Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
 Trens de Catalunya > FGC > Cremallera de Núria > Trens > Cotxes Sport Wagen
Cotxes Sport Wagen
FGC  Turisme i Muntanya

P27 i P28 (ex B4244 i B4245)

Els cotxes Sport Wagen són cotxes de segona mà procedents del ferrocarril suís Furka Oberalp (actualment integrat al Matterhorn Gotthard Bahn) que s'han introduït al cremallera de Núria com a cotxes de socors que s'estacionen a l'estiu a Núria per a ser remolcats per la locomotora dièsel DM6 o eventualment per un automotor Beh 4/8. Construïts els anys 40 del segle XX, els cotxes van circular originàriament per la línia suïssa del Brünig entre Luzern i Interlaken. Posteriorment es van traspassar a la línia també suïssa del Furka Oberalp (Brig-Andermatt-Disentis), on es van modificar tècnicament, així com també se'n va canviar el seu interior. El 1998 es transformaven i s'adaptaven els cotxes per donar servei a les àrees d'esquí de Nät i Sedrun, rebent així mateix una vistosa i alegre decoració exterior amb la inscripció "Sport Wagen" (Vagó Esportiu), circulant per la línia Brig-Disentis i per la línia del BVZ (Brig-Visp-Zermatt). Aquesta decoració és la que han mantingut fins a l'arribada dels dos cotxes (B4244 i B4245) a la línia del Cremallera de Núria l'any 2008. A dia d'avui segueixen circulant per la línia Ribes-Núria amb la decoració amb la que van arribar, destacant el color vermell enmig de la resta de material que està decorat en colors blau i blanc.


Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Els dos cotxes Sport Wagen estacionats a la via 3 de Núria (maig 2008) Una altra vista dels dos cotxes a Núria (maig 2008) Detall de les inscripcions del cotxe (maig 2008)  Unió dels dos cotxes (maig 2008)

Porta central d'accés al cotxe (maig 2008) Porta d'accés al cotxe Sport Wagen (octubre 2008) Detall d'una paperera a l'interior de la SBB-CFF, signe que havia estat a la línia del Brünig en els seus origens (octubre 2008) Acollidor interior del cotxe B4244 (octubre 2008)

Interior del cotxe B4245 (octubre 2008) Una altra vista de l'interior del cotxe B4245, de molta calidesa (octubre 2008) Plànol de la línia del Matterhorn Gotthard Bahn a l'interior dels cotxes (octubre 2008) Pupitre de comandaments d'un dels cotxes Sport Wagen (octubre 2008)

Inici Trens
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional