Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L9 > L10 sud > Foneria
Horaris dels trens de Catalunya
< Foc Línia L10 sud Metro de Barcelona: ZAL | Riu Vell - Collblanc Ciutat de la Justícia >
 
Foneria
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 957  


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Foneria de la L10 del metro de Barcelona es va inaugurar el 8 de setembre de 2018, amb la posada en servei de la denominada L10 sud des de Foc a Collblanc, obrint les estacions de Foneria i Foc del ramal. L'estació se situa al terme municipal de Barcelona, sota el passeig de la Zona Franca entre el carrer de la Foneria i la plaça de la Marina de Sants. Dóna servei al barri de la Marina del Port, al mercat de la Marina, a l'escola Seat, a l'OAC la Marina, al CAP de la Marina, al centre cívic La Cadena, al casal de barri de la Vinya i al casal de gent gran la Capa, entre d'altres. S'ubica al tram II de la línia 9 i és del tipus característic de la L9 amb un pou de 41,50 metres de profunditat i 29,20 metres de diàmetre. L'estació s'estructura en tres nivells: el vestíbul superior, l'andana superior i l'andana inferior. El vestíbul superior disposa de dues entrades pel passeig de la Zona Franca al nord del carrer de la Foneria, una a la vorera est (Mercat de la Marina) i una altra a la vorera oest (Foneria). La primera entrada té escala fixa, una escala mecànica de pujada i ascensor. La segona entrada té escala fixa, escala mecànica de pujada i baixada i ascensor. Les dues entrades s'uneixen en un vestíbul on s'hi situen les màquines de venda de bitllets, el centre de control de l'estació i les barreres tarifàries de control d'accés, a més de dependències tècniques. Passada la línia de peatge s'accedeix al pou circular, que baixa fins al nivell del túnel de doble pis superposat per on discorren els trens. Hi ha un conjunt de dues escales mecàniques  de baixada i dues de pujada que amb 5 trams enllacen el vestíbul superior amb l'andana i via superior (via 2, direcció Zona Franca) en primer lloc i l'andana i via inferior (via 1, direcció Collblanc) posteriorment, amb un tram més d'escales mecàniques. Hi ha 2 ascensors per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) que enllacen també el vestíbul amb l'andana superior i inferior. Entre el vestíbul i les andanes hi ha un nivell intermedi polivalent de quasi 10 metres d’alçada, que es pot destinar a sala d’exposicions. Les andanes es troben situades dins de la secció del túnel i tenen una longitud de 108 metres. De manera comuna a totes les estacions de la L9, les andanes es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. El disseny arquitectònic de l'estació ha anat a càrrec de Daniel Freixes.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació de Foneria per la vorera oest del passeig de la Zona Franca (setembre 2018) L'accés disposa de dues escales mecàniques, una escala fixa i ascensor (setembre 2018) Accés a Foneria per la vorera est del passeig de la Zona Franca (setembre 2018) Detall de l'ascensor d'accés al vestíbul de Foneria des de l'entrada del Mercat de la Marina (setembre 2018)

Nivell vestíbul de l'ascensor des de l'accés de la vorera est del passeig de la Zona Franca (setembre 2018) Ampli vestíbul de l'estació Foneria, amb un enllumenat ben característic (setembre 2018) Àmplies escales per a l'accés des de Foneria, vorera oest del passeig de la Zona Franca (setembre 2018) Escales i ascensor des del carrer al vestíbul (setembre 2018)

Una altra vista del vestíbul, que té les màquines de venda de bitllets i el centre de control de l'estació (setembre 2018) Ascensor per a la vorera oest i barreres tarifàries (setembre 2018) Vista un cop passada la línia de peatge (setembre 2018) Ampli espai per baixar cap a les andanes ja al pou circular, per escales mecàniques i ascensors (setembre 2018)

Monitors informant dels propers trens de la L10 sud (setembre 2018) Inici del parell d'escales mecàniques de baixada cap a les vies (setembre 2018) Ampli espai passades les barreres tarifàries i rellotge d'Ifercat (setembre 2018) Una altra vista del nivell superior del pou circular que cal baixar fins a les vies (setembre 2018)

Escales mecàniques al nivell superior del pou (setembre 2018) Vista de l'ampli nivell intermedi del pou, que es pot destinar a sala d'exposicions o similar (setembre 2018) Nivell intermedi (setembre 2018) Vista de l'àmplia sala polivalent de l'estació de Foneria, ubicada a mig camí entre el nivell vestíbul i les andanes (setembre 2018)

Nivell andana superior de les escales mecàniques (setembre 2018) Accés a l'andana superior de l'estació de Foneria, a la via 2, direcció Foc (setembre 2018) Accés a l'andana de la via 2 i portes de comunicació amb el pou (setembre 2018) Panells d'informació i botó de SOS (setembre 2018)

Detall del plànol de la zona on s'ubica l'estació de Foneria de la L10 sud (setembre 2018) Els ascensors directes de les andanes al vestíbul queden discrets al costat d'aquestes (setembre 2018) Vista del conjunt de portes d'accés a l'andana, dues per les escales mecàniques i una pels ascenors (setembre 2018) Vista de l'andana superior, de la via 2 (setembre 2018)

Tren de la sèrie 9000 fent un servei de la L10 sud de Collblanc a Foc fent parada a Foneria (setembre 2018) Detall del rètol de Foneria, amb les peces numerades de la volta del túnel (setembre 2018) Vista de l'andana superior de Foneria pel costat Ciutat de la Justícia (setembre 2018) Unitat 9000 amb les portes obertes, sincronitzades amb les portes d'andana (setembre 2018)

Extrem de l'andana superior de Foneria pel costat Foc (setembre 2018) Detall del monitor amb els propers trens per la via 2, de la L10 sud destinació Foc (setembre 2018) Una altra vista de l'andana superior, molt ben il·luminada (setembre 2018) Tren de la sèrie 9000 arribant a Foneria procedent de Collblanc (setembre 2018)

Semitúnel de la via superior a la sortida de Foneria cap a Foc (setembre 2018) Interior d'un tren de la sèrie 9000 fent un servei de la L10 sud parat a Foneria (setembre 2018) Sisè i darrer tram d'escales mecàniques pel pou per baixar a l'andana inferior (setembre 2018) Detall de l'accés a l'andana de la via 1 de Foneria (setembre 2018)

Portes d'andana a la via 2 (setembre 2018) Vista de l'andana inferior de Foneria (serembre 2018) Detall 'una de les portes d'accés a l'andana inferior de Foneria (setembre 2018) Panells d'informació (setembre 2018)

Portes per accedir als dos ascensors directes d'andanes a vestíbul (setembre 2018) Vista d'un dels ascensors directes de les andanes al vestíbul (setembre 2018) Zona d'accessos a l'andana inferior de Foneria (setembre 2018) Vista de l'andana inferior, via 1, de Foneria des de l'extrem costat Foc (setembre 2018)

Unitat sèrie 9000 de TMB fent un servei de la L10 sud de Foc a Collblanc parada a Foneria (setembre 2018) El tren segueix trajecte per la L10 sud. Propera parada Can Tries | Gornal (setembre 2018) Una altra vista de l'andana inferior (setembre 2018) Semitúnel inferior cap a Ciutat de la Justícia, de la via 1 (setembre 2018)

direcció ZAL | Riu Vell Índex línia L10 sud direcció Collblanc
< Foc Ciutat de la Justícia >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional