Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L9 > L10 sud > Provençana
Horaris dels trens de Catalunya
< Ciutat de la Justícia Línia L10 sud Metro de Barcelona: ZAL | Riu Vell - Collblanc Can Tries | Gornal >
 
Provençana
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 959  


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Provençana de la L10 del metro de Barcelona es va inaugurar el 2 de març de 2019, tot i que des de setembre de 2018 ja circulaven trens sense parada en servei comercial per aquest punt. L'estació se situa al terme municipal de l’Hospitalet de Llobregat, sota el carrer de l’Aprestadora entre els carrers de la Igualtat i Badalona. Dona servei al barri de Santa Eulàlia, al CAP Amadeu Torner, a la biblioteca de la plaça d’Europa i al camp municipal de futbol Santa Eulàlia. S'ubica al tram II de la línia 9 i és del tipus característic de la L9 amb un pou de 40 metres de profunditat i 26,5 metres de diàmetre. L'estació s'estructura en tres nivells: el vestíbul superior, l'andana superior i l'andana inferior. El vestíbul superior disposa d’una entrada pel carrer Rosell amb Aprestadora, amb escala fixa, escala mecànica de pujada i baixada i ascensor. L’entrada dona a un vestíbul on hi ha les màquines de venda de bitllets, el centre de control de l'estació i les barreres tarifàries de control d'accés, a més de dependències tècniques. Passada la línia de peatge s'accedeix al pou circular, que baixa fins al nivell del túnel de doble pis superposat per on discorren els trens. Hi ha un conjunt de dues escales mecàniques  de baixada i dues de pujada que amb 3 trams enllacen el vestíbul superior amb l'andana i via superior (via 2, direcció Zona Franca) en primer lloc i l'andana i via inferior (via 1, direcció Collblanc) posteriorment, amb un tram més d'escales mecàniques. Hi ha 2 ascensors per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) que enllacen també el vestíbul amb l'andana superior i inferior. Les andanes es troben situades dins de la secció del túnel i tenen una longitud d’uns 100 metres. De manera comuna a totes les estacions de la L9, les andanes es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. El disseny arquitectònic de l'estació ha anat a càrrec de Daniel Freixes i Varis Arquitectes.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Entorn de l'estació de metro de Provençana, a la cruïlla entre els carrers Aprestadora i Rosell (març 2019) Ascensor entre nivell carrer i nivell vestíbul (març 2019) Escales mecàniques i fixa d'accés a l'estació de Provençana des del carrer (març 2019) Una altra vista de l'accés al vestíbul, amb el rètol del nom de l'estació i la línia L10 sud (març 2019)

Arribada al nivell vestíbul tant de l'ascensor des del carrer com de les escales fixes i mecàniques (març 2019) Vista de l'ampli vestíbul de l'estació (març 2019) Màquines de venda de bitllets (març 2019) Detall del monitor al vestíbul informant de les properes circulacions per via 1 i via 2 (març 2019)

Centre de control de l'estació de Provençana (març 2019) Una altra vista del vestíbul, on destaquen les lluminàries circulars que decoren tota l'estació (març 2019) Rellotge i accés al pou circular des del vestíbul rectangular (març 2019) Barreres tarifàries de control d'accés a les andanes (març 2019)

Vista un cop passada la línia de peatge des del pou  circular (març 2019) Parell d'escales mecàniques de baixada, en aquesta estació en paral·lel (març 2019) Vista del final del parell d'escales mecàniques de pujada. Entre el vestíbul i les andanes també hi ha dos ascensors, d'ús preferent per a minusvàlids, cotxets i gent amb dificultats de mobilitat (març 2019) Hi ha tres trams d'escales mecàniques entre el vestíbul i l'andana superior (març 2019)

Vista d'un dels nivells intermedis de les escales mecàniques al pou circular (març 2019) Nivell andana superior. Escales mecàniques, ascensor i portes d'accés a l'andana (març 2019) Nivell andana superior. Vista de l'altre parell d'escales mecàniques, ascensor i portes d'accés a l'andana (març 2019) Andana superior, via 2, i únic accés des del pou circular (març 2019)

Unitat sèrie 9000 de TMB fent parada a la via 2 de Provençana amb un servei de la L10 sud de Collblanc a Foc (març 2019) Termòmetre a l'interior d'un comboi indicant l'estació de Provençana en el trajecte entre Collblanc i Foc (març 2019) Vista del túnel des de Provençana cap a Ciutat de la Justícia a bord d'un tren (març 2019) La unitat 9000 de metro segueix trajecte per la L10 sud cap a Foneria i Foc (març 2019)

Vista general de l'andana superior des del costat Zona Franca (març 2019) Detall de la senyalètica de l'estació de Provençana. Es poden observar a la vista les dovelles del túnel circular, fins i tot conservant encara la numeració de les diverses peces (març 2019) Suport isquiàtic per poder recolzar-se les persones amb dificultats per seure o aixecar-se (març 2019) Plànol de la zona de l'entorn de l'estació de Provençana (març 2019)

L'andana disposa de diversos bancs i de lluminàries que segueixen la corba del túnel (març 2019) Una altra vista de l'andana superior, amb la senyalètica de sortida (març 2019) Unitat de metro procedent de Collblanc entrant a Provençana amb un L10 sud (març 2019) Estacionat a la via 2 de Provençana, a punt d'obrir portes (març 2019)

Obertura de les portes del tren i les d'andana totalment coordinada (març 2019) Sortint cap a Foneria i Foc per la via 2 (març 2019) Panells d'informació a l'andana de la via 2 de l'estació (març 2019) Indicacions per baixar cap a l'andana inferior des de l'andana superior (març 2019)

Quart i darrer tram d'escales fins al nivell de l'andana inferior (març 2019) Nivell andana inferior. Escales mecàniques, ascensor i portes d'accés a l'andana (març 2019) Nivell andana inferior. Vista de l'altre parell d'escales mecàniques, ascensor i portes d'accés a l'andana (març 2019) Detall de la senyalètica a l'ascensor, nivell andana inferior. S'han usat pictogrames no sexistes, en concret al pictograma de cotxet (març 2019)

Únic accés des del pou a l'andana inferior de Provençana (març 2019) Vista de l'andana inferior de Provençana, corresponent a la via 1 (març 2019) Detall del monitor d'informació, indicador de destinació del proper tren i termòmetre (març 2019) Extrem de l'andana inferior, costat Ciutat de la Justícia (març 2019)

Tren de la sèrie 9000 de TMB fent parada a la via 1 en un trajecte per la L10 sud entre Foc i Collblanc (març 2019) Andana inferior, amb un suport isquiàtic (març 2019) Panells d'informació a l'andana de la via 1 de l'estació (març 2019) Detall de la senyalètica en una de les portes de les portes d'andana (març 2019)

Extrem de l'andana de la via 1, costat Can Tries | Gornal (març 2019) Vista general de l'andana inferior de l'estació de metro de Provençana de la L10 sud (març 2019) Unitat sèrie 9000 de TMB, de conducció automàtica, fent parada a la via 1 de Provençana en un trajecte per la L10 sud a Collblanc (març 2019) Vista del túnel des de Provençana cap a Can Tries | Gornal a bord d'un tren (març 2019)

direcció ZAL | Riu Vell Índex línia L10 sud direcció Collblanc
< Ciutat de la Justícia Can Tries | Gornal >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional