Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Estacions > Sabadell Parc del Nord
Horaris dels trens de Catalunya
 
codi estació: 638
Màquines de venda automàtica de bitllets Estació videovigilada Adaptada a persones amb mobilitat reduïda Ascensors Lavabos Aparcament de bicicletes      
pròxims trens | horaris
zona tarifària 2C
Bus urbà

L'estació de Sabadell Parc del Nord (inicialment denominada a projecte Ca n’Oriac) es troba al PK 13,918 de la línia original Sant Cugat-Sabadell (sense passar per l'Autònoma) i es va inaugurar el 20 de juliol de 2017, amb l’obertura de la línia des de Sabadell Plaça Major.
L'estació de Sabadell Nord es troba en un recinte rectangular entre pantalles al subsòl del parc del Nord, a la intersecció amb els carrers Himàlaia, Feliu Elias, Vinhamala  i Navacerrada, que formen la plaça del Forjador de Sabadell. L’entrada a l’estació des del carrer es fa des del parc del Nord amb plaça del Forjador mitjançant una escala fixa, una escala mecànica de pujada i un ascensor. L’accés enllaça amb
l’entrada i el vestíbul de l’estació, que disposa de les màquines de venda de bitllets, un pupitre d’atenció al viatger, les barreres tarifàries de control d’accés i un lavabo adaptat, entre d’altres dependències. Un cop passades les barreres tarifàries, la comunicació entre el vestíbul i el nivell inferior es realitza mitjançant un ascensor, una escala fixa i una escala mecànica de pujada. Els trens circulen pel nivell més profund, entre 9,8 i 12,5 metres sota el carrer, i està format per les dues vies generals amb una andana central de 9 metres d’amplada i 120 de longitud, amb bancs, papereres i un punt d’informació i emergències (PIE). A l’extrem Sant Cugat de l’andana, hi ha ubicada una sortida d’emergència que connecta amb el nivell vestíbul. A l’altre extrem hi ha una escala  d’emergència protegida amb un vestíbul  d’independència dotat d’una zona de refugi per a persones de mobilitat reduïda; aquesta escala d’emergència connecta directament al Parc, a nivell carrer. L’arquitectura de l’estació és a base de materials com acer esmaltat i vitrificat i cels rasos de plaques d’alumini, donant a l’escala d’accés a l’andana de protagonisme en estar situades en un volum en forma de caixa de vidre.
A la sortida de l’estació hi ha la cua de maniobres i cotxeres de Ca n’Oriac (PK 13,898 a 14,327), al final del túnel del perllongament de Sabadell. Té una amplada interior aproximada de 16 metres, que permet ubicar tres vies enllaçades a través de 7 canvis d’agulles, amb una capacitat total de 8 trens. A la cua de maniobres només es preveu l’estacionament de trens, i no treballs de manteniment d’aquests. En una segona fase, es podria ampliar l’estructura a la creació d’unes noves cotxeres; per això es construeix a la zona central un eixamplament que permeti la  futura connexió amb la segona fase. La cua de maniobres té una profunditat  variable entre 14 i 25 metres aproximadament. La cua de maniobres té dos nivells soterrats, el nivell -2 connecta  amb el vestíbul de l’estació de Sabadell Parc del Nord i el nivell de vies que connecta amb el nivell andana de l’estació. La cua de maniobres disposa de tres sortides d’emergència ascendents ubicades al costat de la via 1, que connecten el nivell de vies i el nivell -2 amb el carrer. Habitualment els trens no utilitzen la cua de maniobres i inverteixen la marxa directament a la via 2 o a la via 1 de Sabadell Parc del Nord.

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació des del parc del Nord, encara tancat 6 dies abans de la inauguració (juliol 2017) Escales d'accés a l'estació de Sabadell Parc del Nord(juliol 2017) Boca d'entrada amb escales fixes i mecànica de pujada (juliol 2017) Nivell vestíbul de l'estació de Sabadell Parc del Nord (juliol 2017)

Accés a l'estació, al fons l'ascensor que enllaça el vestíbul amb el nivell carrer (juliol 2017) Màquines expenedores de bitllets i barreres tarifàries, encara tapades, una setmana abans de l'obertura de la nova línia des de Sabadell Pl.Major (juliol 2017) Barreres tarifàries, monitor informant de les properes sortides i zona climàtica d'atenció al viatger per part de l'agent d'estació (juliol 2017) Vista un cop passada la línia de peatge (juliol 2017)

Màquina del "perdó", expenedora de bitllets de sortida (juliol 2017) Ascensor que enllaça el nivell vestíbul de l'estació amb el nivell andana (juliol 2017) Escales d'enllaç entre el nivell vestíbul i el nivell andana de l'estació (juliol 2017) Arribada a l'andana de l'estació de Sabadell Parc del Nord, amb andana central i dues vies laterals (juliol 2017)

Escala fixa i escala mecànica de pujada per a la sortida de l'estació de Sabadell Parc del Nord (juliol 2017) Unitat 112.13 a la via 2 de Sabadell Parc del Nord. Habitualment els trens de la línia S2 finalitzaran i iniciaran trajecte en aquesta via (juliol 2017) Extrem de l'andana, costat dipòsit de Ca n'Oriac (juliol 2017) Vista de la cua de maniobres i cotxera de Ca n'Oriac des de l'andana de la via 1 (juliol 2017)

Vista de la cua de maniobres i cotxera de Ca n'Oriac des de l'andana de la via 2 (juliol 2017) La 112.13 surt de Sabadell Parc del Nord en proves cap a Sabadell Pl.Major i Barcelona Pl.Catalunya (juliol 2017) Rombe característic amb el nom de l'estació de Sabadell Parc del Nord (juliol 2017) L'estació té un estil arquitectònic diferent del de La Creu Alta i Sabadell Nord, tot i que manté la mateixa tipologia de bancs (juliol 2017)

Andana de la via 2, mirant cap a la cotxera de Ca n'Oriac (juliol 2017) Netejant l'andana pocs dies abans de la inauguració del tram (juliol 2017) Rombe característic amb el nom de l'estació de Sabadell Parc del Nord en una de les parets de l'andana central (juliol 2017) Extrem de l'andana de la via 1, costat Sabadell Nord, amb l'ascensor andana- vestíbul (juliol 2017)

Unitat 112.22 procedent de Barcelona entra en proves a Sabadell Parc del Nord per la via 2 (juliol 2017) El tren a punt de finalitzar trajecte a l'estació sabadellenca (juliol 2017) Rellotge de l'estació i monitor informant de la sortida a les 13:16 del tren en proves fins a Sabadell Pl.Major (juliol 2017) Vista de l'accés a l'andana des del vestíbul a bord d'una unitat 112 (juliol 2017)

 A Barcelona
 Sabadell Nord 
Índex estacions
 
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional