Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > Circulacions especials > Obres a Rodalies de Barcelona 2024 > Nou accés aeroport
Horaris dels trens de Catalunya
Nou accés ferroviari a l'aeroport del Prat

El nou accés ferroviari a l'aeroport del Prat consisteix en la creació d'una nova línia entre el Prat de Llobregat i la terminal T1 de l'aeroport. El trajecte també tindrà una estació intermèdia a la terminal T2. El nou accés ferroviari s'inicia entre les estacions del Prat de Llobregat i Viladecans de la línia Barcelona-Vilanova-Valls, entre el pas sota l'autopista B-22 i l'actual bifurcació del ramal de via única a l'aeroport. Aquest tram es modifica per tal de sortir el nou accés entre les vies generals de la línia de Vilanova i passant per sota d'aquestes, per iniciar tot seguit el tram en túnel, que ja seguirà fins al final del trajecte. El ramal té una longitud de 4.510 metres en via doble, dels quals 3.400 són en túnel i 3.048 metres d'aquests excavats amb tuneladora. El traçat discorre per sota del parc agrari del Baix Llobregat descrivint una corba de més de 90 graus, amb un primer tram de túnel entre pantalles i posteriroment executat amb tuneldora. El traçat creua la C-32, part del polígon Mas Blau i posteriorment arriba a l'estació de la terminal T2 de l'aeroport, en perpendicular amb l'estació existent de Rodalies en un recinte entre pantalles. El túnel segueix passant per sota la terminal T2 i creua la pista principal de l'aeroport, per girar posteriorment 90 graus per anar a cercar la terminal T1, que ja tenia l'espai reservat per al ferrocarril des de la seva construcció l'any 2009. Les obres del nou accés ferroviari es van iniciar el juliol de 2015 a la zona d'accés des de la línia de Vilanova per tal de poder muntar la tuneladora i construir el primer tram del traçat entre pantalles. Finalment la tuneladora va iniciar l'excavació del túnel el setembre de 2017, finalitzant l'excavació de 3.048 metres el desembre de 2018. El maig de 2021 s'adjudicaven les obres de la segona fase del nou accés ferroviari. L'obra permetrà connectar les dues terminals amb Barcelona establint un temps de viatge entre l’estació de Sants i la terminal T1 d’aproximadament 19 minuts.
   
Font dels plànols: Proyecto de construcción de actuaciones necesarias para la puesta en servicio del acceso a la nueva terminal del aeropuerto de Barcelona. Red de Cercanías de Barcelona (ON 007/20)

PUNT DE CONNEXIÓ AMB LA LÍNIA DE VILANOVA

ESTACIÓ AEROPORT T2
L'estació Aeroport T2 tindrà quatre plantes: planta andanes (nivell -15,86), planta intermèdia tècnica (nivell -7,20), planta vestíbul (nivell -1,55) i planta d'accés (nivell +4,29). El nivell més profund tindrà les dues vies generals i andanes laterals de 200 metres de longitud i 6,35 d'amplada. El vestíbul és on es realitzaran les connexions entre els diversos modes de transport: a l'extrem sud es localitza l'accés a la terminal aeroportuària i a l'extrem nord hi haurà la connexió amb la L9 sud del metro i una sortida al carrer. Entre els dos extrems de l'estació s'ubicarà una passarel·la penjant on s'hi ubicaran passadissos rodants que servirà de connexió entre l'estació de metro i l'aeroport. Entre les andanes i el vestíbul hi haurà dos nuclis d'escales fixes i mecàniques i 3 ascensors per andana (a més de 3 escales d'evacuació per andana).

ESTACIÓ AEROPORT T1
L'estació Aeroport T1 es troba dins de la terminal T1 de l'aeroport del Prat i tndrà tres plantes: planta andanes (nivell -7,70 de l'aeroport), planta intermèdia (nivell -1,00) i planta vestíbul (nivell +3,50). L'espai de vies per a la nova línia ferroviària ja es va deixar a punt amb la construcció de la terminal T1 inaugurada l'any 2009, amb un calaix de 600 metres de longitud i més de 26 d'amplada que comunica al seu extrem est amb el nou túnel. Aquest calaix albergarà una andana central de 215 metres de longitud, escales i ascensors d'accés al vestíbul, escales d'evacuació i cambres tècniques. A la planta nivell +3,50 de l'aeroport hi ha l'espai per al vestíbul d'accés a l'estació ferroviària, que es troba just al costat de l'accés a l'estació de metro de la línia L9 sud. La planta intermèdia (-1,00) serà una planta de dependències tècniques. El nivell de vies tindrà una andana central de 220 metres de longitud i 17,75 metres d'amplada que donarà servei a les vies 1 i 2; a continuació d'aquesta hi haurà una andana tècnica per accedir a les vies 3 i 4, que seran per a estacionament de trens sense servei. Entre el nivell andana i el nivell vestíbul hi haurà dos nuclis d'escales fixes i una escala mecànica de pujada i una de baixada a cadascun d'ells, així com tres ascensors, per salvar el desnivell d'11,25 metres. A més, des de l'andana hi haurà dues escales per a evacuació. El vestíbul tindrà una superfície d'uns 350 m2 i disposarà de les màquines de venda de bitllets i la línia de control d'accés amb un total de 14 passos. A més, al vestíbul també es preveu que hi hagi un espai d'atenció al client i lavabos d'ús públic.

Retorn a Obres Rodalies de Barcelona 2024
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional