Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Circulacions especials >  Commemoració dels 100 anys del Tren a Les Planes
Horaris dels trens de Catalunya
 Línia Barcelona-Vallès - Circulacions especials
 Commemoració dels 100 anys del Tren de Sarrià a Les Planes
 26/11/2016 - 28/11/2016

El dia 28 de novembre de 2016 es commemoraven els 100 anys exactes de la inauguració del tram Sarrià - Les Planes. El centenari commemora tant l’entrada en servei del tren a Les Planes com la construcció del túnel de Vallvidrera sota la serra de Collserola com l’entrada en servei dels automotors Brill.
A principis del segle XX sorgeixen a Barcelona les primeres iniciatives per a comunicar, mitjançant el tren, la ciutat amb els nuclis més importants del Vallès, tot seguint la línia del Tren de Sarrià que funcionava amb èxit des del 1863, i travessant Collserola. L’impulsor principal va ser l’enginyer Carles Emili Montañés, promotor de l’electrificació de la indústria catalana, qui va convèncer l’industrial americà Frederick Stark Pearson perquè invertís en el projecte.
El resultat va ser la creació de l’empresa Ferrocarriles de Cataluña, SA (FCC) que el 1912 va iniciar les obres del perllongament de la línia de Sarrià fins a Les Planes amb la construcció del túnel sota Vallvidrera i després amb els treballs de la resta de la línia. Finalment, el 28 de novembre de 1916, es fa el primer recorregut en tren entre Pl. Catalunya i Les Planes, amb parada a l’estació de Sarrià.
L’arribada del tren a Les Planes va convertir aquest indret en la destinació d’esbarjo preferida de la societat barcelonina. A partir d’aleshores, cada diumenge milers de persones van començar a aprofitar el dia per a viatjar en el nou tren fins als berenadors de la zona, que van viure una època daurada.
Durant tot l'any 2016 s'han anat realitzant actes de commemoració de l'important efemèride, amb una exposició dels 100 anys del Tren a Les Planes, diverses conferències, l'edició del llibre "Els trens Brill i els Ferrocarrils de Catalunya" de Joan Carles Salmerón, el bateig de dues unitats 113 (una amb el nom de Lluís Bruguera i l'altra de l'enginyer Carles Emili Montañés) i l'edició d'un cupó de la ONCE commemoratiu del centenari del Tren a Les Planes.
El novembre es culminaven els actes amb l'exposició dels automotors Brill 18 i Brill 301 a la via 3 de Les Planes entre el 26 i el 28 de novembre de 2016, celebrant un acte popular de portes obertes el 26 de novembre i un acte central institucional el dia exacte del cententari de la línia el dia 28 de novembre.

Seleccioneu un apartat per veure fotos de la celebració dels 100 anys del Tren a Les Planes:
Acte popular de commemoració 100 anys Tren a Les Planes
Exposició Brill 301, Brill 18 i actes populars
26/11/16
Acte central institucional de commemoració 100 anys Tren a Les Planes
Exposició Brill 301, Brill 18 i bateig unitat 113
amb el nom de l'enginyer impulsor de la línia Carles Emili Montañés
28/11/16

Retorn a circulacions especials
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional