Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC30.Ramals de mercaderies > XC34.Ramal de mercaderies Reus-Constantí-El Morell
Horaris dels trens de Catalunya
XC34.Ramal de mercaderies Reus-Constantí-El Morell
(antiga línia Reus-Roda de Berà)
 
 
   
 
 EL RAMAL DE MERCADERIES REUS-CONSTANTÍ-EL MORELL (antiga línia Reus-Roda de Berà)
El ramal de mercaderies de Reus a Constantí i el Morell (línia 234 adif) forma part de l’antiga línia de 34 km Reus-Roda de Berà, que a la vegada formava part del directe de Barcelona a Madrid per Vilanova i la Geltrú, St.Vicenç de Calders, Roda de Berà, Reus, Móra la Nova, Zaragoza, Calatayud i Guadalajara. El tram de Reus a Roda de Berà va ser inaugurat el juliol de 1.884. Entre el Morell i Roda no hi circulen trens des de l'abril de 1.992 i hi ha diversos trams mig o totalment desmantellats; l’accés a l’intercanviador de Roda de Berà de la LAV va aprofitar el traçat de l’antiga línia uns centenars de metres. Des de 1.992 només circulen trens de mercaderies entre Reus i la terminal de mercaderies de Constantí; alguns trens circulen també fins a la refineria Repsol del Morell.
La línia de mercaderies de Reus a Constantí i el Morell s’inicia a l’estació de Reus (PK 579,5 línia directa Madrid-Reus-Roda-Barcelona), on enllaça amb les línies Tarragona- Lleida i Reus- Aragó. El ramal de mercaderies surt en via única en paral·lel amb les dues vies que van a Tarragona per separar-se ben aviat d’aquestes i dirigir-se cap a l’est salvant la carretera de Montblanc per un pas inferior i l’autovia C-14 per un pont. A 6 km de Reus s’arriba a l’estació de mercaderies de Constantí (PK 585,7). L’estació de mercaderies disposa de la via general i quatre vies desviades, que donen accés a 5 vies a l’àmbit oest on es realitza la càrrega i descàrrega de contenidors dels trens amb una grua pòrtic. A l’àmbit est del complex hi ha altres vies que accedeixen a la base logística de COMSA. La línia de mercaderies segueix, ja sense electrificar, sentit est per la plana del Camp de Tarragona sense dificultat fins a la Pobla de Mafumet i el Morell, que salva per una trinxera. Sortint de la trinxera hi ha l’antiga estació del Morell (PK 590,1), on encara se’n conserva l’edifici de viatgers. Uns centenars de metres més enllà s’arriba a l’accés a la refineria Repsol del Morell (PK 590,6), punt a partir del qual la línia principal queda tallada. L’apartador de Repsol del Morell té tres vies.
La línia Reus-Roda de Berà seguia cap a l’est, passant tot seguit per un pont metàl·lic el riu Francolí i per un túnel salvava el poble de Puigdelfí. Seguidament s'arribava a l’estació de la Secuita-Perafort (PK 594,1), situada molt a prop de l’actual estació Camp de Tarragona de la LAV Barcelona-Madrid. El recorregut seguia pel túnel de Tapioles i salvava el riu Gaià per un pont de pedra de diversos arcs, arribant poc després a l’estació del Catllar (PK 601,2). La línia seguia per la vall del Gaià i creuar el torrent de l’Olivereta per un nou pont de pedra fins arribar a l’estació de Riera-La Nou de Gaià (PK 603,7). El recorregut seguia adaptant-se a l’orografia de l’entorn per dirigir-se cap a la Pobla de Montornès, on hi havia una altra estació (PK 608,5). La línia creuava un darrer túnel i ben aviat arribava a l’estació de Roda de Berà-Bonastre (PK 613,5), on enllaçava amb la línia de Valls. Aquest darrer tram de la línia va ser aprofitat per a la connexió de la LAV Barcelona- Madrid amb l’intercanviador d’ample de via de Roda. La resta del traçat entre el Morell i Roda es troba conservat de manera desigual, en alguns trams la traça ha estat ocupada per altres infraestructures mentre que en d’altres es conserven la via (amb rails i travesses) i els pals de catenària. Hi ha diversos plans que preveuen reobrir la línia Reus-Roda per mercaderies i potser viatgers a mitjà/ llarg termini.
 
FOTOS DEL RAMAL DE MERCADERIES I L'ANTIGA LÍNIA REUS-RODA
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Línia entre Reus i Constantí, el tram amb major trànsit de mercaderies del ramal (agost 2006) Entrada de l'estació de mercaderies de Constantí pel costat Reus (agost 2006) Locomotora 269 i vagons plataforma estacionats a la via principal de la línia a Constantí (agost 2006) Zona de càrrega i descàrrega de contenidors amb una grua pòrtic (agost 2006)

Edifici de viatgers de l'antiga estació del Morell (agost 2006) Façana a les vies de l'antic edifici de viatgers del Morell. Part de l'antiga estació s'ha reconvertit a parc urbà (agost 2006) Via encara en servei al Morell per on passen esporàdicament els trens químics de propilè que van a la refineria Repsol (agost 2006) Vista de la via principal, sentit Roda, i el què queda d'andana a El Morell (agost 2006)

La línia des de l'estació del Morell mirant cap a Reus (agost 2006) La línia des de l'estació del Morell mirant cap a Roda. En uns centenars de metres hi ha la derivació a la refineria Repsol i finalitza el tram en servei de mercaderies de la línia (agost 2006) Contrast entre el modern AVE estacionat al Camp de Tarragona i l'antiga línia Reus-Roda abandonada a l'esquerra molt a prop de l'antiga estació de la Secuita-Perafort, on poden veure's els pals de catenària (desembre 2006) Zona on s'ubicava l'antiga estació del Catllar (agost 2006)

Vista de la via i el què es veu d'andana de l'antiga estació del Catllar (agost 2006) La línia mirant del Catllar cap a Reus (agost 2006) Petit túnel al costat Reus de l'antiga estació del Catllar (agost 2006) Irònic rètol per "impedir" l'accés a l'antiga estació de Riera-La Nou de Gaià (agost 2006)

Edifici de viatgers de l'antiga estació de Riera-La Nou de Gaià (agost 2006) Via i edifici de viatgers de l'antiga estació de Riera-La Nou (agost 2006) Vista de la via sentit Reus des de l'estació de Riera-La Nou (agost 2006) Antiga entrada pel costat Reus a l'estació de La Pobla de Montornès (agost 2006)

Via i andana principal de l'antiga estació de la Pobla, actualment no en queda res i tot és un gran aparcament (agost 2006) L'antic edifici de viatgers de la Pobla de Montornès enderrocat (agost 2006) Andana i via plenes de deixalles a la Pobla de Montornès (agost 2006) Icònic senyal lluminós a la sortida de la Pobla de Montornès pel costat Roda de Berà, contrastant amb la flamant nova LAV Barcelona-Madrid (agost 2006)

direcció Reus
Reus
Ramals de mercaderies  
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional