Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat.cat > Trenscat Internacional > Ferrocarrils d'Euskadi > FEVE Euskadi
FEVE Euskadi

La xarxa de FEVE, empresa estatal que gestiona diverses línies de via estreta situades la major part d'elles al nord de la Península, disposa de penetració de la seva xarxa a Bizkaia. L'origen de les línies es situa a Bilbo, al centre de la capital de Bizkaia, a l'estació de Concordia. La línia surt pel subsòl de Bilbo direcció nord unint-se a Basurto amb la línia de mercaderies provinent d'Ariz, on connecta amb la xarxa d'EuskoTren permetent el pas de trens mercants d'una xarxa a l'altra. A partir de Zorrotza la línia enfila el curs del riu Kadagua per la seva riba dreta, mentre que per la riba esquerra s'hi situa el ramal de mercaderies a Lutxana. La línia general de viatgers i el ramal de Lutxana s'ajunten a Irauregi. El traçat segueix serpentejant per la vall fins a Aranguren, on hi ha una important bifurcació de línies. Per una banda hi ha la línia que va cap a Santander, Astúries i Ferrol i per l'altra la línia que va cap a León. La línia de Santander enfila en traçat serpentejant des d'Aranguren cap a Carranza mentre que la línia de León es dirigeix cap a l'interior cap a Balmaseda. La xarxa de FEVE a Bizkaia és de via mètrica electrificada a 1.500 V cc únicament en el tram de Bilbo a Balmaseda, per on circulen trens de rodalies. S'està electrificant la línia d'Aranguren a Carranza que s'estendrà cap a Santander per tenir tota la línia principal de la costa electrificada fins a Avilés (Astúries). La xarxa a Bizkaia disposa únicament de doble via entre Bilbo-Concordia i Zorrotza, essent tota la resta en via única. Entre Bilbo-Concordia i Balmaseda hi circulen trens de rodalies, circulant trens regionals de la línia R-3 de Bilbo a Santander, R-3b de Bilbo a Carranza i R-4 de Bilbo a León. Procedent del Ferrol o de León, Bilbo també és una de les parades del famós tren de luxe Transcantábrico.

- Mapa de la xarxa de FEVE a Bizkaia

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
 Bilbo-Concordia
Tramvia d'EuskoTran passant per davant la magnífica façana de l'estació de Bilbo-Concordia (abril 2007) Unitat dièsel 2407 "Apolo" a la via 1 de Bilbo fent temps pel servei regional a Santander (abril 2007) Pantalla informant de les properes sortides, formades bàsicament pels rodalies a Balmaseda (abril 2007) Vista general de l'estació de Bilbo-Concordia amb les seves característiques tres vies (abril 2007)

El centre de la ciutat de Bilbo des de la vidriera de l'estació (abril 2007) Curiosa disposició del topall de final de línia, possiblement hi havia hagut una petita placa giratòria en aquest punt (abril 2007) L'Apolo vist des del fina de les vies, amb una petita locomotora de vapor de companya (abril 2007) Sortida de l'estació en túnel cap a León i Santander (abril 2007)

Una altra vista de l'estació de Concordia (abril 2007) Tren de rodalies procedent de Balmaseda finalitzant trajecte a Bilbo-Concordia (abril 2007) El cap d'estació desplega el banderí vermell per indicar el punt de parada de la 3620 (abril 2007) Tren de rodalies format per dues unitats 3600 llest per sortir cap a Balmaseda (abril 2007)

Basurto
Tren estacionat a Basurto (abril 2007) Sortint de Basurto cap a Balmaseda (abril 2007) Entrada provisional a Basurto, durant les obres de soterrament de la línia (abril 2007) Vista de l'estació de Basurto, en plenes obres de soterrament de la línia (abril 2007)

- Enllaços
feve: www.feve.es  

Anar a Ferrocarrils d'Euskadi
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional