Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L9 > L9 sud / L10 sud > Torrassa
Horaris dels trens de Catalunya
< Can Tries | Gornal Línia L9 sud Metro de Barcelona: Aeroport T1 - Zona Universitària Línia L10 sud Metro de Barcelona: ZAL | Riu Vell - Collblanc Collblanc >
   
Torrassa
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 915  
Metro de Barcelona TMB L1 Hospital de Bellvitge - Fondo              


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Torrassa de la L9 del metro de Barcelona es va inaugurar el 12 de febrer de 2016, amb la posada en servei de la denominada L9 sud des de l'Aeroport T1 a Zona Universitària. Des del 8 de setembre de 2018 també és estació de la L10 sud. L'estació se situa al terme municipal de l'Hospitalet de Llobregat, a la confluència entre les avingudes Catalunya i Torrent Gornal. Dóna servei al barri de Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat, així com a l'escola Pau Casals, al CAP Torrassa, al Mercat del Torrent Gornal, a l'escola Ramon i Cajal, i al Centre Cultural Collblanc-Torrassa. L'estació es troba al tram II de la línia 9 i és del tipus característic de la L9, amb un pou de 49 metres de profunditat i 31,6 metres de diàmetre. L'estació s'estructura en quatre nivells: el vestíbul d'accés, el nivell superior del pou, l'andana superior i l'andana inferior. El vestíbul d'accés disposa d’una entrada des del vestíbul de la línia L1. No té accés propi des del carrer, havent d'utilitzar les entrades de la L1 per l'avinguda Catalunya, amb escala fixa, dues escales mecàniques i ascensor, o pel carrer Rosalia de Castro, amb escales fixes. Les entrades conflueixen en un vestíbul on s'hi situen les màquines de venda de bitllets, el centre de control de l'estació i les barreres tarifàries de control d'accés, a més de dependències tècniques. Passada la línia de peatge s'accedeix a les escales per baixar a les andanes de la L1 i al passadís que porta a l'estació de la L9. Les instal·lacions estan preparades per acollir en un futur l'intercanviador amb Rodalies. Per accedir al pou de la L9 cal baixar un primer tram de 4,4 metres, amb escales fixes i dues mecàniques, fins al nivell superior del pou. El pou de la L9 baixa fins al nivell del túnel de doble pis superposat per on discorren els trens. Hi ha un conjunt de dues escales mecàniques de baixada i dues de pujada que amb 4 trams enllacen el vestíbul superior amb l'andana i via superior (via 2, direcció Aeroport) en primer lloc i l'andana i via inferior (via 1, direcció Zona Universitària) posteriorment, amb un tram més d'escales mecàniques. Hi ha 2 ascensors per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) que enllacen el nivell vestíbul d'accés directament amb l'andana superior i inferior. Les andanes es troben situades dins de la secció del túnel i tenen una longitud de 108 metres. De manera comuna a totes les estacions de la L9, les andanes es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. El disseny arquitectònic de l'estació ha anat a càrrec de Manuel Ruisánchez Capelastegui, on destaquen els colors clars i la funcionalitat dels espais. Al pou circular es manté una part oberta que comunica els diferents replans de les escales, donant major sensació d'amplitud.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
 Accés comú a l'estació de les línies L1 i L9 per l'avinguda Catalunya (gener 2016) Ascensor carrer-vestíbul per l'estació de Torrassa de la L1 i la L9 (gener 2016) Ampli accés amb escala fixa i escales mecàniques a l'estació de Torrassa (gener 2016)  Vestíbul amb les barreres tarifàries per a l'estació de la L1, a l'esquerra l'enllaç amb la L9 (gener 2016)

Zona d'accés a la línia 9, amb el centre de control de l'estació a l'esquerra (febrer 2016) Espai de la línia 9 comunicat directament amb el vestíbul de la L1 (febrer 2016)  Detall de la senyalètica (gener 2016) Primer tram de baixada des del nivell vestíbul de Torrassa (febrer 2016)

A més del primer tram de baixada hi ha un balcó que porta fins als 2 ascensors que baixen directament a les andanes (febrer 2016) Parell d'ascensor amb ús preferent per a col·lectius especials (febrer 2016) Primer tram de baixada des del vestíbul de Torrassa fins a la part superior del pou (febrer 2016) Espai obert al pou circular (febrer 2016)

Una altra vista del primer tram de baixada fins a la part superior del pou (febrer 2016) Accés a la zona del pou circular (febrer 2016) Conjunts d'escales mecàniques (gener 2016)  Vista de la part superior del pou circular de la L9 (gener 2016)

Els 2 ascensors per baixar directament a les andanes també es poden agafar des de la part superior del pou de la L9 (gener 2016) Hi ha dos circuits dobles d'escales mecàniques per pujar i baixar pel pou (gener 2016) Un dels replans del tram de baixada (gener 2016) Detalls de senyalètica de les línies (febrer 2016)

 Una altra vista de les escales mecàniques (gener 2016) Hi ha dues escales mecàniques de pujada i dues de baixada pel pou (gener 2016) Arribada a l'andana superior, via 2 (gener 2016) Ascensor directe a vestíbul i escales mecàniques (gener 2016)

 Unitat sèrie 9000 a la via 2 de Torrassa (gener 2016) Detall de les portes d'andana (gener 2016) Tren esperant l'hora de sortida cap a Aeroport T1, durant les proves amb passatge (gener 2016) Vista general de l'andana superior de Torrassa (gener 2016)

Detall del termòmetre de la L9 sud (gener 2016) Pantalla amb les properes circulacions i incidències (gener 2016) Portes d'enllaç entre l'andana i el pou (gener 2016)  A cada andana hi ha dos passadissos que enllacen amb el pou circular (gener 2016)

Escales mecàniques i ascensor per pujar al vestíbul o baixar a l'andana de la via 1 (gener 2016) El tren estacionat a Torrassa espera l'hora de sortida en proves cap a l'Aeroport (gener 2016) Cua de la unitat sèrie 9000 a la via 2 de Torrassa (gener 2016) Vista d'un dels dos accessos a l'andana de Torrassa (gener 2016)

 Detall de les portes d'andana, perfectament alineades amb les del tren (gener 2016) Mapa de l'àmbit urbà de l'entorn de l'estació de Torrassa de la L9 sud i la L1 (febrer 2016) Darrer tram d'escales mecàniques per baixar a l'andana inferior, via 1 (febrer 2016) Accés a l'andana de la via 1 (febrer 2016)

Un dels dos accessos existents a l'andana inferior, via 1, de Torrassa (febrer 2016) Vista general de l'andana de la via 1 de Torrassa (febrer 2016) Monitors informant dels propers trens amb destinació Zona Universitària (febrer 2016) Tram central de l'andana de la via 1, on destaca el suport isquiàtic (febrer 2016)

Unitat de la sèrie 9000 estacionada a la via 1 de Torrassa en el trajecte des d'Aeroport T1 fins a Zona Universitària (febrer 2016) Sortint cap a Collblanc (febrer 2016) Vista general de l'andana de la via 1 des del costat Can Tries | Gornal (febrer 2016) Senyalització de l'enllaç amb L1 (febrer 2016)

 Andana inferior, de la via 1, de l'estació de Torrassa (gener 2016) Una altra vista de l'andana inferior de Torrassa, sentit Zona Universitària (gener 2016)  Semitúnel inferior entre Collblanc i Torrassa, amb dues vies (febrer 2016) Circulant cap a Aeroport T1 pel semitúnel inferior entre Collblanc i Torrassa (febrer 2016)

El tren puja de la via 1 a la via 2 entre Collblanc i Torrassa, mentre no es posi en servei la via superior entre Collblanc i Zona Universitària (febrer 2016) Arribant a Torrassa pel semitúnel superior, el de la via 2 (febrer 2016) Vista del túnel des del frontal del tren estacionat a Torrassa, sentit Aeroport T1 (febrer 2016) Tram de dues vies entre Torrassa i Can Tries | Gornal, per a futurs serveis parcials fins a Torrassa des de Zona Universitària i més enllà (febrer 2016)

direcció Aeroport T1 / ZAL | Riu Vell Índex línia L9 sud Índex línia L10 sud direcció Collblanc / Zona Universitària
< Can Tries | Gornal Collblanc >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional