Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
 Trens de Catalunya > FGC > Línia Llobregat-Anoia > Projectes i futur > Perllongament línia Plaça Espanya - Gràcia
Horaris dels trens de Catalunya
Línia Llobregat-Anoia
Perllongament línia Plaça Espanya - Gràcia

El perllongament de la línia Llobregat-Anoia dels FGC, des de Plaça Espanya fins a Gràcia, és una actuació incorporada al Pla Director d’Infraestructures (PDI) de transport públic de la Regió Metropolitana de Barcelona 2021-2030. Amb un total de 19 milions d’usuaris beneficiats anuals, és una de les actuacions amb major rendibilitat social i econòmica de les previstes al Pla Director d’Infraestructures.
L’objectiu d'aquesta prolongació és connectar la línia Llobregat – Anoia dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya amb la línia Barcelona – Vallès, des de Plaça Espanya fins a Gràcia, en un traçat de 3,5 km de longitud. Inclou les estacions d‘Hospital Clínic (fent correspondència amb la L5), de Francesc Macià (fent correspondència amb les línies T1, T2 i T3 del tramvia) i de Gràcia (enllaç amb línies L6, L7, S1 i S2), a la plaça Gal.la Placídia.
Les obres es van iniciar el gener de 2024 i es preveu que la nova línia entri en servei l'any 2030.

TRAÇAT
El traçat té el seu inici a l’estació actual de Plaça Espanya, donant continuïtat a les vies 3 i 4 de la línia Llobregat - Anoia de FGC. En el tram inicial es dirigeix amb dos túnels en mina en sentit nord-est cap a Gran Via passant per sota de Plaça Espanya. Amb una corba – contracorba de radis 400 m el traçat evita passar sota el centre de la font i la interferència amb l’estació de metro Espanya de L1. Al PK 0+100, després de passar sota el passadís d’accés a la L1 s’ubica un pou d’atac auxiliar per a l’execució de les mines del tram anterior i el pas sobre el túnel de la L3. El pendent longitudinal en aquest tram és ascendent de 30‰ per tal d’assolir la cota necessària per passar per sobre el túnel de L3. El túnel de la L3 es creua aproximadament al PK 0+140, començant un pendent del 30‰. Un cop a la Gran Via, el traçat continua amb una entrevia força constant fins al pou d’atac de la tuneladora, en paral·lel al túnel de metro de la L1. La variació de l’entrevia entre la solució de doble túnel en mina i la secció amb tuneladora es realitza dins el recinte del pou d’atac, ubicant-se també una doble agulla diagonal entre vies. Es comença a perforar amb tuneladora una mica abans del carrer Vilamarí, al PK 0+350 aproximadament. A partir d’aquest punt el traçat descriu una recta sota la terciana costat mar de la Gran Via. Al carrer Calàbria el traçat inicia un gir a l’esquerra amb un radi de 407 m per situar-se sota el carrer Urgell, passant per sota del túnel de la L1 al PK 0+920. El pendent longitudinal descendent es redueix un cop creuat el túnel de la L1 del 30‰ al 3,75 ‰. Al tram en corba, al PK 1+320 a la cruïlla Consell de Cent / Urgell, se situa una sortida d’emergència. Al PK 1+475 acaba la corba i el traçat continua amb una recta sota el carrer Urgell, fins al PK1+780 en que es rectifica lleugerament l’alineació sota el carrer Urgell amb una corba de radi 3000 m. En aquest tram el traçat passa sota els túnels de Rodalies i el dipòsit de BCASA del carrer Urgell. El pendent descendent es manté al 3,75 ‰ fins arribar al túnel de la LAV. El punt més baix de tot el traçat se situa a l’entrada de l’estació d’Hospital Clínic, al PK 1+877, on s’inicia una rampa de 1,5‰ en la que s’ubica l’estació.
L’estació d’Hospital Clínic compta amb un pou extrem executat a cel obert i unes andanes executades en caverna, i se situa entre el PK 1+902 i el PK 2+057, un cop superada la sortida d’emergència de la LAV del carrer Provença, fiins passat el carrer Rosselló, estant el vestíbul davant el quadrant nord-est del recinte de l’Escola Industrial. Les andanes estan a 48 m de fondària. A la sortida de les andanes se situa una doble agulla diagonal i al PK 2+083 el traçat rectifica lleugerament amb una corba – contracorba de radis 2000 - 3000m respectivament, per ajustar-se a l’azimut del carrer Urgell. En aquest mateix tram el traçat en alçat inicia una rampa ascendent del 30‰ que permet recuperar una mica de cota de cara a la implantació de Francesc Macià, que es troba situada entre els PK 2+475 i 2+633, en una rampa al 1,5‰.
L’estació de Francesc Macià s’inicia 35 m abans de la cruïlla Urgell/Buenos Aires i finalitza poc abans d’arribar a la Plaça Francesc Macià, amb andanes situades a 50 m de fondària. Compta amb un pou executat a cel obert, ubicat al final del carrer, gairebé a la plaça de Francesc Macià. Al sortir de l’estació Francesc Macià, el traçat gira a la dreta amb un radi de 297 m i descriu una gran corba que permet orientar el traçat cap a Travessera de Gràcia. En aquest tram, se situa una altra sortida d’emergència, en aquest cas al carrer Muntaner, entre els carrers Laforja i Maria Cubí, al PK 3+215. Tot el tram té un pendent ascendent del 15,20‰. Al carrer Aribau, PK 3+400, la traça gira a l’esquerra amb una corba de radi 295 m, fins a alinear-se amb Travessera de Gràcia a la cruïlla Balmes - Travessera. Poc abans d’arribar al carrer Balmes, la rampa de pujada descendeix al 1,5‰ que es mantindrà ja fins al final del traçat. A l’entrada de l’estació de Gràcia se situa una agulla diagonal.
L’estació de Gràcia compta amb un únic pou que es troba parcialment sota la plaça de Gal·la Placídia. Les andanes, situades a 42 m de fondària, es plantegen en caverna, executades amb mitjans convencionals un cop ja ha passat la tuneladora. L’estació de Gràcia s’inicia al PK 3+732 i acaba al PK 3+913, punt o s’inicia la cua de maniobres. A la sortida de les andanes de Gràcia se situa una agulla bretelle, girant posteriorment el traçat lleugerament a la dreta amb una corba de radi 500 m, per adaptar-se el més possible a la traça de Travessera de Gràcia. El traçat acaba al PK 4+075, abans d’arribar a Gran de Gràcia. La longitud útil de la cua de maniobres és de 144 metres, per a l'estacionament de dos trens sèrie 213 en composició doble.
Túnels 
Els túnels del perllongament de la línia seran de diverses tipologies, tot i que la principal serà mitjançant tuneladora.
- Tram Pl. Espanya - Pou d'atac Gran Via: 130,7 metres de dos túnel paral·lels excavats en mina
- Tram Pou d'atac Gran Via - Cua de maniobres Gràcia: 3,7 km de túnel excavats amb tuneladora (TBM). Diàmetre excavació de 10.230 mm i diàmetre interior de 9.200 mm
- Estacions: caverna ampliada després del pas de la tuneladora, amb pous entre pantalles des de la superfície

REMODELACIÓ PL. ESPANYA
El perllongament suposa que l’estació de Plaça Espanya deixi de ser final de línia per ser una estació passant. Aquest canvi en la seva funcionalitat comportarà modificacions quant al número de vies amb accés de viatgers. Les actuals vies 1 i 2 deixaran de donar servei als usuaris (encara que romandran com a vies d’estacionament de trens en períodes vall) mentre que les actuals vies 3 i 4 seran les noves vies principals de la línia, renumerades com a vies 1 i 2 respectivament. L’adaptació plantejada conserva la configuració d’andana (central) de les vies 3 i 4 amb sortida principal en punta al seu extrem nord-oest (mantenint la sortida d’emergència existent a l’extrem sud-est d’andana). El perllongament de la línia invalida la connexió existent entre andanes i, per tant, resulta necessari establir un nou itinerari de sortida d’andana seguint l’alineació del perllongament de via fins arribar al vestíbul existent. L’accés des del nivell carrer es realitzarà a partir d’un nou nucli situat a la vorera muntanya de Gran Via, davant de la Biblioteca Artur Martorell. Aquest comptarà amb un ascensor PMR, una escala fixa i escales mecàniques de pujada i baixada. Per aquest punt s’accedirà al nivell del vestíbul existent. El vestíbul s’ampliarà cap a l’est per garantir la correcta baixada a les andanes de les vies 3 i 4. Entre l’actual passadís entre les vies 1-2 de Pl. Espanya i la L1 del metro i el vestíbul se situarà un únic nou bloc de comunicació amb una escala fixa, escala mecànica de pujada i un ascensor per a PMR. A la zona ampliada del vestíbul serà on s’accedirà a l’andana i on hi haurà les barreres tarifàries i les màquines expenedores, entre d’altres. La nova connexió del vestíbul amb l’andana de les actuals vies 3 i 4 es farà per una escala fixa, una escala mecànica de pujada i un ascensor.
Planta nivell vestíbul de Pl.Espanya, amb accés per la vorera muntanya de Gran Via
Planta nivell vies de Pl.Espanya

NOVA ESTACIÓ HOSPITAL CLÍNIC
La nova estació d’Hospital Clínic se situa al carrer del Comte d’Urgell entre els carrers Rosselló i Còrsega. Aquesta estació permet la connexió amb l’actual estació d’Hospital Clínic de la L5 de TMB per mitjà del vestíbul que es troba sota la cruïlla dels carrers Comte d’Urgell i Rosselló. Consta d’un sol vestíbul amb dos accessos amb escales i un ascensor de PMR de carrer - vestíbul. Un dels accessos té una escala fixa i l’altre es composa d’una escala mecànica de pujada i una altra de baixada. El vestíbul disposa de les màquines de venda de bitllets i les barreres de control d’accés, així com una futura connexió amb el vestíbul de l’L5 del metro i diverses dependències internes. Aquesta estació també consta d’una sots-central elèctrica de línia a nivell vestíbul. Els trens circularan pel nivell més profund, situat a uns 50 metres de profunditat respecte el carrer, format per una caverna amb les dues vies generals i andanes laterals de 120 metres de llarg i 4,75 d’amplada. Entre el nivell vestíbul i el nivell pre-andana (a uns 42m de profunditat) hi ha 4 ascensors de gran capacitat que baixen per un pou. S’enllaça posteriorment amb les dues andanes per una escala fixa, una escala mecànica de pujada i una de baixada i un ascensor PMR a cadascuna d’elles.
Planta nivell vestíbul d'Hospital Clínic, amb accés pel c.Urgell- c.Rosselló
Planta nivell vies d'Hospital Clínic

NOVA ESTACIÓ FRANCESC MACIÀ
La nova estació de Francesc Macià se situa al carrer del Comte d’Urgell entre el carrer Buenos Aires i la plaça Francesc Macià. Els accessos a l’estació es troben el més propers possible a la plaça Francesc Macià, per facilitar l’intercanvi amb el TRAM. L’estació tindrà així dos accessos pel carrer Comte d’Urgell amb pl. Francesc Macià, un per la vorera costat Llobregat amb escales fixes i ascensor PMR i un altre per la vorera costat Besòs amb escala mecànica de pujada i una altra de baixada. El vestíbul disposa de les màquines de venda de bitllets i les barreres de control d’accés, així com diverses dependències internes. Els trens circularan pel nivell més profund, situat a uns 50 metres de profunditat respecte el carrer, format per una caverna amb les dues vies generals i andanes laterals de 120 metres de llarg i 4,75 d’amplada. Entre el nivell vestíbul i el nivell pre-andana (a uns 43m de profunditat) hi ha 4 ascensors de gran capacitat que baixen per un pou. S’enllaça posteriorment amb les dues andanes per una escala fixa, una escala mecànica de pujada i una de baixada i un ascensor PMR a cadascuna d’elles.
Planta nivell vestíbul de Francesc Macià, amb accés pel c.Urgell- pl.Francesc Macià
Planta nivell vies de Francesc Macià

NOVA ESTACIÓ GRÀCIA LLOBREGAT-ANOIA I REMODELACIÓ ESTACIÓ GRÀCIA BARCELONA-VALLÈS
L’estació de Gràcia de la línia Llobregat-Anoia se situa sota la Travessera de Gràcia, entre el carrer Balmes i la plaça Gal·la Placídia. Els accessos de l’estació es troben a les voreres de travessera, entre la Via Augusta i el carrer Neptú. Compta amb dues escales mecàniques al costat mar, i una escala fixa i un ascensor al costat plaça. La nova estació de Gràcia de la Llobregat-Anoia connectarà amb la línia Barcelona - Vallès mitjançant un vestíbul d’intercanvi situat sota la plaça de Gal·la Placídia, que donarà accés tant a la nova estació com a l’estació existent de la línia Barcelona-Vallès. El vestíbul d’intercanvi suposarà l’ampliació dels actuals espais de comunicació entre andanes i sortida d’emergència. El nou vestíbul de Gràcia de la línia Llobregat-Anoia disposarà de les màquines de venda de bitllets i les barreres tarifàries de control d’accés, entre d’altres dependències. Un cop passada la línia de peatge es podrà accedir a l’intercanvi amb la línia Barcelona-Vallès o baixar per la bateria de 6 ascensors de gran capacitat que donen accés directe a l’andana de via 1. L’accés a l’andana de via 2 es realitzarà per la mateixa bateria d’ascensors de gran capacitat, però sent necessari accedir prèviament al nivell pre-andana, des del que es podrà baixar a l’andana de via 2 mitjançant dues escales mecàniques, una escala fixa i un ascensor de PMR. Els trens de la línia Llobregat-Anoia circularan pel nivell més profund, situat a uns 46 metres de profunditat des del carrer, amb les dues vies generals i andanes laterals de 4,5 metres d’amplada i 112 de llargària.
L’estació de Gràcia actual de la línia Barcelona-Vallès es preveu reformar-la, completant les actuacions que es van realitzar anteriorment per tal d'adaptar-la a PMR. Així, es contempla l'ampliació del vestíbul actual situat al costat muntanya, obrint un nou espai des del passadís amb l'accés pel carrer Marià Cubí. A més, es projecta eliminar l'actual via 4, que enllaçaria amb la via 2 abans de l'estació de Gràcia, ampliant així de manera notable l'andana actual de les vies 2-4. També s'habilitaria l'andana lateral de la via 3 ja existent, construint noves escales de connexió amb el vestíbul del costat muntanya. Finalment, es construiria un nou espai diàfan que connectaria amb les tres andanes de l'estació i el nou pou de l'estació de Gràcia de la línia Llobregat-Anoia.
Planta nivell vestíbuls de Gràcia, amb estació actual línia Barcelona-Vallès i connexió amb pou estació Llobregat-Anoia
Planta nivell vies de Gràcia línia Barcelona-Vallès
Planta nivell pre-andana i andana de Gràcia línia Llobregat-Anoia 

Projectes i futur línia Llobregat-Anoia
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional