Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L9 > L9 sud > Aeroport T1
Horaris dels trens de Catalunya
  Línia L9 sud Metro de Barcelona: Aeroport T1 - Zona Universitària Aeroport T2 >
 
Aeroport T1
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 901  
Terminal T1 Aeroport Barcelona-El Prat                


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Aeroport T1 de la L9 del metro de Barcelona (Terminal entre pistes a projecte) es va inaugurar el 12 de febrer de 2016, amb la posada en servei de la denominada L9 sud des d’aquesta estació fins a Zona Universitària. L'estació se situa al terme municipal del Prat de Llobregat, al subsòl de la terminal T1 de l'aeroport de Barcelona i dóna servei a les instal·lacions aeroportuàries. L'estació se situa al tram I de la línia 9 i és del tipus convencional subterrània, ubicada en un recinte entre pantalles que ja es va construir quan es va edificar la terminal T1 el 2009 i que també té un espai per a la futura estació de Rodalies. L'estació s'estructura en dos nivells: el vestíbul i les andanes. El vestíbul disposa d’una entrada a peu pla per la planta 0 de la terminal de l'aeroport. El vestíbul disposa de màquines de venda de bitllets, el centre de control de l'estació i una petita oficina d'informació turística. A diferència de la resta d'estacions de la línia, a les barreres tarifàries cal validar el bitllet per entrar i sortir de l'estació, per assegurar que s' ha pagat el suplement tarifari. A l'interior de les barreres hi ha màquines de venda de bitllets aeroport, que emeten títols amb el suplement per a poder sortir de l'estació. Els trens circulen pel nivell inferior, format per les dues vies generals amb una àmplia andana central de 16 metres d'amplada i 100 de longitud, tot i que queda dividida en dues de 3 metres d'amplada cadascuna als trams corresponents als dos accessos des del vestíbul (aproximadament 50 metres). Així, l'andana i el vestíbul estan units per dos accessos, formats cadascun d'ells per dues escales mecàniques i una escala fixa. Completen les connexions dos ascensors entre vestíbul i andana. De manera comuna a totes les estacions de la L9 les andanes es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. El disseny de l'estació és obra dels arquitectes Carlos Ferrater, Ramon Sanabria i Josep Maria Casadevall. La característica principal que els autors han volgut donar a l’estació és la neutralitat, amb superfícies netes i espais el màxim ordenats. Busca aconseguir molt espai amb l’alçària i la secció de les andanes. Completen les instal·lacions una cua de maniobres i cotxera amb una capacitat de 12 trens, formada per 5 vies de longitud diversa i un culató. Els trens de la L9 sud habitualment utilitzen la cua de maniobres per invertir la marxa.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Les màquines de venda de bitllets es troben a la planta 0 de la terminal 1 de l'aeroport (gener 2016) Zona d'accés a l'estació (gener 2016) Detall del plànol de la xarxa ferroviària integrada a l'estació Aeroport T1 (gener 2016) Barreres tarifàries d'entrada i sortida de l'estació de la T1 de l'aeroport de Barcelona de la L9 (gener 2016)

 Vista general de l'accés a l'estació Aeroport T1 de la línia 9 del metro de Barcelona (gener 2016) Vista un cop passada la línia de peatge, amb el centre de control de l'estació al fons (gener 2016) Barreres tarifàries de sortida de l'estació, on cal validar el bitllet (gener 2016)  Vista general del vestíbul un cop passada la línia de peatge (gener 2016)

Màquines per comprar el bitllet aeroport per poder sortir de l'estació, on es pagarà el suplement de 2,35 euros (gener 2016) Detall de la senyalètica (gener 2016) De manera comuna a les estacions de la L9 un rellotge presideix l'espai del vestíbul (gener 2016)  Monitor informant de les properes sortides, totes per la via 1 (gener 2016)

Detall de la senyalètica als ascensors de l'estació (gener 2016) Vista de l'enllaç amb l'andana, costat oest de l'estació (gener 2016) Vista dels ascensors i l'enllaç amb l'andana, costat est de l'estació (gener 2016) Detall de la informació recordant que es necessita el bitllet aeroport per accedir a les terminals (gener 2016)

 Pujant per les escales mecàniques (gener 2016) Dues escales mecàniques i una escala fixa conformen l'accés est a l'andana (gener 2016) Arribada de l'accés est a l'andana central de l'estació de l'aeroport (gener 2016)  Inici de l'enllaç vestíbul- andana costat oest (gener 2016)

 Una altra vista de l'accés costat oest, format també per dues escales mecàniques i una escala fixa (gener 2016) Arribant a l'andana (gener 2016) L'accés oest a l'andana és idèntic a l'accés est (gener 2016) Arribada a l'andana de l'accés oest, ubicat al costat Aeroport T2 de la L9 sud (gener 2016)

Una unitat sèrie 9000 acaba de finalitzar un trajecte de la línia L9 sud a Aeroport T1 (gener 2016) Detall de la senyalètica de l'andana (gener 2016) Detall del termòmetre ubicat sobre les portes d'andana de la via 2 (gener 2016) Unes marques a terra recorden a la gent la necessitat de deixar sortir abans d'entrar, tot i que habitualment per la via 2 arribaran els trens i buidaran passatge, mentre que carregaran per la via 1 (gener 2016)

Detall d'un dels trams de 3 metres d'amplada de l'andana de la via 2 (gener 2016) Vista general de l'andana de la via 2 (gener 2016) Indicador de proper tren per la via 2, que no admetrà passatge (gener 2016)  Arribant a l'espai on l'andana s'eixampla notablement (gener 2016)

 Vista de l'andana de la via 2, costat Aeroport T2 (gener 2016) Detall de la senyalètica i bancs integrats a la via 2 (gener 2016) Ampli espai central de l'andana, que arriba al 16 metres (gener 2016)  Ascensor vestíbul- andana i tren estacionat a la via 1 d'Aeroport T1 (gener 2016)

 Unitat sèrie 9000 a la via 1 d'Aeroport T1 a punt d'iniciar servei per la L9 sud (gener 2016) Detall de les portes d'andana i les marques a terra per deixar sortir abans d'entrar (gener 2016) Capçalera del tren a la via 1 (gener 2016) Vista de la cua de maniobres i cotxera des de la via 2 de l'estació Aeroport T1 (gener 2016)

Una altra vista de la cotxera i cua de maniobres (gener 2016) Les dues vies centrals s'utilitzen per invertir la marxa dels trens de la L9 sud, de les 5 vies de que disposa la cotxera (gener 2016) A punt per tornar de la cua de maniobres cap a l'estació Aeroport T1 i iniciar un trajecte per la L9 sud (gener 2016)  Vista genera de la cotxera de l'estació Aeroport T1 (gener 2016)

Agulla bretelle per accedir a les dues vies centrals de la cua de maniobres i cotxera de l'estació final de la línia L9 sud (gener 2016) Canviant de via, la via central de la imatge no té catenària i és per estacionar-hi material de via i obres com ara dresines i similars (gener 2016) Una darrera vista de la cotxera des de la via 1 (gener 2016) Arribant a la via 1 de Aeroport T1 des de la cua de maniobres, trajecte que habitualment els trens faran sense viatgers (gener 2016)

  Índex línia L9 sud direcció Zona Universitària
  Aeroport T2 >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional