Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > 09.Línia Reus-Falset-Móra-Riba-roja-Faió > Faió-La Pobla de Massaluca
xarxa de via ampla
09.Línia Reus-Falset-Móra la Nova-Riba-roja-Faió
codi estació: 71208


Mostra un mapa més gran
L'estació de Faió-La Pobla de Massaluca (PK 490,2 de la línia Madrid-Móra-Reus-Roda-Barcelona) es situa al terme municipal de La Pobla de Massaluca tot i que es troba a 8 km del nucli urbà i a 4 km del nou poble de Faió, situat ja a la Franja de Ponent. El tren va arribar a Faió l'any 1892 amb l'obertura de la línia des de Móra la Nova, prolongant-se un any més tard fins a Casp. L'estació en la seva ubicació actual data de mitjans dels anys seixanta del segle XX, quan es va construir l'embassament que va obligar a modificar el traçat del ferrocarril i traslladar l'estació, que es situava al terme municipal de Faió. L'antiga estació, que es situava aigües avall del poble, havia arribat a transportar durant la postguerra europea del 1918 i l'espanyola del 1939, 400.000 tones de lignit cap a Flix, Vallcarca i Barcelona, que li arribaven per via fluvial del baix Segre i del baix Cinca via Mequinensa. L'estació actual de Faió-La Pobla de Massaluca disposa de tres vies, la general (via 1) i dues desviades (vies 3 i 5), a més d'una via morta (via 7) connectada pel costat Casp. Entre la via 1 i la via 3 s'hi situa una andana molt estreta enllaçada amb la principal, que serveix les vies 5 i 7, a través d'un pas a nivell. L'edifici de viatgers es situa a la dreta de les vies, mirant sentit Casp, i és de dues plantes. A la planta baixa s'hi situa el despatx del cap d'estació i el vestíbul-sala d'espera amb taquilla de venda de bitllets. Completen les instal·lacions de l'estació una sots-central elèctrica per alimentar la línia i un antic moll cobert per a mercaderies.

Fotos de l'estació i les seves proximitats
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
L'edfici de viatgers de l'estació, amb la furgoneta per al transport de viatgers al poble de Faió (novembre 2004) La sala d'espera. Faió és la única estació de Catalunya que té els rètols només en castellà (novembre 2004) Vista frontal de la marquesina de l'edifici de l'estació (novembre 2004) Placa de la APPFI commemorant els 110 anys de la inauguració del ferrocarril (novembre 2004)

El cap d'estació dóna pas al tren carboner procedent del port de Tarragona (novembre 2004) Cua del carboner sortint direcció Casp i Samper (novembre 2004) Al cos annex a l'edifici és on hi ha situats els enclavaments (manuals) de Faió (novembre 2004) Cables passant per sota la via principal per controlar els canvis d'agulles (novembre 2004)

Palanques per a canvis d'agulles a distància (novembre 2004) Vista dels túnels d'entrada a l'estació pel costat Móra (novembre 2004) Sots-central elèctrica (novembre 2004) Vista de l'estació des del costat Móra d'aquesta (novembre 2004)

Antic moll de mercaderies actualment usat com a magatzem per a mals endreços (novembre 2004) El gat de l'estació (novembre 2004) Un altre tren carboner que ve de Tarragona entra a Faió-Pobla de Massaluca (novembre 2004) El cap d'estació autoritza al tren encapçalat per la 250-023 a seguir (novembre 2004)

És curiós que en aquesta estació la via principal és la que queda més lluny de l'edifici de viatgers (novembre 2004) El carboner sortint cap a Casp. En uns centenars de metres deixarà Catalunya per entrar a Aragó (novembre 2004) Prop de l'estació es pot veure sota una impressionant penya l'antic traçat de la línia (novembre 2004) Pont-túnel de l'antic traçat abans de construir l'embassament de Riba-roja (novembre 2004)

Unitat 448 reformada procedent de Zaragoza-Delicias entra a Faió-Pobla de Massaluca (novembre 2004) Tren estacionat a la via 1 de la primera estació de Catalunya. En baixa un sol viatger (novembre 2004) El cap d'estació dóna la sortida al Catalunya Exprés (novembre 2004) Sortint cap a Riba-roja, Móra, Reus, Tarragona i finalment Barcelona en un servei Ca6 o R42 (novembre 2004)

direcció Riba-roja/Reus Índex Línia 09 direcció Casp/Zaragoza
< Riba-roja d'Ebre Nonasp >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional