Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > 04.Línia Barcelona-Manresa-Cervera-Lleida-Almacelles > Sant Vicenç de Castellet
Horaris dels trens de Catalunya
xarxa de via ampla
04.Línia Barcelona-Manresa-Cervera-Lleida-Almacelles
codi estació: 78604
Taquilla de bitllets Informació Lavabos Cafeteria Prohibit fumar

correspondència:
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya FGC R5 Barcelona - Martorell - Manresa


Mostra Estacions adif Comarques Centrals en un mapa més gran
L'estació de Sant Vicenç de Castellet (PK 309,6 de la línia Zaragoza-Lleida-Manresa-Barcelona) té una llarga història si bé actualment ha perdut l'esplendor que havia tingut uns anys enrera. L'estació de Sant Vicenç es va posar en servei amb l'arribada del tren a Manresa l'any 1859. Però quan va adquirir el seu màxim esplendor va ser a partir del 1914 quan la Compañía del Norte decideix instal·lar-hi un dipòsit que prendrà encara més importància l'any 1929 amb l'arribada de l'electrificació a Manresa. Els trens venien remolcats per locomotores elèctriques des de Barcelona però com que a partir de Manresa no hi havia electrificació calia canviar les locomotores per unes de vapor o dièsel. Com que a Manresa degut a les condicions topogràfiques no hi cabia un dipòsit de locomotores, aquest es va construir a Sant Vicenç de Castellet, esdevenint un nucli important ferroviari ja que a Sant Vicenç és on es feia el canvi de locomotora. L'estació actual ha perdut aquell ambient ja des de l'arribada de l'electrificació a Lleida els anys vuitanta i també per la disminució del trànsit de mercaderies i llarg recorregut al tram Manresa-Lleida. Així doncs, l'estació actual consta de les dues vies generals amb andanes laterals i una via més d'apartador amb andana compartida amb la via 2 (general). L'edifici de viatgers queda a la dreta de les vies (mirant sentit Manresa) i actualment alberga un bar que també s'encarrega de la venda de bitllets. Completen les instal·lacions de l'estació actual quatre vies per a l'estacionament de trens de mercaderies. A la sortida de l'estació per Manresa hi ha el carregador d'Ares on de tant en tant es fa el trasvassament de potassa dels trens de FGC que vénen des de les mines de Sallent als trens de renfe. Finalment, destacar també la sots-central elèctrica existent també a la sortida direcció Manresa.

Fotos de l'estació i proximitats
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Tren arribant a Sant Vicenç de Castellet pel costat Barcelona (juny 2008) La doble de 447 en servei R4 a punt de fer parada a la via 1 de l'estació (juny 2008) Encreuament d'unitats 447, les protagonistes absolutes a Sant Vicenç de Castellet (juny 2008) Un tren de Rodalies procedent de Manresa fa parada a la via 2 (febrer 2008)

El primer tren que circula direcció Manresa els dissabtes i festius estacionat a les 8:53 a Sant Vicenç de Castellet (abril 2005)  447 en doble composició i vagons de mercaderies (abril 2005)  Un tren sortint cap a Manresa. A l'esquerra curiosa sortida de l'estació a un pas soterrat d'un carrer de la població (abril 2005)  Vagons de mercaderies a la platja de vies de Sant Vicenç. Al fons la muntanya de Montserrat treu el cap (abril 2005) 

Vista frontal de l'edifici de viatgers de Sant Vicenç de Castellet des de les vies (febrer 2005)  Tombant el cap una mica a la dreta respecte la foto anterior, veiem les agulles de l'estació (febrer 2005)  Façana al carrer de l'estació de Sant Vicenç de Castellet (febrer 2005)  Vestíbul de l'estació (febrer 2005) 

Antigues rajoles formant el nom de l'estació (febrer 2005)  Marquesina estàndard per a protegir-se de la pluja a la via 2 (febrer 2005)  Moll cobert i antiga grua vistos des de l'andana de la via 1 (febrer 2005)  Dos solitaris vagons de mercaderies descansen a St.Vicenç (febrer 2005) 

Vista general de l'accés a les vies d'Ares (febrer 2005)  Intercanvi de potassa entre FGC i renfe a l'apartador d'Ares (març 2005)  Seqüència de la 440-167 fent parada a Sant Vicenç de Castellet i cobrint un servei de la línia Ca4 de Barcelona a Lleida via Manresa. Realment el fet que aquest recorregut es cobreixi mitjançant aquests trens és del tot inadequat, degut a la incomoditat dels seus seients per a un trajecte de quasi 4 hores (febrer 2005) 

La unitat elèctrica 440-167 surt cap a Manresa i Lleida (febrer 2005) Unitat 447 que ve de Manresa acostant-se a l'estació de Sant Vicenç, entre l'espai buit del què havia sigut un gran dipòsit de locomotores (febrer 2005)  447-106 fent parada a la via 2 de Sant Vicenç, en un servei de la línia R4 (febrer 2005) 

El pont de FGC sobre la línia de renfe, amb una unitat 447 en doble composició circulant cap a Barcelona (febrer 2005)  Prop de l'estació de St.Vicenç, hi ha un creuament a diferents nivells de la línia de FGC Barcelona-Manresa i la de renfe (març 2003)  Edifici de viatgers de Sant Vicenç de Castellet (març 2002)  Tren sortint cap a Manresa (març 2002) 

Diversos vagons estacionats a les vies de mercaderies (març 2002)  Composició doble d'unitats 447 arribant a l'estació (març 2002)  Dues unitats sèrie 447 a la via 1 de Sant Vicenç (març 2002)  Les vies i andanes de l'estació, amb un tren al fons sortint cap a Manresa (març 2002) 

direcció Terrassa/Barcelona Índex Línia 04 direcció Manresa/Lleida/Almacelles
< Castellbell i el Vilar-Monistrol de Montserrat Castellgalí >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional