Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat > Illes Balears > Serveis Ferroviaris de Mallorca
     
Serveis Ferroviaris de Mallorca
Línia Palma-Inca-Manacor/Sa Pobla | Metro de Palma
 
PÀGINA PERSONAL I NO OFICIAL · darrera actualització: 23/11/12

Els Serveis Ferroviaris de Mallorca (SFM) són una empresa pública formada el 1994 que comprèn una xarxa de via mètrica formada per les línies procedents dels antics Ferrocarrils de Mallorca per una banda i una xarxa totalment nova com és el metro de Palma.
La línia Palma-Inca-Manacor/Sa Pobla anteriorment havia format part de FEVE, que va nacionalitzar l'antiga companyia dels Ferrocarrils de Mallorca el 1951. A partir de 1981 només estava en servei la línia de Palma a Inca, originària de 1875. L'any 2001 es reobria la línia d'Inca a Sa Pobla i el 2003 d'Enllaç a Manacor. La xarxa és de doble via en un tram de 33,6 km entre Palma i Enllaç, electrificada a 1.500V cc des de l'any 2012. Els ramals a Sa Pobla i Manacor són de via única i no electrificats. La línia de Palma a Manacor comprèn un recorregut de 63,8 km i el ramal d'Enllaç a Sa Pobla té 12,4 km, amb una longitud total de línies de 76,2 km. Els trens que cobreixen el servei són les unitats elèctriques sèrie 81 al tram electrificat i les unitats dièsel sèrie 61 als ramals de Sa Pobla i Manacor. Els tallers generals de tota la xarxa dels SFM es troben a Son Rul·lan (Palma).
Per altra banda, el metro de Palma es va posar en servei l'abril de 2007 si bé les inundacions del mes d'agost d'aquell mateix any van recomanar-ne el seu tancament el setembre, a causa dels problemes estructurals que sofria. El juliol de 2008 es reobria la línia. La línia de metro uneix l'Estació Intermodal de Palma amb la Universitat de les Illes Balears (UIB). És una línia amb 8,3 km de doble via  electrificada en tot el seu recorregut. Entre l'Estació Intermodal i Son Costa-Son Fortesa el túnel és compartit amb la línia d'Inca (que es va soterrar també el 2007) en un tram que disposa de quatre vies, dues per a cada línia. El traçat del metro és tot soterrat, excepte en 2,6 km a l'entorn de l'estació de Son Sardina. Els trens que recorren el metro són les unitats elèctriques sèrie 71.
Es troba en obres (tot i que actualment aturades) la línia de tren-tramvia que recupera l'antic traçat de Manacor a Artà.

Seleccioneu un dels apartats per navegar per la web dels Serveis Ferroviaris de Mallorca:
 Història
  història de totes les línies explotades pels SFM o anteriorment pels Ferrocarrils de Mallorca
Tren elèctric a l'estació de Santa Maria (13.08.12)
 Línies
  línia d'Inca-Manacor/Sa Pobla i metro de Palma
 Estacions i traçat
  informació de totes les estacions dels SFM i fotos d'algunes d'elles
 Trens
  unitats sèrie 61, 71, 81 i 91

Enllaços  
Pàgina oficial dels SFM: www.trensfm.com Pàgina oficial dels TIB: www.tib.org
trensdemallorca.com: www.trensdemallorca.com SFM a la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Serveis_Ferroviaris_de_Mallorca

Anar a Inici trenscat Illes Balears

 pàgina creada el 03/11/2008  © Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional