Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC07.Línia Montcada-Vic-Puigcerdà > Urtx-Alp
Horaris dels trens de Catalunya
XC07.Línia Montcada - Vic - Puigcerdà
codi estació: 77307
   
 
                     
propers trens
     
 
Esquema de vies de l'estació actual d'Urtx-Alp [ampliar]
L'estació d’Urtx-Alp (PK 41,6 de la línia Ripoll-Puigcerdà) es troba a cavall dels termes municipals d'Alp i Fontanals de Cerdanya, on es troba el nucli d'Urtx. El tren va arribar-hi el 3 d’octubre de 1922, amb l'obertura del tram de La Molina a Puigcerdà per part d’explotació de l’Estat. El 1929 s’electrificava la línia a 1500V i passava a dependre de la “Compañía de los Caminos de Hierro del Norte de España”. El 1941 s’integrava a RENFE i el 1965 es canviava la tensió de la 3000V. El 1987 es clausurava l’estació com a tal, passant a operar per una sola via i sense personal i, el 2003 es convertia Urtx-Alp definitivament en baixador, retirant les vies desviades de l’estació i construint una nova andana. L’estació en el passat havia tingut molta activitat, ja que hi confluïa el trànsit de mercaderies provinent de la Seu d'Urgell i d'Andorra. Així, l’estació disposava anteriorment de la via general (via 1), una desviada a la dreta (via 2) i dues desviades a l’esquerra (vies 3 i 5). Hi havia dues andanes, per a la via 2 i per a les vies 1-3. Completaven les instal·lacions dues vies mortes connectades pel costat Ripoll que donaven accés al moll de mercaderies i magatzem. El 2005 l’estació passava a dependre d’adif.
L’estació actual d’Urtx-Alp té les instal·lacions reduïdes a un baixador amb una andana a la dreta que disposa d’una marquesina de formigó per a aixoplugar els viatgers. No obstant, es manté (tot i que en un estat deplorable) un conjunt format per quatre edificis: el principal de l'estació, el de serveis, el de canvi d'enclavaments i el magatzem. Construïts en maó vermell, presenten una llosat de pissarra a doble vessant tant l'edifici de serveis com el magatzem. L'edifici principal, en part, i del de canvi d'agulles tenen coberta a quatre vessants. Tot el conjunt està tancat per impedir-hi l'accés i evitar les destrosses davant l'estat d'abandonament en el que es troba. L'edifici principal està format per dos cossos adossats, un d'única planta i l'altra amb tres alçades, l'última sota llosat amb finestres avançades. En l'actualitat s'han tapiat les portes i les finestres de la planta baixa per impedir l'entrada a l'interior, però la resta d'obertures no. L'edifici dels enclavaments és de planta rectangular amb reixat a les seves obertures; aquest i el llosat a quatre aigües que li donen un cert caràcter. L’edifici de serveis és quadrangular i amb tres portes emmarcades de pedra que donen accés als WC per a dones, homes i empleat de l'estació. Al damunt de les portes trobem una gran finestra també emmarcada amb pedra formada per un arc escarcer dividida en tres parts. El magatzem és un edifici rectangular allargassat amb portes als dos extrems i quatre grans portes als laterals. Totes les obertures estan emmarcades amb pedra i coronades per un llinda que per damunt té un arc escarser. Les cantonades de tots els edificis també estan fetes de pedra.
FOTOS DE L'ESTACIÓ I PROXIMITATS
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Façana a la població de l'edifici de viatgers d'Urtx-Alp, actualment tancat i en mal estat de conservació (febrer 2010) Nova andana i marquesina de formigó a l'estació d'Urtx-Alp (febrer 2010) Andana i antiga caseta d'enclavaments (febrer 2010) Marquesina de formigó per aixoplugar els viatgers (febrer 2010)

Doble composició d'unitats sèrie 447 procedents de la Tor de Querol i Puigcerdà entrant a Urtx-Alp (febrer 2010) La 447-059 amb la 447-167 fent parada a l'estació d'Urtx-Alp amb un servei de tarda (febrer 2010) El tren de la línia R3 sortint cap a la Molina, Ribes de Freser, Ripoll, Vic, Barcelona i l'Hospitalet de Llobregat (febrer 2010) Una altra vista del tren de Rodalies amb una doble de 447 sortint d'Urtx-Alp (febrer 2010)

Rètol amb el nom de l'estació d'Urtx-Alp (febrer 2010) Unitat 447 entrant a la plana ceretana amb un tren de l'Hospitalet de Llobregat a la Tor de Querol (març 2015) El Talgo III RD "Catalan Talgo" el dissabte 14 de març feia un viatge especial històric de Barcelona-Estació de França fins a Puigcerdà. Des del 1.994 que cap Talgo pujava amb viatgers a la Cerdanya, i de fet que un Talgo circuli per la línia del Transpirinenc ha passat en comptades ocasions. A la imatge la 252-065 remolca la composició de 10 cotxes originals de 1.969 pel Vilar d'Urtx (març 2015) El mateix Talgo III RD retorna de nou de Puigcerdà cap a Barcelona, entre el magnífic paisatge de la Cerdanya, a prop de l'estació d'Urtx-Alp pel costat Puigcerdà (març 2015)

La llarga andana reformada d'Urtx-Alp (setembre 2004) Antic edifici per a mercaderies (setembre 2004) La 440-133 sense reformar arriba a l'estació alpenca des de Puigcerdà (setembre 2004) 440-133 estacionada a la única via d'Urtx-Alp (setembre 2004)

Les altes muntanyes del fons les haurà d'atravessar per poder accedir al Ripollès (setembre 2004) Tren de dos cotxes sortint cap a Ripoll (setembre 2004) El senyor Josep de la Cerdanya és un popular usuari habitual de la línia entre Puigcerdà i Alp (setembre 2004) Detall del nom de l'estació (setembre 2004)

direcció Vic/Barcelona
La Molina
Índex línia XC07
direcció Puigcerdà
Queixans

Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional