Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Funiculars i telefèrics > Funicular del Tibidabo > Nou Funicular del Tibidabo (2021) > Plaça del Doctor Andreu
Horaris dels trens de Catalunya
Nou Funicular del Tibidabo. Cuca de Llum 2021
Plaça del Doctor Andreu
Estació inferior
correspondència: 196 Tibibus T2A, T2B, T2C
L’estació inferior del funicular, Plaça del Doctor Andreu, es troba en aquesta plaça del municipi de Barcelona, a la comarca del Barcelonès i a 223,5 metres d’altitud. L’estació es troba al capdamunt de l’avinguda del Tibidabo i es va posar en servei el 29 d’octubre de 1901 juntament amb el funicular i el Tramvia Blau, que enllaçava amb la trama urbana de Sant Gervasi. El 1922 es va reformar per ampliar la nau de les andanes i permetre l’estacionament dels nous combois prolongats a dos cotxes. Al llarg dels anys 1960 l’estació va anar perdent els seus acabats originals, especialment a la zona d’andanes. L’any 2007 es va portar a terme una altra intervenció a l’estació inferior, amb la millora del vestíbul i rehabilitació de l’edifici i el 2012 es reubicava la taquilla. Entre 2019 i 2021 es remodela de nou per acollir el nou funicular denominat Cuca de Llum.
L’estació inferior del funicular del Tibidabo es troba en un característic edifici format, bàsicament, per dos volums arquitectònics fàcilment identificables: el cos destinat pròpiament a estació i serveis, i el cos destinat a cobrir la via i les andanes. El primer volum consta de dues plantes i unes golfes sota la coberta: a la planta baixa s'hi localitza el vestíbul de l'estació, amb una taquilla i màquines automàtiques de venda de bitllets, dues barreres tarifàries de control d'accés, els serveis i l'escala d'accés a la segona planta, que per la seva banda acull les antigues dependències del tècnic del funicular i les golfes. D’altra banda, el segon volum consta d'una única planta sota coberta a dues aigües que destaca pel desenvolupament inclinat, adaptant-se a l'orografia ascendent de la falda del Tibidabo. Acull una via amb andanes laterals esglaonades d’ascens i descens dels combois, dotades de portes d'andana amb obertura coincident amb les portes dels trens. L'andana del costat esquerra s'utilitza per baixar del funicular mentre que la de la dreta es fa servir per a l'entrada. L'estació també té un annex per a les sales tècniques i magatzem de l'estació.

FOTOS
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
El bus de la línia 196 per ara és el substitut del Tramvia Blau entre la plaça Kennedy, on s'enllaça amb la línia L7 d'FGC, i la plaça del Doctor Andreu on hi ha l'estació inferior del funicular del Tibidabo (juny 2021) Vista general de l'edifici de l'estació i funicular número 1 arribant-hi (juny 2021) Una altra vista de l'edifici del funicular del Tibidabo o Cuca de Llum (juny 2021) El bus de la línia 196 para molt a prop de l'estació inferior i és el mitjà de transport públic que enllaça l'avinguda del Tibidabo (juny 2021)

Detall de la placa amb l'altitud de l'edifici i campana (juny 2021) Porta lateral de l'edifici, utilitzada per a la sortida dels viatgers (juny 2021) Vista general del vestíbul de l'estació, un dels primers dies en servei del funicular renovat (juny 2021) Una altra vista del vestíbul de l'estació inferior, amb el circuit de cintes per ordenar les cues i antigues taquilles (juny 2021)

El comboi número 2 estacionat a l'estació inferior. Observeu el poc marge existent entre el final del comboi i l'andana (juny 2021) Barreres tarifàries de control d'accés a l'andana (juny 2011) La Cuca de Llum en el seu primer viatge inaugural el 12 de juny de 2021, amb l'alcaldessa de Barcelona Ada Colau a bord (juny 2021) El comboi número 2 descendeix per primer cop cap a l'estació inferior una vegada inaugurat (juny 2021)

Vista general de l'andana per on pugen els viatgers al tren (juny 2021) Les portes d'andana són totalment coincidents amb les del comboi, aportant major seguretat (juny 2021) Una altra vista de l'estació inferior, ara des de l'andana de sortida dels viatgers (juny 2021) Extrem del vehicle blanc per fora, costat muntanya, a l'estació inferior (juny 2021)

La Cuca de Llum vermella per fora arriba a l'estació inferior el dia de la inauguració del funicular renovat (juny 2021) A punt de fer parada a l'estació inferior. Observeu els llums laterals, que canvien de color (juny 2021) El comboi número 1 a punt de fer parada a l'estació inferior (juny 2021) Detall dels topalls de final de línia (juny 2021)

El comboi 1 finalitzat trajecte a la plaça del Doctor Andreu. Observeu els llums laterals, en aquest cas de color rosa (juny 2021) Material auxiliar per a revisió del funicular just a la sortida de l'estació inferior, costat Tibidabo (juny 2021) El vehicle número 1 a la sortida de l'estació inferior (juny 2021) La Cuca de Llum enllaça a la plaça del Doctor Andreu amb el Tibibus, línies T2A, T2B i T2C, que ja no pugen al cim (juny 2021)

 
Nou Funicular del Tibidabo
Part baixa del traçat >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional