Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Línies > Línia S5/S55
Horaris dels trens de Catalunya

 

 DESCRIPCIÓ I CARACTERÍSTIQUES DE LA LÍNIA S5/S55
Les línies S5 i S55 de la línia Barcelona- Vallès dels FGC en realitat es pot tractar com una de sola amb origen comú a Barcelona-Pl.Catalunya i finals possibles a Universitat Autònoma (S55), Rubí (S5) i en menor mesura Sant Cugat (S5). Les línies S5 i S55 actuen de reforç en hores punta de les línies S1 i S2, circulant únicament en dies feiners. La línia té els seus orígens en el Ferrocarril Sarrià -Barcelona en el primer tram urbà, posat en servei el 1863, i en els Ferrocarrils de Catalunya al tram del Vallès, inaugurats entre 1916 i 1922. El 1979 s' integrava la xarxa a Ferrocarrils de la Generalitat i el 1996 es creava el Metro del Vallès i els serveis a Sant Cugat i Universitat Autònoma passaven a denominar-se línies S5 i S55, respectivament. Més endavant, a primers anys 2000, s'afegirien nous serveis S5 fins a Rubí, substituint molts dels trens que fins aleshores acabaven a Sant Cugat, tot i que en cap de les 3 estacions on hi circulen S5 entre Sant Cugat i Rubí hi ha encara a hores d'ara senyalètica que indiqui que hi paren trens d'aquesta línia.
La línia S5 actual té 15,3 km (Barcelona-St.Cugat), 18,6 km (Barcelona-Rubí) i 21,0 km (Barcelona-U.Autònoma) amb un ample de via de 1.435 mm. Els S5 i S55 no paren a 3 estacions i tenen 11 estacions amb parada (Barcelona-St.Cugat), 14 estacions (Barcelona-Rubí) i 15 estacions (Barcelona-U.Autònoma). De totes les estacions amb parada dels trens S5/S55 n'hi ha 8 de subterrànies al tram urbà de Barcelona (Pl.Catalunya-Sarrià), sent també subterrània l'estació de Rubí. Disposa de doble via en tot el seu recorregut, amb electrificació a 1500 V cc. Els trens que cobreixen les línies S5 i S55 actualment són les unitats 112 i 113, de manera indistinta, que triguen 25 minuts a completar la línia fins a Sant Cugat, 32 minuts fins a Rubí 35 minuts fins a Universitat Autònoma.
La línia S5/S55 s' inicia a l'estació de Barcelona Pl.Catalunya, habitualment per la via 1, i enfila carrer Balmes amunt cap a l'estació de Provença. Segueix per la Via Augusta cap a Muntaner i Sarrià. A partir de Sarrià els trens surten del túnel urbà i enfilen la forta rampa fins a Peu del Funicular, on hi ha el túnel que creua la serra de Collserola. Passat les Planes i ja al Vallès la línia es dirigeix sinuosament cap a Sant Cugat, per la Floresta i Valldoreix. A Sant Cugat es bifurquen les línies S5 a Rubí i S55 a Universitat Autònoma; els serveis S5 que acaben a Sant Cugat utilitzen la cua de maniobres situada a la sortida de l'estació cap a Sabadell. La línia S5 segueix cap a Mira-sol, Hospital General i passa pel costat dels tallers i dipòsit de la línia fins a Rubí, finalitzant a la via 0 de l'estació subterrània. La línia S55 deixa a l'esquerra la línia de Terrassa i segueix cap a la nova estació de Volpelleres, Sant Joan i Bellaterra. A continuació baixa pel tram inicialment construït com a ramal fins a Universitat Autònoma, finalitzant el seu recorregut a la cua de maniobres situada a la sortida de l'estació cap a Sabadell.


 INCIDÈNCIES A LA LÍNIA S5/S55 (via Twitter oficial FGC)
 HORARIS I INTERVALS DE PAS
LÍNIA S5/S55 Dies feiners (lectius)
  S5 St.Cugat S5 Rubí S5 Terrassa S55 U.Autònoma
Interval de pas / nºtrens
Matí
(7-9h)
2 trens 12' 11' 12'
Migdia
(12-15h)
- - - 3+3 trens
Tarda
(17-19h)
- - - 12'
Vespre
(19-21h)
- 12' - -
Trens diaris
Sentit Rubí / U.Autònoma 0 21 0 27
Sentit Barcelona 2 7 5, 1 des de Terrassa Rbla 24
Taula horària completa de la línia S5 dies lectius (pdf)
Taula horària completa de la línia S55 dies lectius (pdf) 
Taula horària completa de la línia S5 dies no lectius (pdf) 
Taula horària completa de la línia S55 dies no lectius (pdf)
Cercador d'horaris web: www.fgc.cat/cat/cercador.asp
Galeria fotogràfica de flickr de la línia Barcelona-Vallès
 

Retorn a línies
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional