Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC04.Línia Barcelona - Manresa - Lleida - Aragó  > Sabadell Centre
Horaris dels trens de Catalunya
  XC04.Línia Barcelona - Manresa - Lleida - Aragó  
codi estació: 78704
 
   
 
Venda automàtica de bitllets Taquilla de bitllets Informació Zona videovigilada Estació adaptada a PMR Ascensors   Prohibit fumar  
propers trens
   
 
Esquema de vies de l'estació de Sabadell Centre [ampliar]
L'estació de Sabadell Centre (PK 343,2 de la línia Zaragoza-Lleida-Manresa-Barcelona) s’ubica a l'est del casc antic de la ciutat de Sabadell. L'11 de febrer de 1855 el tren va arribar a Sabadell, amb l'obertura de la línia des de Montcada. El 1856 la línia es prolonga a Terrassa, posteriorment a Manresa, Lleida i Zaragoza. El 1878 va passar a formar part de la "Compañía de los Caminos de Hierro del Norte". Amb l'augment del servei ferroviari, la Companyia va renovar l'antiga estació l'any 1884, obres que van durar fins el 1889. L’edifici és de Gabriel Batllevell i Tort, de planta baixa i pis, a la seva part central. Les façanes són de composició simètrica, estucades i amb les obertures emmarcades amb pedra. Sobre l'andana hi havia una marquesina de ferro. L’edifici acull actualment l'associació d'amics del ferrocarril Vallès Fer i l'estació d'autobusos. El 1908 es duplica la via entre Sant Andreu Arenal i Terrassa. El 1928 s’electrifica la línia i el 1941 s’integra a RENFE. L'estació en superfície disposava de les dues vies generals i dues vies desviades al costat est. Hi havia dues andanes, la principal situada juntament a l’edifici de viatgers i una altra andana entre l’altra via general i una desviada. A més, hi havia un moll de mercaderies. A la sortida de l’estació de Sabadell direcció Barcelona, a l’aleshores pas a nivell amb la Rambla, hi havia una altra estació, "l'apeadero", amb les dues vies generals i andanes laterals, amb l'edifici de viatgers a l'andana costat nord i una marquesina a l'altra andana molt semblant a la que hi ha per exemple a Cerdanyola del Vallès. El 7 de juliol de 1973 es posava en servei el soterrament de la línia a Sabadell i el nou baixador subterrani de Sabadell Centre, que substituïa l'antiga estació en superfície. Entre el 23 de juliol de 2017 i el 18 de març de 2018 l’estació va estar tancada per tal de fer-la accessible, amb la reforma del vestíbul, accessos, andanes i incorporació de tres nous ascensors.
L’estació de Sabadell Centre actual es troba al subsòl de la Gran Via, a l’alçada de la plaça Antoni Llonch i té dos nivells. El nivell superior té dos accessos, un pel carrer de les Tres Creus – carrer Estació amb una escala fixa i dues escales mecàniques (una de pujada i una de baixada) i un altre accés pel carrer de les Tres Creus – Alfons Sala, amb escales fixes i un ascensor. Els dos accessos a través d’un passadís conflueixen en un vestíbul, que té les màquines automàtiques de venda de bitllets, un punt AVI (Atenció al Client  i Venda Integrat), les barreres tarifàries de control d’accés i pantalles amb informació dels propers serveis. Els trens circulen pel nivell inferior, format per les dues vies generals (vies 1 i 2) amb andanes laterals de 250 metres de longitud que tenen un tram de 200 metres elevat i accessible, ja que en aquesta estació s'hi preveia inicialment la parada de trens de llarg recorregut. Les andanes disposen de bancs, papereres, intèrfons i teleindicadors amb informació en temps real de les properes circulacions: temps d’espera, trens accessibles, trens en composició simple o doble i parades del tren. L'enllaç entre cadascuna de les dues andanes i el nivell vestíbul es realitza a través d'una escala fixa, una escala mecànica de pujada i un ascensor. 
FOTOS DE L'ESTACIÓ
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Nou accés a Sabadell Centre pel costat del casc antic de la ciutat i enllaç amb l'estació d'autobusos (març 2018) Ampli nou accés des del carrer de les Tres Creus - carrer Estació, amb una escala mecànica de pujada i de baixada i una escala fixa (març 2018) Passadís d'enllaç amb el vestíbul des de l'accés oest a Sabadell Centre (març 2018) Una altra vista del passadís, ja existent a l'estació original de Sabadell Centre (març 2018)

Vestíbul de Sabadell Centre (març 2018) Accés a Sabadell Centre pel costat est de la Gran Via, carrer de les Tres Creus-Alfons Sala, encara amb la marquesina i escalinata originals del baixador (març 2018) Nou ascensor entre el carrer i el vestíbul, ubicat a l'accés pel costat est a Sabadell Centre (març 2018) Nivell vestíbul de l'accés i l'ascensor des del carrer de les Tres Creus amb Alfons Sala (març 2018)

Vestíbul des del passadís de l'accés a l'estació pel carrer de les Tres Creus-Alfons Sala (març 2018) Una altra vista del mateix passadís i detall de la senyalètica, ubicada damunt dels panells blancs que recobreixen les parets (març 2018) Monitor amb properes circulacions el primer dia de l'estació ja reformada, amb indicacions de trens que ja han passat... (març 2018) L'estació disposa de 5 màquines de venda automàtica de bitllets i no té taquilla (març 2018)

Línia de peatge i sala AVI, Atenció al client i Venda Integrat (març 2018) Una altra vista de les barreres tarifàries de control d'entrada a les andanes, amb sis barreres reversibles i una barrera adaptada per al pas de PMR, cotxets, maletes, etc (març 2018) Vista un cop passada la línia de peatge, amb els encaminaments per a invidents destacant al terra (març 2018) Una altra vista un cop passada la línia de peatge. Al fons ascensor, escala fixa i escala mecànica entre el vestíbul i la via 2 (març 2018)

Senyalètica en gran indicant les vies de l'estació i les línies i destinacions dels trens que hi circulen (març 2018) Una altra vista del vestíbul, al fons ascensor, escala fixa i escala mecànica entre el vestíbul i la via 1 (març 2018) Escala fixa i mecànica a l'andana de la via 1. Amb la reforma de l'estació s'ha canviat l'orientació de les escales fixes i mecàniques (març 2018) Vista des de l'andana de la via 1, amb el conjunt d'accesos entre andanes i vestíbul (març 2018)

Doble composició d'unitats 447 adaptades a PMR amb un servei R4 de Vilafranca a Manresa fent parada a Sabadell Centre el primer dia de reobertura de l'estació (març 2018) Sortint cap a Sabadell Nord, Terrassa i Manresa (març 2018) Pantalles a cadascuna de les andanes amb informació diversa, intèrfon i panells amb informació (març 2018) Vista de l'accés a l'andana de la via 2 per escales i ascensor (març 2018)

Porta accessible d'una unitat 447 amb un R4 de Martorell a Terrassa (març 2018) Tren R4 semidirecte del migdia entre Manresa i l'Hospitalet a punt de fer parada a Sabadell Centre (març 2018) L'escala fixa entre andana i vestíbul té un darrer tram amb un gir de 90 graus (març 2018) Baixant a l'andana de la via 2 (març 2018)

Ascensor i accés per escales a la via 1 vistos des de l'andana de la via 2 (març 2018) Monitors a l'andana de la via 2 donant la benvinguda a l'estació de Sabadell Centre reformada (març 2018) Detall de la senyalètica de la via 2 (març 2018) Vista general de l'estació de Sabadell Centre des de l'andana de la via 2, costat Manresa (març 2018)

Tren Civia 465 amb un servei R4 de migdia entre l'Hospitalet i Terrassa entrant a Sabadell Centre per la via 1 (març 2018) Civia 465-237 estacionat a la via 1 de Sabadell Centre el dia de la reobertura de l'estació després d'estar tancada 8 mesos per obres (març 2018) Detall dels bancs a l'andana de la via 2 mentre el tren Civia segueix cap a Terrassa (març 2018) Tram central de les andanes, amb els accessos des del vestíbul (març 2018)

Extrem de l'estació costat Barcelona. L'estació té andanes de 250 metres de longitud i el tram elevat és de 200 metres (març 2018) Unitat 447 amb un tren R4 de Sant Vicenç de Calders a Manresa per Vilafranca entrant a Sabadell Centre (març 2018) Detall del teleindicador, amb un tren R4 a Terrassa per la via 1 (març 2018) Monitors a l'andana de la via 1 informant del canvi d'hora d'estiu (març 2018)

Unitats 447 procedents de Terrassa entrant a Sabadell Centre (març 2018) Doble d'unitats sèrie 447, adaptades a minusvàlids, a la via 2 de Sabadell Centre amb destinació Martorell (març 2018) Vista general de Sabadell Centre des de l'andana de la via 1 (març 2018) Un tren és a punt de fer parada a la via 1 de Sabadell Centre procedent de Martorell (març 2018)

Accés a Sabadell Centre pel carrer de les Tres Creus amb carrer Estació, que enllaça amb l'estació d'autobusos (juliol 2017) Detall de la boca d'accés a Sabadell Centre pel costat més proper al casc antic de la ciutat vallesana (juliol 2017) Panells informatius amb les obres de millora a Sabadell Centre (juliol 2017) Barrera tarifària de sortida al passadís de sortida pel carrer Estació (juliol 2017)

Vista general del vestíbul de Sabadell Centre, amb una línia de peatge independent per a cada andana (juliol 2017) Una altra vista de la línia de peatge (juliol 2017) Tren de Rodalies a la via 2 i escales d'enllaç amb el vestíbul (juliol 2017) Un tren surt cap a Barcelona i Martorell en servei R4 per la via 2 (juliol 2017)

Vista general de Sabadell Centre pocs dies abans de ser tancada per dur-ne a terme la remodelació integral (juliol 2017) Escales des del vestíbul (juliol 2017) Detall del rètol amb el nom de l'estació de Sabadell Centre (juliol 2017) Tram d'andana recrescut provisionalment durant l'inici de les obres de millora de l'estació de Sabadell Centre (juliol 2017)

Des de les andanes provisionals de fusta ubicades al costat Manresa de l'estació sabadellenca (juliol 2017) El tram d'andanes costat Barcelona ja s'havia començat a remodelar abans del tancament de l'estació durant 8 mesos (juliol 2017) L'estació des de l'andana de la via 1 (juliol 2017) Unitat 447 adaptada procedent de Vilafranca del Penedès arribant a Sabadell Centre (juliol 2017)

447-164 adaptada a PMR estacionada a la via 1 de Sabadell Centre amb un R4 a Manresa (juliol 2017) Unitat 447 amb un servei R12 de Lleida Pirineus a l'Hospitalet de Llobregat per Manresa fent parada a Sabadell Centre (setembre 2016) Civia 465-239 amb un tren R4 de Terrassa a l'Hospitalet de Llobregat (octubre 2013) El tren Civia de 5 cotxes segueix trajecte pel túnel de Sabadell cap a Barcelona (octubre 2013)

Estació d'autobusos i antic edifici de l'estació de Sabadell (març 2010) Un dels dos accessos a l'estació, el més proper al centre de la ciutat (març 2010) Accés a Sabadell Centre (març 2010) L'altre accés a Sabadell Centre es situa a l'altre costat de la Gran Via (març 2010)

Escales d'accés a l'estació (març 2010) Passadís d'enllaç entre l'accés est i el vestíbul (març 2010) Barreres tarifàries per accedir a l'andana de la via 2 (març 2010) Barreres tarifàries per accedir a l'andana de la via 1 (març 2010)

Un tren estacionat a la via 1 és a punt de sortir (març 2010) Cap a Sabadell Nord i Terrassa (març 2010) Vista general de l'estació de Sabadell Centre des de l'extrem de l'andana de la via 1 (març 2010) Zona d'enllaç entre el túnel i el nivell del vestíbul (març 2010)

Mirant cap a Sabadell Nord (març 2010) Una escala mecànica i una escala fixa comuniquen el nivell de vies amb el del vestíbul (març 2010) Una altra vista de la zona d'enllaç entre nivells (març 2010) Tram d'andana sense servei (març 2010)

Doble composició d'unitats sèrie 447 arribant a Sabadell Centre procedents de Terrassa (març 2010) Sortint cap a Sabadell Sud i Barcelona (març 2010) Una altra vista de Sabadell Centre des de l'andana de la via 1 (març 2010) Tren de la línia R4 amb destinació Terrassa entrant a l'estació (març 2010)

L'estació d'autobusos es situa just al costat de l'estació ferroviària (octubre 2006) Un dels accessos al vestíbul (octubre 2006) Tren que ve de Manresa a punt de fer parada a la via 2 (octubre 2006) Unitat 447 de la línia R4 amb destinació Martorell (octubre 2006)

Accés a l'estació de Sabadell Centre (octubre 2004) Estació d'autobusos i antic edifici de viatgers de Sabadell (octubre 2004) Tren amb destinació Terrassa parat a la via 1 de Sabadell Centre (octubre 2004) Sortint cap a Terrassa (octubre 2004)

Vista general de l'estació subterrània (octubre 2004) Tren amb destinació Molins de Rei estacionat a la via 2 (octubre 2004) Tram d'andana no utilitzat a l'estació sabadellenca (octubre 2004) 447-171 parada a Sabadell Centre amb destinació Manresa (octubre 2004)

direcció Barcelona
Sabadell Sud
Índex línia XC04
direcció Manresa/Lleida
Sabadell Nord
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional