Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC05.Línia Tarragona - Reus - Lleida > Les Borges Blanques
Horaris dels trens de Catalunya
XC05.Línia Tarragona - Reus - Lleida
codi estació: 73003
 
       
propers trens
   
 
Esquema de vies de l'estació actual de les Borges Blanques [ampliar]
L'estació de les Borges Blanques (PK 24,5 de la línia Lleida-Tarragona) es troba al nord-est del nucli urbà. El ferrocarril va arribar a les Borges Blanques el 17 de juny de 1874, amb l’entrada en servei del tram des de Vinaixa. El 19 de setembre de 1878 la línia es prolongava fins a Juneda i el 1879 arriba a Lleida. El 1884 passa a formar part de la "Compañía de los Caminos de Hierro del Norte" i el 1941 de RENFE. El 1976 es posa en servei l’electrificació de la línia entre Reus i Lleida. També els anys 1970 es va modificar la disposició de vies i andanes i es va construir el nou edifici de viatgers de les Borges Blanques, després d’enderrocar l’antic, que era de dues plantes amb tres cossos, existint també un altre edifici d’una planta i una torre de planta rectangular per a aigües. El 2003, dintre del conjunt d’obres a la línia Sant Vicenç de Calders- Picamoixons- Lleida realitzades degut a l’increment de serveis a la línia per la posada en funcionament de la LAV de Madrid a Lleida, es van situar marquesines metàl·liques a les dues andanes, que posteriorment es van recréixer. El 2005 l’estació passa a formar part d’adif.
L’estació actual de les Borges Blanques disposa de quatre vies, la general (via 1) i dues vies desviades ubicades una al costat esquerre mirant sentit Lleida (via 2) i una al dret (via 3). També hi ha una via morta (via 5) connectada pel costat Lleida. Hi ha dues andanes, la principal serveix la via 2 mentre que l’altra serveix les vies 1 i 2. Les dues andanes estan enllaçades mitjançant un pas a nivell a l’extrem costat Tarragona. L'edifici de viatgers se situa a l’esquerra de les vies i és d'una sola planta. Completen les instal·lacions de les Borges l’antic moll de mercaderies a la via 5, que encara es conserva, una via de l’antic apartador de Cal Guiu que ja està desconnectada, una altra edificació d’una planta a l’andana principal i una sots central elèctrica a la banda contrària.
FOTOS DE L'ESTACIÓ
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Edifici de viatgers de les Borges Blanques, façana a la població (desembre 2013) Andana principal de les Borges Blanques, coberta en bona part per una marquesina metàl·lica (desembre 2013) Façana a les vies de l'edifici de viatgers de la capital de les Garrigues (desembre 2013) Una altra vista de la façana a les vies de l'edifici de viatgers de les Borges (desembre 2013)

Rètol estandaritzat d'adif amb el nom de l'estació de les Borges Blanques (desembre 2013) Extrem de les andanes, costat Tarragona, on s'ubica el pas a nivell entre andanes tipus Strail (desembre 2013) Extrem de la platja de vies de l'estació costat Tarragona (desembre 2013) Vista des de l'andana central, que serveix a les vies 1 i 2 (desembre 2013)

Des de la via general cap a Lleida (desembre 2013) Rètol d'adif i caseta de "Vía y Obras. Jefe de Distrito" (desembre 2013) Tren amb parada a les Borges Blanques deixant la via general (desembre 2013) Unitat 470 a punt de fer parada a la via 2 de les Borges Blanques (desembre 2013)

El tren, cobrint un R14 de Barcelona Estació de França a Lleida Pirineus per Tarragona i Reus, fent parada a les Borges Blanques (desembre 2013) A punt de sortir cap a Lleida (desembre 2013) La 470-119 segueix el seu trajecte Regional cap a Lleida Pirineus (desembre 2013) El tren ja es troba de nou a la via general per seguir cap a Juneda i Lleida Pirineus (desembre 2013)

Edifici de viatgers de Les Borges Blanques (setembre 2004) Primera seqüència de la unitat 470-089 cobrint un servei de tren regional Barcelona-Lleida amb els logotips CL ("Castilla y León Exprés") arribant a Les Borges Blanques (setembre 2004)

Segona seqüència del mateix tren regional, sortint cap a l'estació de Lleida-Pirineus (setembre 2004) Façana a les vies de l'edifici de viatgers de l'estació (setembre 2004)

El tren Talgo Miguel de Unamuno passant per Les Borges Blanques sense parada i circulant cap a Lleida (setembre 2004)

Moll i sots-central elèctrica (setembre 2004) Vista de l'estació de Les Borges costat Tarragona des del cotxe de cua d'un tren especial Lleida-Martorell (octubre 2006) Pas a nivell de la carretera de Borges a Arbeca (abril 2006) La 252-051 remolca un Talgo Altaria direcció Barcelona (abril 2006)

Cua de la branca de Talgo VII número 18, circulant cap a Barcelona (abril 2006) Mercant que esperava via lliure a l'estació de Les Borges sortint cap a Lleida (abril 2006) La 269-226 remolca el tren Teco direcció terres de ponent (abril 2006) Cua del tren de contenidors des del pas a nivell de la carretera d'Arbeca (abril 2006)

direcció Tarragona
La Floresta
Índex línia XC05
direcció Lleida
Juneda
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional