Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Cremallera i Funiculars de Montserrat > Funicular de Sant Joan
Horaris dels trens de Catalunya
 Funicular de Sant Joan
pàgina no oficial 
El funicular abans de la reforma de 1997 (font)
El funicular de Sant Joan entre 1997 i 2015
El primer funicular de Sant Joan va ser construït per la Compañía Anónima de Funiculares y Ascensores (CAFA) i inaugurat el 1918. Comunicava la part exterior del Monestir amb l'ermita de Sant Joan (1000 m), que per la seva situació a la part alta del massís es va aprofitar per construir-hi un mirador i un restaurant. L'èxit va propiciar que el 1926 se'n fes un de nou, amb el mateix traçat que l'anterior, si bé amb cabines que gairebé doblaven la capacitat i ample de via de 1000 mm. El 1925 CAFA havia estat absorbida per Ferrocarrils de Muntanya a Grans Pendents (FMGP). A principis dels anys vuitanta el funicular va passar a ser de la Generalitat i el 1986 s'integrava a la xarxa de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), modernitzant les parts més envellides de la instal·lació. L'any 1997 es van canviar les caixes de l'antic funicular de fusta per unes de modernes amb el sostre panoràmic, construïdes pels Tallers Rocafort de Lleida. El 2001 es va rehabilitar el control del funicular, que es va basar en un autòmat programable de gran senzillesa, conservant la maquinària original i tot el tren de rodatge dels vehicles.
El maig de 2015 es substituien els dos cotxes del funicular per uns de nous construïts per Doppelmayr així com el cable tractor, essent la primera fase de modernització. Els nous vehicles compten amb 3 compartiments de majors dimensions en lloc de 4, una única cabina per al conductor al costat muntanya i sostre panoràmic. Els nous cotxes tenen una capacitat de 62 viatgers més el conductor i poden circular a una velocitat de 3 m/s, tot i que inicialment circulen amb una capacitat màxima de 48 viatgers i velocitat 1,5 m/s, ja que l’accionament i l’escomesa elèctrica no es troben preparats per a augmentar la velocitat ni l'increment de capacitat.
El 2017 es preveu substituir la maquinària de control i accionament del funicular, amb l'objectiu d'incrementar la capacitat de transport de la instal·lació, que visiten uns 340 mil viatgers cada any.
 

CARACTERÍSTIQUES DEL FUNICULAR DE SANT JOAN ACTUAL
Any de construcció 1918
Any de reformes, modernització Ampliat el 1926, cotxes modernitzats el 1997 i substituïts el 2015
Constructor instal·lació d'origen Von Roll
Ample de via 1.000 mm
Tipus de carril Cap de copa de 28,6 kg/m
Longitud   503 m
Altitud estació inferior 722 m
Altitud estació superior 970 m
Desnivell   248 m  
Pendent mínim i màxim de la via 32% | 65,2%
Constructor vehicles actuals (2015) Doppelmayr/Garaventa
Nombre de vehicles 2
Capacitat dels vehicles   48 viatgers (fase 1) | 62 viatgers (fase 2)
Capacitat de transport   240 viatgers/hora i sentit (fase 1) | 310 viatgers/hora i sentit (fase 2) | màxim 434 viatgers/hora
Velocitat 1,5 m/s o 5,4 km/h (fase 1) | 3,0 m/s o 10,8 km/h (fase 2)
Diàmetre del cable 40 mm

Seleccioneu una estació o zona del traçat del funicular per veure'n informació i fotos:
 Estació de Montserrat (estació inferior)
 El recorregut
 Estació de Sant Joan (estació superior)

ELS VEHICLES ACTUALS
Els cotxes actuals daten de maig de 2015 i van ser construïts per Doppelmayr/Garaventa. Els dos vehicles compten amb 3 compartiments esglaonats amb una porta de doble fulla a cada costat. Hi ha una única cabina per al conductor al costat muntanya, amb accés independent. El compartiment inferior disposa d'un espai frontal, amb escales interiors d'accés, que juntament amb el sostre panoràmic ofereix una vista privilegiada de la línia i de l'entorn del monestir de Montserrat. Les cabines disposen també d'algunes places assegudes mitjançant bancs, enllumenat i climatització. Els cotxes tenen una capacitat de 62 viatgers més el conductor i poden circular a una velocitat de 3 m/s, tot i que inicialment circulen amb una capacitat màxima de 48 viatgers i velocitat 1,5 m/s, ja que l’accionament i l’escomesa elèctrica no es troben preparats per a augmentar la velocitat ni l'increment de capacitat.
El vehicle número 2 a l'estació superior (desembre 2016) Vista de la línia des del compartiment superior d'un dels cotxes (desembre 2016) Vista de l'interior (desembre 2016) El recorregut amb el sostre panoràmic (desembre 2016)

Accés al compartiment central d'un dels cotxes (desembre 2016) Part superior d'un dels cotxes (desembre 2016) Vista de l'interior d'un dels cotxes des del compartiment inferior (desembre 2016) Interior d'un dels cotxes durant el recorregut (desembre 2016)

ELS VEHICLES 1997-2015
D’un estil modern, els dos vehicles que equipen el funicular daten del 1997. La pintura exterior verda constitueix el signe distintiu tant dels funiculars de Montserrat com del tren cremallera. L'interior dels vehicles està dividit en quatre compartiments, amb una capacitat de 12 viatgers cadascun i una capacitat total de 48 viatgers. Hi ha alguns seients abatibles a cada compartiment per poder fer el trajecte assegut. El més destacable d'aquests vehicles és el sostre panoràmic que permet, durant l'ascensió, d'observar les magnífiques vistes sobre el monestir de Montserrat. Als extrems del vehicle hi ha els dos llocs de conducció equipats d'un pupitre que permet el control de les funcions essencials de la cabina com són l'obertura de portes o l'enllumenat.
El vehicle número 1 a l'estació inferior (juliol 2003) Vista de l'interior de la cabina, amb les vistes del monestir (juliol 2003) Una altra vista de l'interior (juliol 2005) Pupitre de conducció del costat vall (juliol 2005)

Inici Cremallera de Montserrat
Informació general Història Construcció nou cremallera Estacions Traçat Trens
Característiques tècniques Circulacions especials Exposicions cremallera Funicular de Sant Joan Funicular de la Santa Cova Aeri de Montserrat
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT:IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional