Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
 Trens de Catalunya > FGC > Línia Llobregat-Anoia > Línies > Línia S8
Horaris dels trens de Catalunya

 DESCRIPCIÓ I CARACTERÍSTIQUES DE LA LÍNIA S8
La línia S8 de la línia Llobregat-Anoia dels FGC uneix la plaça Espanya de Barcelona i Martorell per l'Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Santa Coloma de Cervelló, Sant Vicenç dels Horts, Pallejà, Sant Andreu de la Barca i Castellbisbal. La línia té els seus origens en el Camino de Hierro del Nordeste de España, inaugurat el 1912 com a línia suburbana. El 1979 s'integrava la xarxa a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya. El febrer de 1999, amb l'electrificació del ramal d'Igualada, les noves unitats sèrie 213 i la reestructuració de serveis, passaven a fer-se trens parcials entre Barcelona Pl. Espanya i Martorell que es van denominar S8; fins i tot s'havia arribat a preveure una hipotètica línia S88 fins a Sant Esteve Sesrovires que mai va arribar a entrar en servei.
La línia S8 actual té 30,25 km amb un ample de via de 1.000 mm i 22 estacions amb parada, 11 de les quals subterrànies (entre Pl.Espanya i Cornellà-Riera, Pallejà i Sant Andreu de la Barca). Disposa de doble via en tot el seu recorregut i electrificació a 1500 V cc. Els trens que cobreixen la línia S8 actualment són les unitats 213 que triguen 47 minuts a completar la línia. La línia S8 s'inicia a l'estació de Barcelona Pl.Espanya, habitualment per la nau de les vies 3 i 4, i enfila la Gran Via cap a Magòria-La Campana, Ildefons Cerdà i Europa | Fira, girant cap a Gornal i prenent el recorregut de l'avinguda Carrilet a Sant Josep. El recorregut segueix soterrat per l'Hospitalet-Av.Carrilet cap a Cornellà de Llobregat per sota el passeig dels Ferrocarrils Catalans per Almeda fins a sortir a la superfície després de Cornellà-Riera. Un cop a l'aire lliure passa per sota la ronda Litoral (A-2), les vies de la línia d'alta velocitat Madrid-Barcelona i del ramal de mercaderies del Papiol a Can Tunis, ajuntant-se posteriorment a la línia general el ramal de mercaderies d'FGC fins al port de Barcelona. El traçat creua el riu Llobregat i arriba a Sant Boi, continuant la línia cap a l'estació de Molí Nou- Ciutat Cooperativa. El trajecte segueix per la plana del Llobregat per Colònia Güell i Santa Coloma de Cervelló fins a passar per l'interior del nucli urbà de Sant Vicenç dels Horts i el baixador de Can Ros. Els trens segueixen per l'intercanviador de Quatre Camins i creuen per sota terra el nucli urbà de Pallejà. La línia continua per la superfície fins a Sant Andreu de la Barca, que també passa sota terra. Al nord de la població hi ha el baixador del Palau i posteriorment enfila un tram pel Vallès Occidental, creuant el riu Llobregat pel congost fins a Martorell Vila | Castellbisbal. El recorregut creua la línia de via ampla de Barcelona a Vilafranca i Tarragona i passa de nou el riu Llobregat per entrar al terme municipal de Martorell, primer amb l'intercanviador de Martorell Central i acabant a l'estació de Martorell Enllaç, punt d'unió dels ramals d'Igualada i Manresa.


 INCIDÈNCIES A LA LÍNIA S8 (via Twitter oficial FGC)
 HORARIS I INTERVALS DE PAS
LÍNIA S8 Dies feiners Dissabtes i festius
Trens/hora mitjana
Hora punta 4 0 / 1
Hora vall 3
Trens diaris
Sentit Martorell E. 51 14
Sentit Barcelona 45 11
Cercador d'horaris web: www.fgc.cat
 
 
 
Galeria fotogràfica de flickr de la línia Llobregat-Anoia
 
 

Retorn a línies
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional