Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Circulacions especials >  Tall de la línia Les Fonts-Terrassa per canvi a via i catenària túnel de Terrassa
Horaris dels trens de Catalunya
 Línia Barcelona-Vallès - Circulacions especials
 Tall de la línia Les Fonts-Terrassa per canvi a via en placa i catenària rígida al túnel urbà de Terrassa
 08/08-17/08/2010

Les obres de construcció del perllongament de la línia del Vallès a Terrassa van comportar la interrupció del servei ferroviari entre les estacions de Terrassa Rambla i Les Fonts del diumenge 8 d’agost al dimarts 17 d’agost, ambdós inclosos. Els viatgers van disposar d’autobusos substitutoris per fer el recorregut entre les dues estacions. Els treballs van consistir en la renovació de via i la catenària en l’àmbit de l’estació existent de Terrassa Rambla, per tal de col·locar una superestructura més eficaç que minimitza l’impacte acústic i vibratori.
Els trens van deixar de circular entre Terrassa Rambla i Les Fonts, mentre que entre Pl. Catalunya i Les Fonts el servei funcionava amb normalitat amb l’horari habitual del mes d’agost. La resta de circulacions de la línia Barcelona-Vallès no es van veure afectades per la interrupció del servei a Terrassa. Durant la interrupció del servei a Terrassa, FGC habilitarà autobusos substitutoris que cobriran el recorregut entre les dues estacions respectant els horaris dels tren. La interrupció de servei va servir per continuar els treballs que s’estan duent a terme per millorar la via i la catenària de l’estació de Terrassa Rambla, actual final de línia, i el seu entorn més proper, en el marc de les obres del perllongament de la línia del Vallès fins a Can Roca. L’actuació incloïa la substitució de les vies de l’estació de Terrassa Rambla, així com la resta de vies i canvis en l’interior del túnel i l’actual cua de maniobres. Així, des de mitjans de juliol es treballava per substituir la via existent sobre balast i implantar via en placa, més eficaç, redueix l’impacte acústic i vibratori i simplifica els treballs de manteniment necessaris per al correcte funcionament del sistema. Les obres es van dur a terme per fases per evitar al màxim les afectacions en el servei. Així, primer es va ocupar una via, permetent la circulació per l’altra, i viceversa. Durant el tall, els treballs es van centrar en la substitució de la via en l’àmbit de les dues diagonals que permeten el canvi de via dels trens, la qual cosa obliga al tall total del servei ferroviari en aquest tram. Aquesta interrupció es va programar durant els mesos d’estiu per tal d’aprofitar el descens del nombre de passatgers que es produeix en aquestes dates i evitar al màxim les afectacions. Un cop restablert el servei, quedava pendent la renovació de via en l’àmbit de la cua de maniobres existent, que va passar a ser part del túnel del perllongament. Així, va passar a tenir les mateixes característiques que el nou tram de línia, amb via sobre llosa flotant. Es van enllestir tots els treballs al setembre. Pel que fa a la catenària, els treballs van comprendre la substitució de l’existent per catenària rígida, més eficaç ja que simplifica els treballs de manteniment. Així, aquest tall del servei ferroviari també va servir per renovar la catenària en tot el túnel de Terrassa.Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació de Terrassa Rambla per Anselm Clavé tancat (13.08.10) Autobús substitutori de Terrassa a LEs Fonts a la Rambla d'Ègara (13.08.10) Accés a Terrassa Rambla per Blasco de Garay també tancat (13.08.10) Sortida del túnel urbà amb material entre les vies  (13.08.10)

Dresina i perxes per evitar una posada en tensió accidental de la catenària (13.08.10) Pas inferior i indicacions del bus substitutori  (13.08.10) Tren a Les Fonts a punt d'iniciar trajecte cap a Barcelona (13.08.10) Creuament d'unitats sèrie 112 a Les Fonts (13.08.10)

Mentre un tren surt cap a Barcelona l'altre surt cap a la cua de maniobres temporal (13.08.10) Passant per la diagonal de la via 1 a la 2 a la sortida de Les Fonts (13.08.10) El tren va de buit per invertir la marxa a 30 km/h de velocitat màxima (13.08.10) Monitor advertint del tall (13.08.10)

Monitor a Les Fonts advertint del tall per als serveis a Terrassa Rambla (13.08.10) Indicacions del bus substitutori (13.08.10) El tren torna de buit de la cua de maniobres fins a Les Fonts per la via 2 (13.08.10) Vestíbul d'enllaç cap al bus substitutori (13.08.10)

Bus substitutori fins a Terrassa a la parada de Les Fonts (13.08.10) Seqüència d'una unitat 112 passant de la via 1 a la via 2 per invertir la marxa a la sortida de Les Fonts  (13.08.10)

Retorn a circulacions especials
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional