Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat > Illes Balears > Ferrocarril de Sóller > Tren de Sóller > Estacions > Sóller
Horaris dels trens de Catalunya
     
Tren Palma-Sóller. Estacions
Sóller


Mostra Ferrocarrils de Mallorca en un mapa més gran
L'estació de Sóller (PK 27,3) es situa al sud del centre urbà de la localitat. És la instal·lació principal del tren de Sóller, ja que en ella hi ha els tallers i oficines tant de la línia de ferrocarril com de la línia de tramvia fins al Port de Sóller. El conjunt de l'estació té ombra gràcies als alts plataners existents, constituint la instal·lació ferroviària amb més encant de tota la illa de Mallorca. La zona de ferrocarril es situa en una corba a la dreta, amb la via general i dues vies desviades a la dreta d'aquesta i andanes a l'esquerra a la via general i a la primera desviada. Les tres vies i una altra que provè de la zona dels tallers conflueixen en una de sola davant de l'edifici de viatgers, per a poder fer les maniobres de canvi d'extrem dels automotors. L'espai de tallers i cotxera està format per una nau amb tres vies i una altra de semicircular amb 7 vies, algunes de les quals conflueixen en un pont giratori i d'altres enllacen directament amb les vies desviades. L'edifici de viatgers es situa a l'esquerra de les vies i es va aprofitar una antiga casa senyorial, Can Mallol, datada de 1606 que té una formosa torre de defensa. Com que l'entrada de l'andana no estava al mateix nivell, es van construir una escalinat noble que pujava des de l'antic pati fins a les vies. L'edifici té tres plantes i reuneix totes les característiques de l'estil mallorquí. A la casa original tan sols se li va afegir un cos rectangular sobre l'andana i en la part que mirava a l'estació un cos de forma hexagonal, on actualment hi ha el bar. Cobreix la façana a les vies una marquesina construïda els anys 1920. Des de la seva recent renovació, l'edifici ha condicionat a la seva planta baixa dues sales d'exposicions que actualment acullen dues importants exposicions de Miró i Picasso. Completen les instal·lacions de l'estació de Sóller la zona de les cotxeres habitualment utiltizades pels tramvies, amb cinc vies situades a l'esquerra just a l'entrada de l'estació des de Palma. L'actual sots-central elèctrica del tramvia també es troba situada en aquesta zona.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs i Albert H.A. - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Façana al carrer de l'edifici de viatgers de Sóller, una antiga casa senyorial de 1606. Es tracta de l'edifici d'estació més antic del món (agost 2012) Edifici de l'estació del ferrocarril de Sóller i tramvia al Port (agost 2012) Pati de l'edifici de l'estació, amb l'escalinata que puja a la zona de vies (agost 2012) Vista de les vies de l'estació de Sóller des de l'edifici de viatgers (agost 2012)

Edifici de viatgers de Sóller, amb la marquesina sobre la via única en què acaba la línia, per facilitar les maniobres dels automotors (agost 2012) Aquest pont metàl·lic sobre el torrent de Sa Coma marca l'entrada a l'estació de Sóller. La primera agulla enllaça amb la zona de la cotxera del tramvia del Port (agost 2012) La via passa entre els edificis dels tallers i cotxeres del ferrocarril i tramvia (agost 2012) Complexa platja de vies de la zona de tallers del ferrocarril vista des d'un automotor (agost 2012)

Vista de la cotxera semicircular, on destaca "es cotxet" a l'esquerra de la imatge (agost 2012) L'automotor número 3 acaba de finalitzar el seu trajecte des de Palma (agost 2012) Un vagó cisterna i un remolc de tramvia situats al final de la nau rectangular dels tallers (agost 2012) Andana principal de l'estació. A l'esquerra les dues vies del tramvia baixen cap al centre de Sóller (agost 2012)

Vista de l'andana principal i la zona de cinc vies de dipòsit dels tramvies del Port (agost 2012) L'automotor número 2 llest per fer el servei de les 14.10 a Palma, mentre els automotors 4 i 3 descansen al dipòsit (agost 2012) La zona de la cotxera semicircular té una plataforma giratòria. Al fons la imponent serra d'Alfàbia (agost 2012) Sortida cap a Palma (agost 2012)

L'automotor número 2 esperant l'hora de sortida a l'ombra dels plataners. A la via 2 un tren d'agències farà un trajecte fins a Son Reus més tard (agost 2012) Vista general des de les vies del tramvia (agost 2012) Vista de l'estació de Sóller (setembre 2008) L'estació de Sóller amb el dipòsit i taller de trens i tramvies (setembre 2008)

direcció Palma
< Can Tambora
Retorn a estacions tren de Sóller
 
 
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional