Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
 Trens de Catalunya > FGC > Cremallera de Núria > Trens > Locomotora de vapor  6
Locomotora de vapor núm.6
FGC  Turisme i Muntanya

Julian Fuchs

Construïda a Suïssa per la Schweizerische Lokomotiv und Maschinenfabrik (S.L.M.) el 1892, amb número de fàbrica 748 i destinada al ferrocarril francès del Mont Revard (Aix-les-Bains al Mont Revard), a la Savoia, on rebria el núm. 8. El 1897 va ser venuda al contractista del ferrocarril suís del Gornergrat per col·laborar en la construcció d'aquella línia, si bé després de la inauguració va quedar com a locomotora de reserva fins a la seva venda, el 1920, als F.M.G.P. Per adaptar-la al Cremallera de Montserrat la locomotora va haver de patir una modificació de la inclinació de la caldera; arran d'aquesta transformació la màquina presentava un aspecte força estrany i va ser coneguda des de llavors com "la Geperuda". La locomotora número 6 JULIAN FUCHS va ser la primera d'arribar a Ribes de Freser l'estiu de 1930 amb l'objectiu de col·laborar remolcant els trens de treballs, durant la construcció de la línia del Cremallera de Núria. Ben aviat va arribar la segona locomotora identificada amb el número 5 ABAD DEÀS, que finalment seria la primera d'arribar a Núria el 30 de desembre de 1930. Una característica d'aquestes dues locomotores era que només podien funcionar per ferrocarrils equipats en la seva totalitat amb cremallera. Degut a que el Cremallera de Núria tenia quasi la meitat del recorregut en simple adherència es va haver d'acoblar un mecanisme per poder circular per la mencionada secció. Aquest mecanisme estava situat a la part inferior i mitjançant un engranatge fixava els eixos motors a les rodes. Gràcies a això, la locomotora podia circular tant en cremallera com en adherència. Cal dir que, a diferència de les locomotores actuals, la "Geperuda" exercia la seva funció empenyent els cotxes per darrera.

 


 CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES
Ample de via 1.000 mm
Tipus 0-2-1t
Diàmetre rodes 653/520 mm
Cilindres 300 x 550 mm
Pressió caldera 14 kg/cm2
Superfície calefactable 37,2 m2
Potència 180/132 CV/kW
Esforç de tracció 7.700 kg
Pes 15.112 kg
Longitud 6.428 mm
Constructor SLM
Número de fàbrica 748
Any 1892

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
La locomotora de vapor 6 "La Geperuda" a l'exposició de material mòbil de Ribes Vila (setembre 2002) Vista general de la cabina de la locomotora de vapor (setembre 2002) Vista des de l'interior de la cabina (setembre 2002) Porta del fogar de la locomotora (setembre 2002)

Inici Trens
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional