Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L1 > Santa Eulàlia
Horaris dels trens de Catalunya
< Torrassa Línia L1 Metro de Barcelona: Hospital de Bellvitge - Fondo Mercat Nou >
Santa Eulàlia
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada
codi estació: 118  


Mostra Estacions metro TMB L1 en un mapa més gran
L'estació Santa Eulàlia de la línia L1 del metro de Barcelona va entrar en servei l’1 de juliol de 1932 amb la inauguració del tram des de la Bordeta. L’antiga estació de Santa Eulàlia s’anomenava primerament Bordeta-Cocheras i estava a l’aire lliure. Tenia una sola via i andana, amb dos accessos; posteriorment es va ubicar una segona andana i encara més endavant d’una segona via i d’una coberta metàl·lica. L’antiga estació de Santa Eulàlia va ser clausurada el 5 de juliol de 1980. El 23 de desembre de 1983 es va inaugurar la nova estació de Santa Eulàlia, amb l’obertura del tram entre Bordeta i Torrassa. El 2006 es feia la rehabilitació integral de l’estació, reconfigurant els vestíbuls i instal·lant dos nous ascensors.
L’estació de Santa Eulàlia actual es troba semisoterrada al costat del carrer Santiago Ramon i Cajal, entre les vies de la xarxa de via ampla i l’edifici de les històriques cotxeres i tallers del metro, al terme municipal de l’Hospitalet de Llobregat. L’estació s’estructura en tres nivells. El nivell superior té un accés a peu pla des de la zona d’accés al pont de la Torrassa, formant una edificació amb el vestíbul principal que acull les màquines de venda de bitllets i les barreres tarifàries de control d'accés, a més de dependències tècniques. L’enllaç entre el vestíbul principal i les andanes es fa a través d’escales fixes, mecàniques i un ascensor a cada andana. Pel nivell intermedi hi circulen els trens, format per dues vies amb andanes laterals de 96 metres de longitud, en una nau semisoterrada que finalitza just al final de les andanes costat Mercat Nou, amb el sostre pla dotada de petites finestres per on entra llum natural al costat muntanya de l'estació. El nivell inferior té un vestíbul secundari i un passadís des del carrer de la Riera Blanca amb accés a peu pla des del carrer. L’enllaç entre el nivell inferior i cadascuna de les andanes es fa per una escala fixa i una escala mecànica.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Edifici de viatgers de Santa Eulàlia i edifici de la cotxera històrica al fons (febrer 2013) Vestíbul principal d'accés a l'estació de Santa Eulàlia (febrer 2013) Vista general de l'estació de Santa Eulàlia des de l'andana de la via 1 (febrer 2013) Unitat 6040 de TMB a la via 2 fent un servei per la línia L1 a Hospital de Bellvitge (febrer 2013)

Vista general de l'estació de Santa Eulàlia rehabilitada (febrer 2013) Detall de la decoració de l'estació (febrer 2013) Unitat 4000 reformada sortint a l'aire lliure des de Santa Eulàlia cap a Mercat Nou (febrer 2013) Tren de la sèrie 4000 entrant novament en túnel a l'estació de metro de Santa Eulàlia (febrer 2013)

Unitat 4072 amb el torn 114 fent un servei de la línia L1 de Fondo cap a Hospital de Bellvitge fent parada a Santa Eulàlia (febrer 2013) Passadís d'enllaç al nivell inferior entre l'accés del carrer de la Riera Blanca i l'estació (juny 2009) Barreres tarifàries de control d'accés al vestíbul amb accés des del carrer de la Riera Blanca (juny 2009) Tren de la sèrie 6000 entrant a Santa Eulàlia per la via 1 (juny 2009)

Exterior de l'edifici de viatgers de l'estació de Santa Eulàlia (abril 2005) El vestíbul costat Torrassa de l'estació (abril 2005) Santa Eulàlia des de l'andana de la via 1, direcció Fondo (abril 2005) Indicador de que el proper tren no admet passatge (abril 2005)

Santa Eulàlia vista des d'un extrem de l'andana de la via 1 (abril 2005) Tren sortint a la superfície, direcció Fondo, amb les cotxeres del metro al fons (abril 2005) Al final de l'andana es pot veure la sortida a la Riera Blanca (abril 2005) Tren en servei 109 fent parada a Santa Eulàlia (abril 2005)

L'estació disposa d'una pantalla de canalmetro entre les vies (abril 2005) L'estació semisubterrània des del costat Hospital de Bellvitge (abril 2005) Unitat 4000 a punt de fer parada a l'estació (abril 2005) Tren tornant a entrar al túnel després de fer el petit tram a l'aire lliure (abril 2005)

direcció Hospital de Bellvitge Índex línia L1 direcció Fondo
< Torrassa Mercat Nou >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional