Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia 9 > L9 nord > Església Major
Horaris dels trens de Catalunya
< Fondo Línia L9 nord Metro de Barcelona: La Sagrera-Can Zam Singuerlín > 
 
Església Major
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 943  


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Església Major de la línia L9 del metro de Barcelona va inaugurar-se el desembre de 2009, amb l'entrada en servei del tram de Can Zam a Can Peixauet. L'estació es situa al terme municipal de Santa Coloma de Gramenet, sota la plaça dels Enamorats. Dóna servei al conservatori de música Can Roig i Torres, al CEIP Les Palmeres, i al CEIP Serra de Marina. L'estació és del tipus característic de la L9 amb un pou de 56,32 metres de profunditat i 25 metres de diàmetre. L'estació s'estructura en quatre nivells: el vestíbul superior, la preandana, l'andana superior i l'andana inferior. El vestíbul superior disposa d'un accés només mitjançant dos ascensors des de la plaça dels Enamorats i d'un altre accés des del carrer Mossèn Camil Rossell, enllaçat des del pou a través d'un túnel. Aquest segon accés disposa d'una escala mecànica, una de fixa i un ascensor. El vestíbul està dotat del centre de control de l'estació, les màquines de venda automàtica de bitllets i les barreres tarifàries de control d'accés. El pou baixa fins al nivell del túnel de doble pis superposat per on discorren els trens. Hi ha 4 ascensors de gran capacitat que enllacen el vestíbul superior amb la pre-andana. També hi ha 2 ascensors per a persones amb mobilitat reduïda (PMR) que enllacen directament el vestíbul amb l'andana superior i inferior de manera directa. El pou també disposa de dos conjunts d'escales fixes que només es poden utilitzar en cas d'emergència. Des del nivell preandana en surt una escalinata que condueix a l'andana i la via superior (direcció Aeroport) i una altra que condueix a l'andana i la via inferior (direcció Can Zam). També hi ha dues escalinates més a les parets del pou que enllacen el nivell pre-andana amb les dues andanes. Les andanes es troben situades dins de la secció del túnel i tenen una longitud de 101,1 metres. De manera comuna en totes les estacions de la L9 es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. El disseny arquitectònic de l'estació ha anat a càrrec de Sanchez-Piulachs, arquitectes, S.L.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Entrada a l'estació d'Església Major des del carrer Mossèn Camil Rossell (desembre 2009) Detall del mateix accés a l'estació, amb l'escala mecànica, la fixa i l'ascensor (desembre 2009) Detall de l'accés des de l'interior (desembre 2009) Túnel d'enllaç entre l'accés de Mossèn Camil Rossell i el pou (desembre 2009)

Una altra vista del túnel des del costat vestíbul, amb les màquines de venda automàtica de bitllets (desembre 2009) Vestíbul de l'estació d'Església Major (desembre 2009) L'estació un cop superada la línia de peatge, amb els ascensors disposats de manera diferent a la resta d'estacions del ramal de Santa Coloma (desembre 2009) Vista de dos dels quatre ascensors de gran capacitat que baixen del vestíbul al nivell de vies (desembre 2009)

Ascensor per a PMR (desembre 2009) Espectacular vista del pou de 25m de diàmetre. L'absència de dos ascensor fan que es puguin veure els anells de formigó amb els que va ser construït (desembre 2009) Part posterior dels ascensors, al nivell pre-andana, per on circulen els viatgers que van a les andanes. D'aquesta manera es separen els fluxos d'entrada i de sortida (desembre 2009) Enllaç entre l'andana superior i la pre-andana (desembre 2009)

Accés a l'andana superior, a través de les portes tallafocs (desembre 2009)  Andana superior amb un comboi circulant cap a Can Peixauet (desembre 2009) Vista de l'andana inferior (desembre 2009) Unitat 9000 estacionada a Església Major abans de proseguir cap a Can Zam (desembre 2009)

direcció La Sagrera Índex línia L9 nord direcció Can Zam
< Fondo Singuerlín > 
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional