Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Estacions > La Creu Alta
Horaris dels trens de Catalunya
 
codi estació: 636
Màquines de venda automàtica de bitllets Estació videovigilada Adaptada a persones amb mobilitat reduïda Ascensors Lavabos Aparcament de bicicletes      
pròxims trens | horaris
zona tarifària 2C
Bus urbà

L'estació de la Creu Alta (inicialment denominada a projecte Eix Macià) es troba al PK 11,756 de la línia original Sant Cugat-Sabadell (sense passar per l'Autònoma) i es va inaugurar el 20 de juliol de 2017, amb l’obertura de la línia entre Sabadell Plaça Major i Sabadell Parc del Nord.
L'estació de La Creu Alta es troba en un recinte rectangular entre pantalles al subsòl del carrer Papa Pius XI, a la intersecció amb els carrers Pi i Margall i de Borràs de Sabadell, molt a prop de l’Eix Macià. S’estructura en 3 nivells (-1 vestíbul, -2 subvestíbul, -3 andana). L’entrada a l’estació des del carrer es fa a través de dos accessos a la vorera nord del carrer de Pi i Margall, un a la cruïlla amb el carrer de Lluís (costat Eix Macià) i un altre al carrer Major (costat plaça de la Creu Alta). Aquests dos accessos disposen d’escales fixes i escala mecànica de pujada. Entre el nivell carrer i el vestíbul hi ha també un ascensor a la intersecció de
ls carrers Pi i Margall amb el Papa Pius XI. Els dos accessos s’uneixen al vestíbul de 570 m2, que disposa de les màquines de venda de bitllets, un pupitre d’atenció al viatger, les barreres tarifàries de control d’accés i un lavabo adaptat, entre d’altres dependències. Des del vestíbul (nivell -1) es baixa al subvestíbul (nivell -2) a través d’unes escales fixes per una banda i escales mecàniques de pujada per una altra. Els trens circulen pel nivell més profund (nivell -3) al qual s’accedeix per una escala fixa i una escala mecànica de pujada des del nivell -2. El nivell de les vies es troba a 21 metres de profunditat i està format per les dues vies generals, amb una andana central de 88,5 metres de longitud (115 m comptant trams d’accés no públic) i 8 metres d’amplada, amb bancs, papereres i un punt d’informació i emergències (PIE). A l’extrem nord de l’andana, costat Sabadell Parc del Nord, hi ha una escala d’emergència que té la sortida en la zona d’aparcaments en superfície. A l’altre extrem de l’andana, direcció Sant Cugat, es troba l’altra escala d’emergència, que enllaça amb els nivells -2 i -1, des dels que es pot evacuar a l’exterior. L'arquitectura de l'estació és obra de Gabriel Mora, amb trams amb els murs pantalla vistos i altres recoberts amb granet. Els sostres estan formats per un cel ras de lames verticals. Les escales entre andana i vestíbul estan separades de les andanes per uns murs amb lletres de gran format amb el nom de l’estació de La Creu Alta.

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Accés a l'estació des del carrer de Pi i Margall - plaça de la Creu Alta, encara tancat en ser l'estació encara tancada al públic (juliol 2017) Accés a l'estació pel carrer Pi i Margall - avinguda Francesc Macià i ascensor d'enllaç directe entre vestíbul i carrer (juliol 2017) Vista general del vestíbul de la Creu Alta, 6 dies abans de la inauguració (juliol 2017) Zona climàtica amb taulell per a l'agent d'estació i atenció al viatger (juliol 2017)

Vista del nivell subvestíbul des del vestíbul (juliol 2017) Vista del vestíbul amb les barreres tarifàries encara tapades a pocs dies de l'estrena de la nova estació de Sabadell (juliol 2017) Vista un cop passada la línia de peatge, amb l'ascensor que baixa directament a l'andana al fons (juliol 2017) Una altra vista de l'ascensor vestíbul- andana (juliol 2017)

Vista de les barreres tarifàries, encara mig precintades (juliol 2017) Escala mecànica de pujada des del subvestíbul, amb espai per a una futura escala mecànica de baixada (juliol 2017) Màquina del "perdó", expenedora de bitllets de sortida (juliol 2017) Detall de la senyalització de l'accés al lavabo de l'estació, que també compta amb canviador per a nadons (juliol 2017)

Vista de l'espai passades les barreres tarifàries (juliol 2017) Escala fixa per baixar al subvestíbul (juliol 2017) Vista general del subvestíbul de l'estació de la Creu Alta (juliol 2017) Conjunt d'escales per enllaçar el subvestíbul amb els altres nivells de l'estació (juliol 2017)

Vista del subvestíbul (juliol 2017) Escala mecànica de pujada entre l'andana i el subvestíbul, amb un espai destinat a una possible segona escala mecànica futura (juliol 2017) Detall d'un dels polsadors per demanar ajuda al subvestíbul (juliol 2017) Per baixar a l'andana des del subvestíbul cal utilitzar una escala fixa (juliol 2017)

Escala fixa entre subvestíbul i andana (juliol 2017) Nivell andana de l'escala fixa (juliol 2017) Nivell andana de l'escala mecànica de pujada (juliol 2017) Nivell andana de l'ascensor entre andana i vestíbul (juliol 2017)

Vista general de l'andana de l'estació de la Creu Alta (juliol 2017) Rellotge i vista des de l'andana de la via 1 mirant cap a Sabadell Pl. Major (juliol 2017) Monitor amb les properes sortides de trens per via 1, que estan circulant en proves (juliol 2017) Andana de la via 1 mirant cap a Sabadell Nord (juliol 2017)

Unitat 112.03 circulant en proves des de Sabadell Pl.Major entrant a la Creu Alta per via 1 (juliol 2017) La 112.03 estacionada a la Creu Alta amb un tren en proves a Sabadell Parc del Nord, 6 dies abans de l'obertura de la línia (juliol 2017) Tren en proves a la via 2 (juliol 2017) Túnel de la via 1 mirant cap a Sabadell Pl. Major (juliol 2017)

Andana central i mòduls recentment estandaritzat per FGC incloent banc, paperera i extintors (juliol 2017) Rombe característic amb el nom de l'estació de La Creu Alta (juliol 2017) Vista de l'andana central de l'estació i monitors informant dels propers trens (juliol 2017) Andana de la via 2 i nom de l'estació de La Creu Alta en gran als laterals de les escales d'accés a l'andana (juliol 2017)

Extrem de l'andana costat Sabadell Nord, amb una sortida d'emergència (juliol 2017) Detall de l'andana (juliol 2017) Extrem de l'andana costat Sabadell Pl. Major, amb una sortida d'emergència (juliol 2017) Unitat 113.12 "Carles Emili Montañés" entrant a la via 2 de La Creu Alta en règim de proves del sistema ATO entre Sabadell Parc del Nord i Sabadell Pl. Major (juliol 2017)

El cap del tren a la via 2 queda just a l'extrem de l'andana (juliol 2017) El tren sortint cap a Sabadell Pl. Major en proves, on iniciarà el servei comercial regular de la línia S2 fins a Barcelona Pl. Catalunya (juliol 2017) Pel túnel circular de la via 2 cap a Sabadell Pl. Major (juliol 2017) La 112.13 entrant a La Creu Alta en proves fins a Sabadell Parc del Nord, una setmana abans de l'obertura de la nova línia (juliol 2017)

 A Barcelona
 Sabadell Plaça Major 
Índex estacions
A Sabadell Parc del Nord
Sabadell Nord
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional