Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC15.Estacions i línies de la ciutat de Barcelona > Barcelona Arc de Triomf
Horaris dels trens de Catalunya
  XC15.Estacions i línies de la ciutat de Barcelona  
codi estació: 78804
     
     
 
Venda automàtica de bitllets Taquilla de bitllets Informació Zona videovigilada Estació adaptada a PMR Ascensors Prohibit fumar    
propers trens
Bus Bicing
 
correspondència: Metro de Barcelona L1 Hospital de Bellvitge - Fondo    
 
Esquema de vies de l'estació de Barcelona Arc de Triomf [ampliar]




L'estació d'Arc de Triomf (PK 365,9 de la línia Zaragoza-Lleida-Manresa-Barcelona) es troba al barri del Fort Pienc del municipi de Barcelona, comarca del Barcelonès. Va entrar en funcionament l'1 de juliol de 1932 com a prolongació subterrània fins a la plaça de Catalunya de les línies de Puigcerdà i Manresa que finalitzaven a l'Estació del Nord, situada en superfície al costat de l'actual baixador soterrat. L’Estació del Nord o Barcelona Vilanova va entrar en funcionament molt abans, quan el 1862 el ferrocarril de Barcelona a Saragossa (per Manresa) va crear el seu traçat propi d’entrada a Barcelona des de Montcada, a través de l’avinguda Meridiana. El 1878 va passar a formar part de la "Compañía de los Caminos de Hierro del Norte”. Entre 1910 i 1915 l'estació seria ampliada i profundament remodelada segons un projecte de l'arquitecte Demetri Ribes i Marco, que s'havia fet cèlebre pel disseny de l'Estació del Nord de la Ciutat de València (1906). Amb aquest projecte, els dos cossos paral·lels que formaven l'estació antiga serien enllaçats per un cos central afrontat al carrer de Nàpols, amb un nou vestíbul principal tancat per un gran mur cortina de vidre. Tenia cinc vies amb tres andanes sota la gran marquesina, amb una gran quantitat de vies per a mercaderies adjuntes a l’exterior i una zona de dipòsit de locomotores i automotors, passat l’actual pont del carrer Marina. L’Estació del Nord va funcionar fins el 1972, funcionant actualment com a estació d’autobusos de llarg recorregut. Quant a l’estació subterrània Arc de Triomf, el 1941 passava a RENFE i el 2005 a adif. El 2010 es posava en servei el vestíbul ampliat del costat passeig Sant Joan, mentre que el 2012 es finalitzava el de la plaça d’André Malroux, després d’un total de cinc anys d’obres a l’estació. Anteriorment, l'accés des del passeig Sant Joan comptava amb un accés des del carrer, que desembocava a un petit vestíbul on s'ubicava la taquilla. Des d'aquest vestíbul es baixava a les dues andanes laterals mitjançant escalinates. Abans d'entrar a cadascuna de les andanes es situaven les barreres tarifàries, en un àmbit comú amb el metro. Des del carrer Nàpols existia un accés independent per a cada andana, formats per escalinates en ambdós casos tant per baixar fins al nivell intermig, on hi havia les màquines de venda de bitllets i les barreres tarifàries, com per baixar a les andanes. L'accés a l'andana direcció Sants era compartit també per accedir a l'andana direcció Hospital de Bellvitge de l'estació de la L1 del metro.
L’estació actual de Barcelona Arc de Triomf es troba sota l'avinguda Vilanova entre el passeig de Sant Joan i el carrer Nàpols i té dos vestíbuls independents, un a cada extrem de l’estació. El primer vestíbul es troba al costat Llobregat i té una entrada per l’avinguda Vilanova amb passeig de Sant Joan, a través d’una petita edificació a mode d’edicle. L’enllaç amb el nivell inferior, on es troba el vestíbul, es fa per una escala mecànica, una escala fixa i un ascensor. El vestíbul, compartit amb el metro de Barcelona L1, té taquilla, màquines de venda automàtica de bitllets i les barreres de control d’accés. Un cop passada la línia de peatge es baixa a cadascuna de les dues andanes per una escala fixa, una escala mecànica de pujada i un ascensor. El segon vestíbul es troba al costat Besòs i té una entrada pel carrer Nàpols a peu pla, enllaçant amb l’estació d’autobusos de Barcelona Nord, i una altra entrada per la plaça d’André Malroux amb una escala fixa i dues escales mecàniques. El vestíbul, també compartit amb el metro de Barcelona L1, té les màquines de venda automàtica de bitllets i les barreres de control d’accés. Un cop passada la línia de peatge es baixa a cadascuna de les dues andanes per una escala fixa, una escala mecànica de pujada i un ascensor. Els trens circulen pel nivell inferior, format per les dues vies generals amb andanes laterals. Les andanes disposen de bancs i de teleindicadors de propers trens.
A la sortida de l’estació d’Arc de Triomf costat Sagrera Meridiana / Clot Aragó hi ha la bifurcació Vilanova, d’enllaç subterrani amb salt de moltó invers entre la línia que circula sota l’avinguda Meridiana cap a Montcada Bifurcació (seguint a Manresa i Vic) i la que es dirigeix cap a la Sagrera (seguint a Mataró). A la vegada, també hi ha un enllaç entre els trens des de Sagrera cap a l’Estació de França, en la línia des de Passeig de Gràcia denominat bifurcació Glòries i bifurcació Clot. A primers anys 1970 es va ubicar una estació en aquest punt denominada Marina o Bifurcació Vilanova, que havia de substituir l’antiga Estació del Nord. Es va arribar fins i tot a construir dues andanes centrals entre les 4 vies previstes, els accessos del costat mar i instal·lar-hi escales mecàniques, amb un estil similar a l’estació del Clot-Aragó. A primers anys 1990 tota l’andana costat muntanya es va enderrocar per construir l’enllaç a diferent nivell entre les línies de Rodalies de Mataró i Manresa. La resta va romandre i fins i tot als accessos a l’estació de metro de Marina de la L1 encara s’hi poden veure les inscripcions metro-renfe; es preveia un passadís d’enllaç entre ambdues estacions.
FOTOS DE L'ESTACIÓ
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
L'Arc de Triomf barceloní i tòtem indicant l'estació (setembre 2018) Accés a l'estació des de l'avinguda Vilanova (setembre 2018) Una altra vista de l'accés a l'estació, amb una estructura per a una futura edificació que es posarà damunt aquest accés (setembre 2018) Enllaç entre el nivell carrer i el nivell vestíbul amb una escala fixa, una escala mecànica i un ascensor (setembre 2018)

Vestíbul de l'avinguda Vilanova, compartit amb l'estació de la L1 del metro (setembre 2018) Barreres tarifàries i taquilla del vestíbul de l'avinguda Vilanova (setembre 2018) Escala fixa i mecànica entre el nivell vestíbul i el nivell andanes (abril 2019) Imponent edifici de l'antiga Estació del Nord de Barcelona (febrer 2016)

Una altra vista del magnífic edifici que havia acollit l'estació ferroviària i que acull la Guàrdia Urbana i l'Estació d'Autobusos (abril 2019) Accés a l'estació de Rodalies i Metro d'Arc de Triomf per Roger de Flor (abril 2019) Una altra vista de l'accés, format per dues escales mecàniques i una escala fixa (abril 2019) Accés a peu pla al vestíbul de l'intercanviador d'Arc de Triomf des del carrer Nàpols (abril 2019)

Vista general del vestíbul de Nàpols (febrer 2016) Espai d'accés al metro i sortida cap al carrer Roger de Flor (febrer 2016) Màquines de venda automàtica de bitllets i barreres tarifàries (febrer 2016) Vista un cop passada la línea de peatge (febrer 2016)

Distribuició cap a les andanes de les vies 1 i 2 (febrer 2016) Enllaç cap a l'andana de la via 1 (febrer 2016) Baixada cap a l'andana de la via 1 (febrer 2016) Escales fixes i mecàniques entre el vestíbul de Nàpols i l'andana de la via 2 (setembre 2018)

Andana de la via 2 des de l'accés de Nàpols (maig 2019) Civia 465-232 amb un tren de la línia R1 de Molins de Rei a Arenys de Mar (maig 2019) Frontal del tren Civia i senyalètica a l'andana (maig 2019) Unitat 447-064, adaptada a PMR, a la via 2 amb un R1 a Molins de Rei (maig 2019)

Tren doble a la línia R1 amb un servei a l'Hospitalet de Llobregat (abril 2019) Porta accessible de la unitat 447 (abril 2019) Sortida de l'estació cap a bifurcació Vilanova. La "M" indica que les agulles estan posades per seguir cap a Meridiana (abril 2019) Vista general de l'estació d'Arc de Triomf pel costat Meridiana/Clot (abril 2019)

Dues unitats 447 amb un R3 a la Tor de Querol a la via 1 d'Arc de Triomf (abril 2019) Dues unitats 447 accessibles, la primera en colors renfe, amb un R4 a Manresa (abril 2019) Unitat 447-111 a la via 2 amb un tren R3 a l'Hospitalet de Llobregat (abril 2019) Dues unitats 447 amb un R1 a Blanes (abril 2019)

Des de l'andana de la via 2, amb una de les noves balises ERTMS (abril 2019) Tren entrant a Arc de Triomf amb un R4 a Vilafranca del Penedès (abril 2019) Civia 465 de la línia R1 a la via 1, amb un llaç negre per l'accident succeït aquells dies a Castellgalí (febrer 2019) Detall de la senyalètica de l'estació (febrer 2019)

Unitat Civia a la via 2 d'Arc de Triomf (febrer 2019) El trànsit de trens a Arc de Triomf és intens. Mentre el Civia surt de l'estació, un altre tren ja està a punt d'entrar-hi per la via 2 (febrer 2019) Extrem de les andanes, costat Plaça Catalunya, amb els ascensors que pugen fins al vestíbul de Vilanova (febrer 2019) Accés a l'andana de la via 1 des del vestíbul de Nàpols (setembre 2018)

Unitat 447 a la via 2 (setembre 2018) Doble d'unitats 447 adaptades amb un R4 a Manresa (setembre 2018) Tren Civia entrant a Arc de Triomf per la via 1 (setembre 2018) Tren de la línia R3 entrant a Arc de Triomf pel costat Pl. Catalunya (setembre 2018)

Doble composició d'unitats 447 amb un R4 a Vilafranca del Penedès (febrer 2016) Unitat Civia entrant a Arc de Triomf per via 2 amb un R1 a Molins (febrer 2016) Una altra vista del tren amb destinació Molins de Rei (febrer 2016) Dues unitats 447 adaptades cobreixen un RG1 de l'Hospitalet de Llobregat a Figueres via Mataró i Blanes (febrer 2016)

Civia 465 amb un servei R4 de Terrassa a Martorell (novembre 2015) Unitat 447-163 a la via 2 amb un R3 a l'Hospitalet (novembre 2015) Dues unitats 447 adaptades a PMR a la via 2 d'Arc de Triomf amb un RG1 a l'Hospitalet de Llobregat (novembre 2015) Unitat 447 amb un R1 de l'Hospitalet de Llobregat a Blanes (juny 2015)

La 447-136, accessible, encapçala una composició de la línia R4 a Vilafranca del Penedès (juny 2015) Civia 465-222 amb un R1 a Molins de Rei (juny 2015) Civia per la R1 amb decoració especial pel Canet Rock (juny 2015) Tren de la línia RG1 a la via 2 d'Arc de Triomf (juny 2015)

Doble de 447 de Rodalies de Catalunya amb un R4 de Terrassa a Martorell (desembre 2014) Civies a la via 2 (desembre 2014) Unitat Civia de Rodalies a la via 1 amb un servei R1 a Calella (març 2013) Nou accés a l'estació d'Arc de Triomf des de l'avinguda Vilanova (novembre 2011)

Instal·lacions provisionals de l'estació d'Arc de Triomf al carrer Roger de Flor ja sense servei (novembre 2011) Unitats 447 a la via 2 amb un tren de Rodalies a Vilafranca del Penedès (novembre 2011) Civia a la via 2 amb un tren de la línia R1 a Molins de Rei (novembre 2011) Tren Civia 464 de 4 cotxes amb un tren R1 a l'Hospitalet de Llobregat (novembre 2011)

+ fotos de l'estació d'Arc de Triomf: fotos 2004-2010

direcció Plaça de Catalunya/Barcelona Sants
Plaça de Catalunya
Índex línia XC15
direcció Montcada Bifurcació/Manresa/Vic
La Sagrera-Meridiana
direcció Barcelona Sagrera/Mataró
El Clot-Aragó
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional