Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L5 > El Carmel
Horaris dels trens de Catalunya
< Horta Línia L5 Metro de Barcelona: Cornellà Centre - Vall d'Hebron El Coll | La Teixonera >
El Carmel
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
 


Mostra Estacions metro TMB L5 en un mapa més gran
L'estació El Carmel de la línia L5 del metro de Barcelona va inaugurar-se el juliol de 2010, amb l'entrada en servei del tram d'Horta a Vall d'Hebron. Les obres d'aquest tram es van iniciar el desembre de 2003 però va haver-hi molts problemes durant la seva construcció, incloent el conegut esvoranc de 30 metres que es va produir el gener de 2005 a la zona on primerament estava previst construir-hi una cua de maniobres. Es van haver de desallotjar 1.276 veïns amb el drama humà i emocional que això va produir i que va fer replantejar totes les obres subterrànies de Catalunya. Posterioment la cua de maniobres va tapar amb formigó. L'estació del Carmel es situa al cor d'aquest barri de Barcelona del districte d'Horta-Guinardó, a sota de diverses cases i a les proximitats del carrer Llobregós i la plaça Pastrana. Dóna servei al centre del barri, l'Escola El Carmel, el Mercat del Carmel, l'escola bressol Municipal Tris Tras, el centre esportiu Carmel-Eurofitness Horta i l'escola Santa Teresa de Jesús, entre d'altres. L'estació es situa a 43 metres de profunditat màxima. L'estació té dos vestíbuls i accessos independents. El vestíbul principal es situa a la plaça Pastrana i connecta amb el vestíbul de 289 m2 de superfície mitjançant escales, dues escales mecàniques i un ascensor. Passada la línia de peatge es baixa fins a l'inici de la galeria inclinada mitjançant dues escales mecàniques, una escala fixa i un ascensor. La galeria inclinada baixa fins al nivell de preandana amb una escala i una cinta transportadora en cada sentit de diversos trams amb una inclinació del 12%, que la fa no apta per a persones amb mobilitat reduïda. El segon vestíbul, de 307 m2 de superfície, té un accés amb escales, un conjunt de dues escales mecàniques amb sortida independent al carrer i ascensor des del carrer Llobregós, a l'altura del carrer Calafell. En els vestíbuls hi ha les màquines de venda automàtica de bitllets i les barreres tarifàries de control d'accés. A més, al vestíbul principal hi ha també el centre de control de l'estació. Per comunicar el vestíbul de Llobregós amb el nivell preandana hi ha un pou de 11,5 metres de diàmetre i 30 metres de profunditat amb 3 ascensors de gran capacitat i una escala d'emergència. Els trens circulen pel nivell més inferior, format per dues vies amb andanes laterals de 5,5 metres d'ample i uns 100 de longitud. L'enllaç amb els nivells de preandana, que disposen d'una àmplia zona amb vistes sobre les vies i andanes, es realitzen pels dos extrems de cadascuna de les andanes laterals mitjançant una escala fixa, una escala mecànica i un ascensor. El disseny i arquitectura de l'estació ha anat a càrrec dels arquitectes Manel Sánchez i Dolors Piulachs. Hi predomina el marbre verd, l'acer, el vidre i les malles metàl·liques. L'estació també acull intervencions de l'artista Antoni Abat mitjançant llargues cintes mètriques a les escales mecàniques, tapissos rodants i ascensors amb expressions, frases, desitjos i idees.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés principal a l'estació del Carmel des de la plaça Pastrana (octubre 2010) Ascensor per baixar al nivell vestíbul, tot i que no hi ha continuïtat d'adaptació (octubre 2010) Rètol advertint que hi ha un tram no adaptat per a cadires de rodes (octubre 2010) Barreres tarifàries del vestíbul principal de l'estació del Carmel (octubre 2010)

Centre de control de l'estació (octubre 2010) El primer tram de baixada a les vies és format per dues escales mecàniques, una escala fixa i un ascensor (octubre 2010) Una altra vista del primer tram de baixada des de l'accés de Pastrana (octubre 2010) Galeria inclinada per baixar a les vies, amb escales centrals i dos tapissos rodants amb inclinació d'un 12% (octubre 2010)

Una altra vista del tram de galeria inclinada (octubre 2010) La galeria inclinada vista des del nivell pre-andana (octubre 2010) Nivell pre-andana (octubre 2010) Una altra vista del nivell pre-andana (octubre 2010)

Des del nivell pre-andana es poden veure els trens circulant pel nivell inferior (octubre 2010) Entrada a l'estació del Carmel des del carrer Llobregós (octubre 2010) Les escales mecàniques són molt llargues per arribar al nivell d'un carrer amb molt pendent (octubre 2010) Escales fixes i ascensor també per entrar a l'estació del Carmel (octubre 2010)

Ascensor i escales mecàniques del vestíbul Llobregós (octubre 2010) Vista general del vestíbul Llobregós (octubre 2010) Barreres tarifàries de control d'accés (octubre 2010) Tres ascensors serveixen per baixar al nivell pre-andana. L'escala fixa s'utilitza únicament com a sortida d'emergència (octubre 2010)

Nivell pre-andana amb els ascensors per pujar al vestíbul Llobregós (octubre 2010) Una altra vista del nivell pre-andana (octubre 2010) Vista de l'estació i els trens des del nivell pre-andana (octubre 2010) Ascensor que uneix el nivell pre-andana i cadascuna de les dues andanes (octubre 2010)

Tren procedent de Cornellà Centre entrant al Carmel (octubre 2010) Proper tren direcció Cornellà Centre entrant a l'estació (octubre 2010) Dos trens entrant a l'estació (octubre 2010) Andana direcció Vall d'Hebron des de l'accés costat Pastrana (octubre 2010)

Unitat sèrie 5000 procedent de Vall d'Hebron entrant al Carmel (octubre 2010) Unitat amb el torn 525 fent una breu parada a l'estació del Carmel (octubre 2010) Sortida del túnel direcció Horta (octubre 2010) Tren sèrie 5000 a la via 1 direcció Vall d'Hebron (octubre 2010)

Unitat sèrie 5000 al Carmel, pocs minuts després de la seva obertura el divendres 30 de juliol de 2010 (juliol 2010) Vista general de l'estació del Carmel, amb una àmplia volta (juliol 2010) Metro procedent de Vall d'Hebron fent la seva entrada al Carmel (juliol 2010) Sortida de l'estació direcció Horta. A sobre els vidres del nivell pre-andana (juliol 2010)

La unitat 5056 a punt de sortir cap a Cornellà Centre (juliol 2010) Enllaç entre l'andana i el nivell pre-andana (juliol 2010) Galeria inclinada amb escala fixa i tapissos rodants per sortir cap a la plaça Pastrana (juliol 2010) Metro amb el torn 507 fent un dels primers serveis pel tram Horta-Vall d'Hebron (juliol 2010)

Tren procedent de Cornellà Centre fa la seva entrada al Carmel (juliol 2010) A punt de sortir cap a El Coll | La Teixonera. Els vidres de dalt corresponen al nivell pre-andana de l'accés des de Llobregós (juliol 2010) Unitat 5000 estacionada al Carmel en un servei per la L5 (juliol 2010) Vista general de l'estació del Carmel des del nivell pre-andana (juliol 2010)

Nivell pre-andana del costat Llobregós, amb 3 ascensors per pujar fins al nivell vestíbul (juliol 2010) El 5109 de TMB a punt de sortir cap a Horta i Cornellà (juliol 2010) Detall de la senyalètica del Carmel (juliol 2010) Unitat de metro entrant a l'àmplia estació del Carmel amb destinació Vall d'Hebron (juliol 2010)

direcció Cornellà Centre Índex línia L5 direcció Vall d'Hebron
< Horta El Coll | La Teixonera >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional