Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Tren del Ciment > Trens
Horaris dels trens de Catalunya
Trens

El Ferrocarril Turístic de l'Alt Llobregat va iniciar la seva explotació l'any 2005 utilitzant una sola locomotora (la número 1) i dos cotxes de viatgers sense teulada. L'any 2010 es va incorporar la nova locomotora Catllaràs (número 2) al parc de la línia, que té el mateix aspecte exterior que la 1 però és més gran i potent, amb capacitat per a remolcar fins a 4 cotxes de viatgers. Aquests cotxes (01 a 04) a més actualment disposen tots de teulada donades les freqüents pluges d'aquesta zona de l'Alt Berguedà. La locomotora número 1 avui dia actua com a locomotora auxiliar. A més dels trens d'ús habitual, al dipòsit hi ha la locomotora de vapor AM-105 (tipus 0-5-0 i construïda el 1910) que es troba operativa i és propietat del Museu de la Ciència i la Tècnica de Terrassa (mNACTEC). L'Associació per a la Restauració de Material Ferroviari (ARMF) en va fer una prova de funcionament el febrer de 2011, si bé de moment no hi ha cap previsió que pugui circular properament per la línia.
PARC MOTOR I MÒBIL DEL TREN DEL CIMENT
Locomotora dièsel 1 "Llobregat" Locomotora dièsel 2 "Catllaràs" Cotxes de viatgers (01 a 04)

Les dues locomotores dièsel que formen el parc motor del Ferrocarril Turístic de l'Alt Llobregat han estat construïdes per l'empresa alemanya Schöma i disposen d'una àmplia cabina a un dels costats de la màquina, essent la resta de la locomotora ocupada pels motors de tracció en una part més baixa, tipus tractor de maniobres. Ambdues locomotores (1 i 2) són de dos eixos i exteriorment van pintades de verd amb un fil de color groc, igual que tot el material de la línia.

Característiques tècniques de la locomotora número 2
Nom tècnic: Locomotora SCHÖMA dièsel CFL-150 DCL
Adquisició: 26 d'agost del 2009
Descripció tècnica:
   - Locomotora dièsel de 2 eixos de transmissió de potència hidrodinàmica
   - Motor Deutz tipus TCD 2013 L04 2V (129 kw / 2300 r.p.m.)
   - Corba radi mínim: 30 m
   - Pes locomotora: 20 t
   - Alçada locomotora: 3.280 mm
   - Amplada locomotora: 2.030 mm
   - Llargada locomotora: 5.700 mm (entre topalls 6.750 mm)
   - Distància entre eixos: 2.200 mm
   - Amplada de via: 600 mm
   - Permet arrossegar 4 vagons tipus CS-299 de 4,5 t (en tara) i 6,75 t (en càrrega màxima) cadascun

La locomotora número 2 és operada habitualment en mode "push-pull" de manera que la locomotora sempre va al costat vall de la composició (no es fan maniobres a les estacions dels finals de la línia). El maquinista té un telecomandament per operar la locomotora des del cotxe de viatgers extrem de la composició (costat muntanya).

Els 4 cotxes de viatgers de la línia són coberts amb una teulada de tipus lleuger i tendals que es poden desplegar en cas de pluja. Cada cotxe disposa de dues portes manuals d'accés a cada costat, situades als extrems del vagó. Els 25 viatgers que caben a cada cotxe estan distribuits en dos bancs longitudinals de fusta.

Fotos dels trens
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Vista del tren en la versió d'origen, amb la locomotora dièsel 1 i dos cotxes de viatgers descoberts a la via 2 de La Pobla de Lillet (juliol 2005) La locomotora 1 fabricada per Schöma maniobrant a La Pobla de Lillet (juliol 2005) Als Jardins Artigas (juliol 2005) Vista de la primera versió dels cotxes de viatgers, amb els bancs laterals i totalment descoberts (juliol 2005)
       
Vista lateral de la locomotora 1 (agost 2005) La locomotora 1 i la fàbrica de ciment del Clot del Moro (agost 2005) Vista de la cabina de la locomotora (agost 2005) Detall de la placa del constructor (agost 2005)
       
Vista de la nova composició del Tren del Ciment, amb la locomotora dièsel 2 i els cotxes de viatgers amb la nova coberta (maig 2011) Vista lateral de la locomotora 2 (maig 2011) La locomotora 2 a Castellar de n'Hug (maig 2011) Cabina de la locomotora número 2 "Catllaràs" (maig 2011)
       
Accessos a dos cotxes de viatgers (maig 2011) Detall del logotip del Tren del Ciment (maig 2011) Cotxe extrem de la composició, el 4 (maig 2011) Cotxe tipus CS-299 número 2 (maig 2011)
       
A bord del cotxe número 2, amb la locomotora empenyent la composició (maig 2011) Tren arribant al Museu del Ciment amb la locomotora empenyent per darrera. Assegut hi ha el maquinista, que controla la locomotora amb un control remot (maig 2011) Control remot de control de la locomotora (maig 2011) Interior d'un dels cotxes de viatgers del Tren del Ciment (maig 2011)

 Inici Tren del Ciment
Història Estacions Traçat Trens Exposició FC Llobregat Un dia al FC
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional