Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > TMB > el metro de Barcelona > línia L9 > L9 sud > Fira
Horaris dels trens de Catalunya
< Parc Logístic Línia L9 sud Metro de Barcelona: Aeroport T1 - Zona Universitària Europa | Fira >
 
Fira
Estació adaptada a PMR Estació amb cobertura de telefonia mòbil Estació videovigilada  
codi estació: 912  


Mostra Estacions metro TMB L9 en un mapa més gran
L'estació Fira de la L9 del metro de Barcelona s'inaugura el 12 de febrer de 2016, amb la posada en servei de la denominada L9 sud des de l'Aeroport T1 a Zona Universitària. L'estació se situa al terme municipal de l'Hospitalet de Llobregat, al subsòl de l'avinguda Joan Carles I, a la confluència amb els carrers Botànica i Pedrosa. Dóna servei al recinte Gran Via de Fira de Barcelona i al polígon industrial Pedrosa. Es situa al tram I de la línia 9. L'estació és del tipus convencional subterrània, ubicada en un recinte entre pantalles. L'estació s'estructura en dos nivells: el vestíbul i les andanes. El vestíbul disposa d’una entrada pel carrer Botànica, a la mateixa vorera on s'ubica el recinte firal, amb escala fixa, dues escales mecàniques i un ascensor. La zona d'accés disposa de màquines de venda de bitllets, el centre de control de l'estació i les barreres tarifàries de control d'accés. Existeix una segona entrada a l'estació que porta directament a l'entrada principal de la fira, amb un passadís de 300 metres de longitud dotat de tapissos rodants. La segona entrada porta a un vestíbul amb màquines de venda de bitllets i les barreres tarifàries. Aquesta entrada habitualment romandrà tancada i només s'obrirà quan es contracti per a fires multitudinàries. Els dos accessos porten directament al vestíbul superior, un gran espai que ocupa tot el recinte de l'estació. Els trens circulen pel nivell inferior, format per les dues vies generals amb andanes laterals de 100 metres de longitud i gran amplada, per acollir un gran flux de viatgers. De manera comuna a totes les estacions de la L9 es troben protegides de les vies mitjançant portes d'andana, degut al sistema de conducció automàtica (sense motorista) existent. Entre el vestíbul i cadascuna de les dues andanes hi ha dos accessos, amb escala fixa i mecànica, així com un ascensor. El disseny de l'estació és obra de l'estudi de l'arquitecte Toyo Ito, el mateix que va dissenyar el recinte firal de Gran Via situat al costat de l'estació.

Fotos de l'estació
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Ampli accés a l'estació des del carrer Botànica, amb escales fixes i una escala mecànica de pujada i una altra de baixada (gener 2016)  Ascensor entre el nivell carrer i el nivell vestíbul, amb el recinte de Gran Via de la Fira de Barcelona al fons (gener 2016) Vestíbul d'accés a l'estació de Fira (gener 2016) Detall de la pantalla amb les properes sortides i màquines de venda de bitllets (gener 2016)

 Barreres tarifàries de control d'accés, una d'elles de més amplada per a PMR (gener 2016) Centre de control de l'estació de Fira (gener 2016) Detall de la senyalètica de la L9 sud (gener 2016)  Vista un cop passada la línia de peatge, amb les portes d'accés a l'estació tancades (gener 2016)

Vista de l'ampli vestíbul de l'estació de Fira, dissenyat per l'arquitecte Toyo Ito (gener 2016) Ampli vestíbul de l'estació de Fira, amb un estand informatiu de la nova L9 sud (gener 2016) Una altra vista de l'ampli vestíbul, amb el separador de la zona d'accés des del carrer de la Botànica (gener 2016) Curiosa decoració del vestíbul de l'estació de Fira, que marca una continuïtat amb el recinte firal de Gran Via (gener 2016)

Ascensor per baixar a l'andana de la via 2, sentit Aeroport T1 (gener 2016) A les parets hi ha diverses imatges de la història de l'Hospitalet (gener 2016) Detall de la senyalètica de l'ascensor (gener 2016) Extrem del vestíbul pel costat Aeroport, amb diversos panells informatius d'exposició (gener 2016)

Estand informatiu de la nova línia L9 i les seves característiques a l'ampli vestíbul (gener 2016) Sala de control de l'estació de Fira (gener 2016) Detall de la senyalètica per a l'accés a la via 2, sentit Aeroport T1 (gener 2016) Enllaç costat sud amb escala fixa i mecànica per baixar a la via 2 (gener 2016)

Barreres tarifàries per a l'accés directe fins al recinte firal, que habitualment romandrà tancat (gener 2016) Sortida oberta cap al recinte firal, el dia de proves de fluxos de passatge (gener 2016) En moments punta de molta afluència s'instal·laran validadores tipus "bus" per facilitar l'accés (gener 2016) Vestíbul de l'estació de Gira des del passadís d'enllaç amb la Fira de Barcelona (gener 2016)

Accés a Fira, sector sud (gener 2016) Tapissos rodants per enllaçar amb la fira (gener 2016) Una altra vista dels tapissos rodants per a l'enllaç entre l'estació de metro i l'entrada principal a la Fira (gener 2016) Vestíbul previ al principal, situat després de les escales automàtiques de pujada (gener 2016)

Plànol d'ubicació de l'estació de Fira (gener 2016) Vista dels dos nivells de l'estació de metro de Fira de la L9 sud (gener 2016) Enllaç costat nord entre el nivell vestíbul i el nivell andana de la via 2 (gener 2016) Sortint de l'andana de la via 2 (gener 2016)

Metro destinació Aeroport T1 arribant a l'andana de la via 2 de Fira (gener 2016) Andana de la via 2, direcció Aeroport (gener 2016) Unitat sèrie 9000 parada a la via 2 de Fira (gener 2016) Túnel mirant des de Fira cap a Parc Logístic (gener 2016)

Escala fixa i mecànica entre l'andana de la via 1 (gener 2016) Àmplia andana de la via 1 de Fira (gener 2016) Una altra vista de l'andana i l'accés costat nord. Hi ha dos accessos entre el vestíbul i cadascuna de les andanes (gener 2016) Vies de l'estació a través de les portes d'andana (gener 2016)

Ascensor per enllaçar l'andana amb el vestíbul, quedant així l'estació totalment adaptada a PMR (gener 2016) Detall dels monitors d'informació dels trens en proves de marxa en blanc. En aquest cas es feien serveis parcials entre Mas Blau i Europa | Fira (gener 2016) Tren de la sèrie 9000 sortint cap a Parc Logístic (gener 2016) Visitants de l'estació a l'andana de la via 1 (gener 2016)

Tren de la sèrie 9000 circulant per la via 2 de l'estació de Fira de la L9 sud (gener 2016) Unitat sèrie 9000 arribant a l'estació de Fira, amb un servei parcial a Europa | Fira (gener 2016) Les portes d'andana i les del tren queden perfectament alineades a l'estació (gener 2016) Tren sortint cap a Europa | Fira (gener 2016)

 Detall de la senyalètica de l'estació de Fira i els accessos al recinte firal (gener 2016) Unitat sèrie 9000 sortint cap a l'Aeroport (gener 2016) Detall de la senyalètica a les portes d'andana (gener 2016) Vista general de l'andana de la via 1, costat Parc Logístic (gener 2016)

Enllaç costat sud entre l'andana de la via 1 i el vestíbul (gener 2016) Arribant a Fira des d'un tren que va d'Aeroport T1 a Collblanc (gener 2016) L'estació de Fira des de l'interior d'una unitat sèrie 9000 (gener 2016) Sortida de Fira cap a Zona Universitària, amb un tram on hi ha una tercera via central per a possibilitar serveis parcials (gener 2016)

direcció Aeroport T1 Índex línia L9 sud direcció Zona Universitària
< Parc Logístic Europa | Fira >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional