb 18 places assegudes. Entre 1952 i 1953 davant l'èxit de la línia del tramvia es van adquirir 4 remolcs jardinera (8, 9, 10 i 11) de 24 places cadascuna al tramvia de Palma, que eren construïdes per Carde y Escoriaza i dataven de 1890 (circulaven en tramvies amb cavalls), que en aquell moment ja no s'utilitzaven. Entre 2001 i 2002 es van construïr 6 nous remolcs (tipus jardinera i tancat) amb dos bogis de dos eixos cadascun d'ells i una capacitat de 58 viatgers asseguts, tot i que l'aparença és molt similar als remolcs més antics.

Enllaços
Pàgina oficial del Tren de Sóller: www.trendesoller.com Volta turística a l'Illa: www.vallsollerservices.com
trensdemallorca.com: www.trensdemallorca.com Tramvia de Sóller a la Viquièdia: ca.wikipedia.org/wiki/Tramvia_de_S%C3%B3ller

Bibliografia recomanada
Manuel Maristany i Josep Miquel "Prodigioso Tren de Sóller" (Ed.Reserva Anticipada)  


 pàgina creada el 03/11/2008  © Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional