Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
 Trens de Catalunya > FGC > Línia Llobregat-Anoia > Ramals de mercaderies > Apartador d'Ares
 Apartador d'Ares

Traçat del ramal
Foto aèria: ICC
 
Habitualment els trens de renfe es carreguen trens de potassa provinent de Súria a l'estació de Manresa. El transport entre les mines i el carregador es sol fer mitjançant camions. De tota manera, alguns cops aquest transport es realitza mitjançant el ferrocarril de via estreta de FGC i el carregament de potassa es trasllada de Manresa a l'apartador d'Ares, molt a prop de l'estació de Sant Vicenç de Castellet. En aquest apartador coincideixen els dos amples de via (estreta i ampla), de manera que es poden traspassar les mercaderies d'uns vagons a uns altres. Quan es transporta potassa des de Súria a l'apartador el tren passa primer de llarg per Ares i es dirigeix cap a l'estació de Sant Vicenç-Castellgalí, on maniobrarà per posar-se en cua, per retornar a l'agulla d'entrada a Ares i accedir a l'apartador en cua. Les 254 no poden entrar en cap, ja que el seu pes sobrepassa l'acceptat pel lloc de descàrrega de potassa.
Fotos
Adolf Ripollés i Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
El tren passa per l'agulla que dóna accés a l'apartador però anirà cap a Sant Vicenç-Castellgalí, on maniobrarà per posar-se a l'altre extrem i entrar a Ares fent marxa enrera (octubre 2004) El mateix mercaderies arribant a Sant Vicenç per aquesta espectacular corba. En breu retornarà per iniciar el procés de descàrrega (octubre 2004) Pas a Nivell entre Ares i Manresa-Viladordis que marca el límit per a que el tren reculi cap a l'apartador. És l'únic punt d'FGC on es pot veure una locomotora 254 en cap circulant sentit mines de Súria i Sallent i carregada (octubre 2004) Maniobra d'accés a Ares amb tracció per cua. En primer terme, via cap a Sant Vicenç i Martorell (octubre 2004)

Vagó de FGC descarregant (octubre 2004) Vagó de Renfe carregant-se, simultàniament a la descàrrega del d'FGC (octubre 2004) Punt de descàrrega vagons FGC. A mig terme, senyal d'anunci de parada absoluta (octubre 2004) Feliç coincidència del tren maniobrant a Ares amb el saler destinació Solvay, en aquest cas per via general (octubre 2004)

Els vagons de RENFE s'allunyen del fotògraf i els d'FGC s'hi apropen (octubre 2004) Agulla d'entrada a l'apartador d'Ares, amb una 213 a la via general (març 2005) Una altra vista de l'agulla motoritzada d'accés a l'apartador (març 2005) Vista general de l'apartador, on coexisteixen dos amples de via (març 2005)

A l'esquerra els vagons de renfe i a la dreta els de FGC (març 2005) Els vagons de la sèrie 62000 són els que s'usen quan es fa el servei entre Súria i Ares (març 2005) La 254.02 maniobra amb els vagons, traccionant per cua per tal que descarreguin (març 2005) Vagons 62000 de FGC vistos des de vagons tremuja que són de renfe (març 2005)

Vista de les instal·lacions de transvassament de càrrega d'Ares (març 2005) 254.02 vista entre els vagons de renfe (març 2005) Imatge de la càrrega de potassa a un vagó de via ampla (març 2005) Una altra vista de la càrrega de mineral (març 2005)

Les instal·lacions vistes des del costat adif (març 2005) Un vagó de FGC amb Sant Vicenç i Montserrat al fons (març 2005) Peculiar "locomotora de maniobres" dels vagons de via ampla (març 2005) Les instal·lacions d'Ares des del costat que s'enllaça amb la línia de Manresa de FGC (març 2005)

Col·labora en aquesta pàgina: Adolf Ripollés

Retorn a Ramals mercaderies

Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional