Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Funiculars i telefèrics > Funicular del Tibidabo > Nou Funicular del Tibidabo (2021)
Horaris dels trens de Catalunya
Nou Funicular del Tibidabo
Cuca de Llum
2021
pàgina no oficial
El nou funicular del Tibidabo es va posar en servei el 12 de juny de 2021, transformant l’antic funicular construït l’any 1901 en una atracció més del parc d’atraccions i denominant-se Cuca de Llum. El traçat original es manté en via única amb apartador central tipus Abt en un tram de 125 metres amb dues vies. L'amplada entre carrils de la via ara és de 1.400 mm, sobre llosa de formigó i amb alimentació mitjançant tercer carril. També s’incorpora una passarel·la d’evacuació de 0,70 m d’amplada al llarg de tot el recorregut.
Els vehicles són dissenyats per MiAS Architects i construïts per Leitner, amb dos combois de dos cotxes. La capacitat de cada comboi és de 252 persones, amb un temps de trajecte d’uns 3 minuts, circulant a una velocitat màxima de 10 m/s. Els combois de 2 cotxes disposen d’un total de 6 departaments esglaonats i dos més als extrems amb vidriera panoràmica per poder observar el recorregut, sense cabina per al conductor ja que és operat remotament. L’interior de cada cotxe és diàfan i disposa de diverses pantalles interactives i tauletes electròniques que permeten la interacció dels viatgers, amb una funció didàctica i d’entreteniment. Els viatgers poden conèixer com és el funcionament d’un funicular, la seva història, així com la del Parc en general, veure vídeos interactius i jugar a través de les tauletes tàctils. La il·luminació és part important de la nova imatge del funicular denominat ara Cuca de Llum. Es millora la il·luminació interior, i es dóna més rellevància a la il·luminació exterior, que segueix una línia més moderna i futurista, i que potencia el seu efecte quan es fa fosc.
El nou funicular vol esdevenir el principal mitjà de transport d'accés al Parc, en el marc del Pla de Mobilitat del Tibidabo que pretén que el 60% dels visitants arribin en transport públic. Així, les línies d'autobús del Tibibus (T2A, T2B i T2C) en lloc de pujar fins al cim ara finalitzen a la plaça del Doctor Andreu i enllacen amb el funicular.

CARACTERÍSTIQUES TÈCNIQUES FUNICULAR DEL TIBIDABO 2021
Data inauguració 12.06.2021 (funicular original 29.10.1901)
Constructor MiAS Architects i Leitner Ropeways
Longitud 1.150 m
Altitud estació superior 221,6 m
Altitud estació inferior 500,2 m
Desnivell 272,1 m
Pendent màxim 25,7 %
Vehicles 2 combois de 2 cotxes cadascun
Capacitat dels combois 252 persones/comboi
Pes del vehicle buit  30 tones
Capacitat de transport 1.200 persones/hora
Velocitat Màxima: 10 m/s | Operació: 6,3 m/s
Temps de recorregut 3 minuts 45 segons
Diàmetre del cable 40 mm
Amplada de via 1.400 mm
Alimentació Tercer carril a 400V cc
Potència nominal motor principal 806 kW 
Diàmetre de la politja motriu 3.200 mm

Seleccioneu una estació o zona del traçat del funicular per veure'n informació i fotos:
Plaça del Dr.Andreu
Estació inferior
Part baixa del traçat Encreuament Part alta del traçat Tibidabo
Estació superior


Els vehicles de 2021
Els vehicles del nou funicular del Tibidabo han sigut dissenyat per Josep Miàs de MiAS Architects juntament amb Leitner Ropeways. La referència a un organisme viu forma part d’aquest repte creatiu: els vehicles tenen formes que s’inspiren en la cuca de llum que dona nom al nou funicular, amb frontals esfèrics i dues finestres circulars laterals que recorden uns ulls enormes. El veritable sentit del nom del funicular es descobreix quan es faci fosc i els vehicles s’il·luminen per fora per crear un efecte espectacular i semblar, de veritat, una cuca de llum escalant la muntanya. Aquests llums que segueixen el perfil dels vagons també canvien de color a l’arribar a les estacions per indicar l’inici i el final del viatge.
Els dos combois són de dos cotxes, un de color vermell exterior i blanc interior i l'altre a la inversa, color blanc exterior i vermell interior. Els vehicles són d'elements estructurals lleugers d'alumini extorsionat i revestiment de l'estructura principal amb fibra de vidre. S'ha utilitzat vidre en la màxima superfície possible, amb vidre de doble curvatura als frontals. El sistema de calefacció i refrigeració s'ha integrat en el mateix sostre del tren. Els combois tenen un total de 6 departaments esglaonats amb portes de doble fulla d'accés a cada costat. Els vehicles disposen de panells d'il·luminació LED al sostre i tenen barreres de subjecció de disseny específic que incorporen tablets interactives a cada compartiment. Els bancs separadors són continus de xapa microperforada que permeten la visualització de tot el tren, comptant el departament inferior amb un espai per a persones amb mobilitat reduïda i per al transport de bicicletes. Els combois tenen una visibilitat panoràmica de Barcelona i el Tibidabo amb grans superfícies de vidre i frontal lliure sense cabina, ja que els funiculars són operats de manera remota, tot i que també disposen d'un pupitre ocult per a conducció en mode manual.
Comboi número 1 a l'encreuament (juny 2021) Comboi número 2 a l'encreuament (juny 2021) Interior del comboi 2, amb exterior blanc i interior vermell, cotxe costat vall (juny 2021) Vista de l'extrem costat vall de la composició 2, amb una gran superfície envidriada per a gaudir de vistes panoràmiques (juny 2021)

Compartiment inferior de la composició 2, amb espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda i per a bicicletes (juny 2021) Vista d'un dels compartiments i pantalles tàctils interactives (juny 2021) Detall de la capacitat del vehicle (juny 2021) Frontal del comboi 2, interior vermell i exterior blanc, costat muntanya (juny 2021)

Finestral circular a la part frontal de la composició (juny 2021)  Compartiment superior del comboi 2 (juny 2021) Compartiment superior del cotxe costat vall (juny 2021) Part frontal del comboi 2, cotxe costat vall, amb el pupitre de conducció manual ocult i la gran part envidriada per a vistes panoràmiques (juny 2021)

Compartiment inferior de la composició 1, interior blanc i exterior vermell, amb espai reservat per a persones amb mobilitat reduïda i per a bicicletes (juny 2021) Vista del cotxe costat vall de la composició 1 de la Cuca de Llum (juny 2021)  Seient privilegiat a la part central de la part frontal del cotxe costat vall de cada composició (juny 2021) Detall d'un dels compartiments del comboi 1 del nou funicular del Tibidabo o Cuca de Llum (juny 2021) 

Entrada al compartiment superior del comboi 1, costat muntanya (juny 2021) Cotxe costat muntanya del comboi 1 (juny 2021) Frontal costat muntanya del comboi 1, amb una gran superfície de vidre per poder veure el paisatge (juny 2021)  Detall de la senyalètica ubicada a l'interior dels cotxes (juny 2021)

Resultat d'imatges per a "logo tibidabo"

Anar a Inici Funicular del Tibidabo
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional