Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Projectes i futur > Cua de maniobres estació Pl.Catalunya
Horaris dels trens de Catalunya
 Línia Barcelona-Vallès - Projectes i futur
 Cua de maniobres estació Pl.Catalunya

Es va realitzar l'estudi informatiu del perllongament de la nova cua de maniobres de l'estació de Pl.Catalunya, que el 2008 preveia un nou túnel per sota la plaça i el carrer Fontanella fins a la plaça Urquinaona, de 750 metres de longitud i amb tres vies a la seva part final. El 2009 es va escapçar el projecte inicial i el túnel serà únicament de dues vies i arribarà fins al Portal de l'Àngel. S'apunta que en el tram de la cua de maniobres els trens podrien funcionar en mode "driverless", és a dir sense maquinista i amb servei automatitzat. L’actuació servirà per incrementar la capacitat de la línia del Vallès un 33% i millorar les freqüències de pas dels 2 minuts actuals als 1,30 minuts en hora punta.

En els darrers anys, la línia dels FGC que connecta Barcelona amb les comarques del Vallès ha registrat un  increment d’usuaris constant. La configuració actual de les vies i la  longitud de les andanes limita l’oferta de serveis a 3
2 circulacions cada hora, amb una freqüència de pas d’un tren cada prop de 2 minuts en hora punta. Per tal de descongestionar aquesta línia i  donar resposta al creixement de la demanda, s'ha impulsat el perllongament de la línia d’FGC del Vallès a l’estació de Plaça Catalunya per tal de construir-hi una nova cua de maniobres que permeti flexibilitzar l’oferta de serveis.

Millora de l’oferta
Aquesta infraestructura permetrà un augment del 33% de la capacitat d’aquesta línia, amb freqüències de pas d’1,30 minuts en hora punta. D’aquesta manera es millorarà el servei i la freqüència de pas als FGC, fet que farà possible incrementar les circulacions a 40 trens cada hora.

Nova cua pel carrer de Fontanella
L’estudi informatiu
de 2008 plantejava dues alternatives de traçat: la primera discorria sota el passeig de Gràcia, mentre que la segona ho feia sota el carrer Fontanella. D’acord amb aquesta última solució, considerada com la més adient, la cua de maniobres tenia una longitud de 750 metres i permetria modificar el model d’explotació del servei a l’estació de Plaça Catalunya i la configuració de les vies. Es construiria a partir del perllongament de les vies 1 i 2 de la línia del Vallès a l’estació de Plaça Catalunya, on finalitza actualment el servei. Des d’aquí, el traçat discorreria en corba en sentit est, creuant per sota la Rambla Catalunya i de l’L3 de Metro, així com de l’aparcament soterrat ubicat a l’altura del carrer de Rivadeneyra. A partir del portal de l’Àngel, la cua discorreria per sota del carrer de Fontanella en línia recta, fins a arribar a la Plaça d’Urquinaona. Aquest tram acolliria la nau d’estacionament de trens, a uns 18 metres de profunditat, que disposaria en total de 3 vies, així com l’espai per a facilitar les maniobres de canvi de sentit dels combois. Per tal de minimitzar les afectacions en superfície en aquest punt especialment cèntric de la ciutat, la nova cua de maniobres es construia en mina, des d’un pou d’explotació situat a la Plaça d’Urquinaona. En la redefinició del projecte el traçat finalitza al Portal de l'Àngel.

Reestructuració i reforma de l’estació
La nova cua de maniobres permetrà modificar el model d’explotació del servei a l’estació de Plaça Catalunya, mitjançant una nova configuració de vies que farà possible la futura implantació de noves freqüències de pas als FGC. Així, aquesta actuació que ara s’impulsa també inclou un conjunt d’obres complementàries a l’estació d’FGC de Plaça Catalunya per a la reforma i reestructuració de la zona de vies i les instal·lacions, per tal d’ajustar-les a la nova configuració.

- Remodelació i millora de les vies en el tram de la línia més proper a l’estació de Plaça Catalunya: entre les estacions de Provença i Plaça Catalunya s’implantaran els instruments necessaris perquè els combois puguin realitzar el canvi de vies. A més, es reformarà i millorarà el traçat en el tram final previ a l’estació, així com el traçat de la via 1, la més propera al costat mar, i la via 2  al seu pas per l’estació de Plaça Catalunya.

- Remodelació de l’andana a Plaça Catalunya: es modificarà la configuració de vies i andanes existent en aquesta estació, que ara compta amb 6 vies en total. Així,  s’eliminarà l’andana  central entre les vies 1 i 2 i es modificarà el seu traçat, perquè discorrin una al costat de l’altra. Això permetrà ampliar les  andanes laterals existents que donen servei a la via 1 i 2. Així, l’andana lateral de la via 1, la més propera al costat mar,  passarà dels 66 metres de longitud als 88 metres, i tindrà una amplada variable entre els 4,5 metres i els 8,25 metres, superior a l’actual, que és de prop de 4 metres. Pel que fa a l’andana lateral de la via 2, passarà de tenir una longitud de 65 metres a 85 metres, amb una amplada variable entre els 3,80 metres i els 6,25 metres, enfront dels 2,80 metres actuals.

- Reforma de l’accés al vestíbul costat Balmes: la nova configuració de l’estació farà necessària la instal·lació d’escales mecàniques per accedir des del vestíbul del carrer de Balmes a les dues andanes laterals. D’altra banda, es preveu la instal·lació d’algunes dependències d’ús intern ubicades ara al vestíbul del costat Rambles, fins a nous espais disponibles d’aquest vestíbul.

- Reforma de l’accés i el vestíbul costat Rambles: s’ampliarà el vestíbul i s’instal·laran els ascensors per connectar amb les andanes. A mes, es construirà un nou accés al carrer  de Pelai, on s’instal·laran noves escales fixes i mecàniques per accedir des del carrer al vestíbul costat Rambles Millora del passadís de connexió amb l’exterior: s’ampliarà el passadís de connexió fins als 5,5 metres d’amplada entre el vestíbul costat Rambles i la sortida a l’exterior, amb la qual cosa es milloraran les condicions d’evacuació.


 Retorn a projectes i futur
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional