Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Barcelona-Vallès > Estacions > Sabadell Nord
Horaris dels trens de Catalunya
 
codi estació: 637
Màquines de venda automàtica de bitllets Estació videovigilada Adaptada a persones amb mobilitat reduïda Ascensors Lavabos Aparcament de bicicletes      
pròxims trens | horaris
zona tarifària 2C
Rodalies de Catalunya R4 St.Vicenç de Calders-Manresa per Vilafranca P. R12 L'Hospitalet de Llobregat-Lleida per Manresa   Bus urbà

L'estació de Sabadell Nord (inicialment denominada a projecte Plaça Espanya) es troba al PK 12,535 de la línia original Sant Cugat-Sabadell (sense passar per l'Autònoma) i es va inaugurar el 20 de juliol de 2017, amb l’obertura de la línia entre Sabadell Plaça Major i Sabadell Parc del Nord.
L'estació de Sabadell Nord es troba en un recinte rectangular entre pantalles al subsòl de l’avinguda Josep Tarradellas, entre el carrer de la Previsió i la plaça Espanya de Sabadell. L’entrada a l’estació des del carrer es fa a peu pla des de l’interior de la plaça pel costat sud, per un accés que a la vegada comunica directament amb el vestíbul de l’estació de Sabadell Nord d’adif
de la línia de via ampla de Barcelona a Lleida per Terrassa i Manresa. El vestíbul superior té una forma de sector circular de 75 graus i 50 metres de radi, amb el centre coincident amb el de la Plaça d’Espanya, seguint el traçat, també corb, que té el vestíbul d’adif. Des del vestíbul d’interconnexió es baixen 6,8 metres fins al nivell vestíbul principal de FGC, utilitzant escales fixes, una escala mecànica de pujada o un ascensor. El vestíbul principal té 370 m2, disposa de les màquines de venda de bitllets, un pupitre d’atenció al viatger, les barreres tarifàries de control d’accés i un lavabo adaptat, entre d’altres dependències. A aquest vestíbul principal també s’hi pot  accedir des d’un accés secundari, situat a la cantonada sud-oest de la Plaça  d’Espanya i l’Av. Josep Tarradellas, comú entre l’estació de FGC i un futur aparcament de 3 plantes, situat  sota-rasant de l’Av. Josep Tarradellas  i sobre part de l’andana de l’estació. L’accés secundari disposa d’escales fixes, que enllacen amb un passadís fins el vestíbul principal. Un cop passades les barreres tarifàries, la comunicació entre el vestíbul i els nivells inferiors es realitza mitjançant un ascensor, una escala fixa amb traçat variable i dues escales mecàniques consecutives de pujada. Els trens circulen pel nivell més profund, 22,1 metres sota el carrer, i està format per les dues vies generals amb una andana central de 9 metres d’amplada i 114,6 de longitud (154 m comptant trams d’accés no públic), amb bancs, papereres i un punt d’informació i emergències (PIE). A l’extrem sud de l’andana, costat Sant Cugat, hi ha ubicada una sortida d’emergència que connecta amb els forjats superiors destinats a futur aparcament i amb evacuació a l’Av. Josep Tarradellas, mitjançant edicle. Completen les instal·lacions de Sabadell Nord una agulla tipus “bretelle” (en X) al costat sud de l’estació. L'arquitectura de l'estació és obra de l’estudi Mora – Sanvisens, amb trams amb els murs pantalla vistos i altres recoberts amb granet. Els sostres estan formats per un cel ras de lames verticals. Les escales entre andana i vestíbul estan separades de les andanes per uns murs amb lletres de gran format amb el nom de l’estació de Sabadell Nord.

Fotos
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
L'accés principal a l'estació es situa a l'interior de la plaça d'Espanya, costat avinguda Josep Tarradellas (juliol 2017) Accés secundari a l'estació des de l'avinguda Josep Tarradellas amb plaça d'Espanya, on també hi haurà l'accés al nou aparcament de cotxes construït (juliol 2017) Vestíbul de l'estació de Sabadell Nord de Rodalies de les línies R4 i R12, que enllaça directament amb l'estació de la línia S2 de FGC (juliol 2017) Accés a peu pla directe amb el vestíbul d'interconnexió, que a l'altre costat dóna a l'accés des de la plaça d'Espanya amb Josep Tarradellas (juliol 2017)

Persiana de comunicació entre el vestíbul de FGC i el d'adif tancada, sis dies abans de la inauguració de la nova línia entre Sabadell Pl. Major i Sabadell Parc del Nord (juliol 2017) Escales fixes, una escala mecànica de pujada i un ascensor enllacen el vestíbul d'interconnexió amb el vestíbul principal de l'estació de Sabadell Nord dels FGC (juliol 2017) Detall de la senyalètica (juliol 2017) Monitor informant de les properes sortides de FGC i ascensor que enllaça amb el nivell vestíbul (juliol 2017)

Escales de baixada al nivell vestíbul (juliol 2017) Vista general del vestíbul principal de Sabadell Nord dels FGC. Al costat de les màquines de venda de billets arriba el passadís des de l'accés secundari per l'avinguda Josep Tarradellas amb plaça Espanya (juliol 2017) Vista de les comunicacions verticals entre el nivell vestíbul principal de FGC i vestíbul d'interconnexió amb l'estació de Rodalies (juliol 2017) Passadís des de l'accés secundari per l'avinguda Josep Tarradellas amb plaça Espanya (juliol 2017)

Vista de les barreres tarifàries de l'estació, encara mig precintades, ja que l'estació entraria en servei 6 dies després (juliol 2017) Barreres tarifàries i monitor informant de les circulacions en proves, amb destinacions Sabadell Parc del Nord i Sabadell Pl. Major (juliol 2017) Quatre màquines expenedors de bitllets al vestíbul de l'estació de Sabadell Nord (juliol 2017) Recte l'escala fixa que baixa a l'andana i a la dreta l'escala mecànica que puja des de l'andana (juliol 2017)

Tram de l'escala fixa entre vestíbul i andana (juliol 2017) Darrer tram de baixada de l'escala fixa entre el vestíbu i l'andana (juliol 2017) Vista dels impressionants ventiladors d'emergència dels túnels (juliol 2017) Arribada de les escales fixes al nivell de l'andana de Sabadell Nord (juliol 2017)

Tren en proves a la via 1 de Sabadell Nord (juliol 2017) La 113.03 "Sant Quirze del Vallès" surt en proves cap a Sabadell Parc del Nord (juliol 2017) Pel túnel circular de la via 1 cap a Sabadell Parc del Nord (juliol 2017) Detall dels laterals de les escales d'accés a l'andana de l'estació de Sabadell Nord (juliol 2017)

Via 2, mirant cap a Sabadell parc del Nord (juliol 2017) Detall del rètol indicador de destinació dels trens S2 per la via 1 (juliol 2017) Tram d'andana més proper a la Creu Alta de l'estació de Sabadell Nord, vist per la via 1 (juliol 2017) Ascensor directe entre andana i vestíbul ubicat a l'extrem de l'andana de Sabadell Nord, costat Parc del Nord (juliol 2017)

Túnel de la via 2 mirant cap a Sabadell Parc del Nord (juliol 2017) Andana de la via 2, des del costat Sabadell Parc del Nord (juliol 2017) Escala mecànica que enllaça directament l'andana amb el vestíbul (juliol 2017) Rombe característic amb el nom de l'estació de Sabadell Nord (juliol 2017)

Una altra vista de l'andana (juliol 2017) Tram d'andana costat La Creu Alta, amb sortida d'emergència (juliol 2017) Una altra vista de l'escala mecànica i senyalització de l'enllaç amb Rodalies (juliol 2017) Detall de l'andana de la via 1 i arribada de les escales fixes a l'andana (juliol 2017)

Senyalètica i monitor informant de les properes circulacions (juliol 2017) Túnel de la via 1 mirant cap a La Creu Alta. Sortint de Sabadell Nord hi ha una agulla tipus "bretelle", en X, entre les dues vies generels (juliol 2017) Vista de l'estructura de l'estació des de l'andana de la via 2 (juliol 2017) Tren en proves procedent de Sabadell Parc del Nord arribant a Sabadell Nord (juliol 2017)

Unitat 113.03 "Sant Quirze del Vallès" a la via 2 de Sabadell Nord amb un tren en proves fins a Sabadell Pl. Major, pocs dies abans de la inauguració del perllongament de Sabadell (juliol 2017) Sortint cap a La Creu Alta i Sabadell Pl. Major, on seguirà viatge regular cap a Barcelona (juliol 2017) Vista general de l'estació des de l'extrem de l'andana costat La Creu Alta (juliol 2017) Llarga escala mecànica, que disposa de dos trams, entre l'andana i el vestíbul (juliol 2017)

Unitat 112 arribant a Sabadell Nord en règim de proves per la via 1 (juliol 2017) La 112.15 a la via 1 de Sabadell Nord (juliol 2017) Túnel de la via 2 mirant cap a La Creu Alta. Sortint de Sabadell Nord hi ha una agulla tipus "bretelle", en X, entre les dues vies generels (juliol 2017) Detall del mobiliari i equipament de l'estació, del tipus que s'està imposant a la línia Barcelona-Vallès dels FGC (juliol 2017)

Unitat 112 entrant a Sabadell Nord en proves des de Sabadell Parc del Nord (juliol 2017) La 112.15 entrant a Sabadell Nord per la via 2, pocs dies abans de l'obertura de la línia (juliol 2017) Tren a la via 2 de l'estació de Sabadell Nord de FGC (juliol 2017) Sortint cap a La Creu Alta (juliol 2017)

 A Barcelona
 La Creu Alta 
Índex estacions
A Sabadell Parc del Nord
Sabadell Parc del Nord
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional