Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > XC03.Línia Barcelona - Vilafranca - Tarragona > Vilafranca del Penedès
Horaris dels trens de Catalunya
  XC03.Línia Barcelona - Vilafranca - Tarragona  
codi estació: 72204
 
 
Venda automàtica de bitllets Informació Bar Zona videovigilada Estació adaptada a PMR Ascensors Prohibit fumar
propers trens
   
 
Esquema de vies de l'estació actual de Vilafranca del Penedès [ampliar]
 
Dues vistes de l'estació actual de Vilafranca del Penedès
 
Antiga estació de Vilafranca del Penedès, amb l'edificació d'origen (font: todocoleccion.net)
 
Antiga estació de Vilafranca del Penedès, vista general de la platja de vies (col·lecció Jordi Mir, font: El Tren i Vilafranca, una realitat de futur, Ajuntament de Vilafranca del Penedès)
L'estació de Vilafranca del Penedès (PK 48,3 de la línia Tarragona-Barcelona-Portbou) se situa al centre del nucli urbà de la capital de l'Alt Penedès. El tren va arribar a Vilafranca del Penedès el 15 d’abril de 1865, amb l’obertura de la línia entre Martorell i Tarragona, per part de la Companyia del Ferrocarril de Tarragona a Barcelona i França (TBF). El 1891 la línia de Tarragona a Barcelona s’annexionava a la companyia Madrid a Zaragoza y Alicante (MZA). El 1911 es construeix l'actual edifici de viatgers, que s'ampliarà posteriorment. El 1941 l’estació de Vilafranca del Penedès passava a formar part de RENFE i el 1957 s’electrificava la línia. Fins a la construcció de la doble via a la línia l’estació de Vilafranca del Penedès disposava de la via general, una via desviada a la dreta que donava servei a la marquesina històrica de l’estació i tres vies desviades a l’esquerra, amb diverses edificacions per als serveis de mercaderies, així com algunes vies més connectades pel costat Barcelona amb dues vies amb un cotxeró. El juny de 1982 s’iniciaven les obres i el 1986 es finalitzava la doble via entre Martorell i Sant Vicenç de Calders, modificant l’estació de Vilafranca rebaixant la cota de les vies però sense cobrir-les, amb la finalitat d’eliminar tots els passos a nivell a la ciutat. Fins l’any 2004 l'estació disposava de set vies, les dues generals, tres desviades i dues vies mortes enllaçades pel costat Martorell, amb un total de quatre andanes. L'enllaç entre andanes es realitzava a través d'un pas superior al qual s'accedia per escales, ascensors i rampes. El 2005 l’estació passava a dependre d’adif. Entre els anys 2005 i 2006 el pas de la línia d’alta velocitat Madrid- Barcelona en paral·lel a la línia convencional pel centre de Vilafranca va fer modificar tot l’entorn de l’estació, situant les vies  en el futur túnel per a la LAV, que encara no estava cobert; l'estació provisional de Vilafranca disposava de dues vies, la general i la desviada, amb una andana central a la qual s'accedia per un pas superior provisional del qual es podia baixar mitjançant escales i un ascensor. L’estació actual subterrània parcialment es va posar en servei el novembre de 2006 i durant el 2008 es va completar el cobriment de la línia convencional al seu pas per Vilafranca entre el carrer de Mossèn Trens i l’avinguda de Lluís Companys, excepte en un tram de 90 metres a l’entorn de l’edifici de viatgers original de l’estació. El 2023 es completava la millora de l’accessibilitat i condicions de l’estació, que estava en un estat de “provisionalitat” des del 2006, així com dues vies mortes per a inversió de la marxa dels trens al costat Tarragona i Barcelona de l’estació. La reforma va comportar la supressió de la segona via morta existent més propera a les dues generals per poder ampliar l’andana, antiga via 3, i la renumeració de l’antiga via 5 com a via 3.
L’estació actual de Vilafranca del Penedès és subterrània, excepte els 90 metres d’andanes ubicats al costat Tarragona, que es mantenen a cel obert. Consta de les dues vies generals (vies 1 i 2) i una via morta (via 3), connectada pel costat Barcelona, de curta longitud on només hi cap una unitat de 3 cotxes. Hi ha dues andanes laterals de 240 metres de longitud a les vies generals i una altra andana al lateral oest de la via 3, que es comunica directament amb la de la via 1 per darrera del topall. Les andanes disposen de bancs, teleindicadors de properes circulacions de trens i enllumenat intel·ligent tipus “led”. L’andana de la via 1 té dos punts de sortida cap a l’edifici de viatgers, que se situa a un nivell superior, a través d’una escala fixa i ascensor (que a la vegada comunica amb el pas superior entre andanes) i també per un altre punt amb escales fixes i rampes accessibles. L’andana de la via 2 té un únic punt de sortida a través d’un pas superior entre andanes al qual es pot accedir per una escala fixa, una rampa accessible i un ascensor. Des del pas superior cal baixar lleugerament de cota fins a l’edifici de viatgers de l’estació per una escala fixa o bé l’ascensor ja esmentat que també comunica amb l’andana de la via 1. L’edifici de viatgers de l’estació de Vilafranca del Penedès és l’original de 1911, amb un cos central de planta baixa i dos pisos, i dos cossos laterals de planta baixa i un pis. Hi ha un terrat superior i presenta un gran cobert d'espera en voladís. L’estació té un llenguatge eclèctic amb detalls interiors modernistes. A la planta baixa hi ha el vestíbul d’accés des de la plaça de l’Estació, amb les màquines automàtiques de venda de bitllets, un punt d’atenció al viatger i una cafeteria, entre d’altres dependències. A la façana a les vies de l’estació hi ha un nou edicle que es troba parcialment en voladiu sobre l’andana de la via 1, on es preveu ubicar en un futur les barreres tarifàries de control d’accés a les andanes. Des d’aquest edicle es pot baixar a l’andana de la via 1 o bé accedir a la pas superior entre andanes. Des de l’any 2023 el pas superior entre andanes està dividit i hi ha una part amb circulació lliure per comunicar la plaça de l’Estació amb el carrer Comerç. Completen les instal·lacions de Vilafranca una via morta connectada pel costat Tarragona a la sortida de l’estació pel costat Barcelona adjacent a la via 2 (per a futura inversió de marxa dels trens de la línia RT2 quan finalitzin a Vilafranca) i una altra via morta connectada pel costat Barcelona a la sortida de l’estació pel costat Tarragona adjacent a la via 2 (per a inversió de marxa dels trens de la línia R4 que finalitzen a Vilafranca). També destaca que per darrera del mur de l’andana de la via 2 hi discorren les dues vies de la línia d’alta velocitat de Madrid a Barcelona en túnel, podent-se escoltar el so dels trens passant ben ràpid des de l’estació de Rodalies.
FOTOS DE L'ESTACIÓ I PROXIMITATS
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Edifici de viatgers de Vilafranca del Penedès (març 2023) Façana a la població de l'edifici de viatgers de Vilafranca del Penedès (març 2023) Cos central de l'edifici de viatgers des de la plaça de l'Estació (març 2023) Interior de l'edifici de viatgers (març 2023)

Una altra vista del vestíul, amb la cafeteria i les màquines de venda de bitllets (març 2023) L'entrada des de la plaça de l'Estació té escales i una rampa fins al vestíbul (març 2023) Punt d'informació i atenció al client (març 2023) Tres portes de sortida del vestíbul de l'edifici històric de Vilafranca al nou edicle ubicat al costat andanes (març 2023)

Placa amb l'altitud de l'estació de Vilafranca sobre el nivell del mar a Alacant (març 2023) Placa commemorativa dels 150 anys de la línia celebrats l'any 2015 (març 2023) Vista del nou edicle on properament s'hi instal·laran les barreres tarifàries de control d'accés, amb la porta per accedir a la rampa i escales fins a la via 1 i escala directa també a la via 1 (març 2023) Una altra vista del nou edicle i monitors informant de les properes sortides, amb la porta d'accés al pas superior que enllaça amb la via 2 i amb l'ascensor que també baixa a la via 1 (març 2023)

Escala directa entre el nou edicle i l'andana de la via 1 de l'estació (març 2023) Façana a les vies amb la històrica marquesina metàl·lica i el nou edicle per a viatgers (març 2023) Escala i rampa accessible fins a l'andana de la via 1 (març 2023) Una altra vista del tram de rampa sota la marquesina de l'edifici de viatgers històric de Vilafranca del Penedès (març 2023)

Accés lateral a l'estació subterrània de Vilafranca (març 2023) Baixada fins a l'andana de la via 1 per un petit tram d'escales (març 2023) Rampa accessible que també enllaça amb l'andana de la via 1 (març 2023) Unitat 447 a la via 1 amb un R4 de Manresa a Sant Vicenç de Calders (març 2023)

Sortint cap a Sant Vicenç de Calders pel curt tram del túnel de Vilafranca que s'ha indultat de cobriment (març 2023) Nova imatge de la passarel·la entre andanes i entre la plaça de l'Estació i el carrer Comerç (març 2023) Nova escala fixa entre la via 1 i l'edicle de viatgers (març 2023) Andana de la via 1 amb nou mobiliari i enllumenat que per fi fan menys lúgubre l'eterna "provisionalitat" de l'estació de la capital de l'Alt Penedès (març 2023)

Detall de la senyalètica a la via 1 (març 2023) Vista general del tram a l'aire lliure que es manté a l'estació (març 2023) Plafó amb informacions diverses a l'andana de la via 1 (març 2023) La via 3, que és una via morta, anteriorment era la via 5. Té una andana lateral i teleindicador (març 2023)

Rampa de sortida des de l'andana de la via 1 (març 2023) Andana de la via 1 ampliada. Anteriorment hi havia una segona via morta a la dreta dels pilars (març 2023) Sortida del túnel urbà de Vilafranca pel costat la Granada (març 2023) Accés al pas superior entre andanes amb escala fixa i ascensor, que a més d'enllaçar amb el pas superior també baixa a l'andana de la via 1 (març 2023)

Nou edicle ubicat sota la marquesina històrica i en voladiu damunt de l'andana de la via 1 (març 2023) Accés lliure a la passarel·la des de la plaça de l'Estació (març 2023) Pas superior entre andanes dividit entre la zona de l'estació i la zona d'accés lliure per comunicar amb el carrer del Comerç (març 2023) Ascensor entre el pas superior, el vestíbul i l'andana de la via 1 (març 2023)

Una altra vista del pas superior entre andanes (març 2023) Rampa de baixada cap a l'andana de la via 2 (març 2023) Edifici de viatgers i nou edicle al costat de les vies (març 2023) Vista de les dues vies generals i les andanes laterals (març 2023)

Escales fixes de baixada a l'andana de la via 2 (març 2023) Rampa accessible fins a l'andana de la via 2 (març 2023) Des de la rampa que baixa a la via 2 (març 2023) Vista des de l'andana de la via 2, que ha millorat notablement la seva il·luminació amb llums tipus led (març 2023)

Unitats 447 amb un R4 procedents de Sant Vicenç de Calders entrant a Vilafranca del Penedès (març 2023) La 447-107 a la via 2 de Vilafranca del Penedès amb un R4 de Sant Vicenç de Calders a Manresa (març 2023) Via lliure cap a Martorell, Barcelona, Terrassa i Manresa (març 2023) Sortida de l'andana per la rampa accessible (març 2023)

Ascensor a la via 2 per pujar cap al pas superior entre andanes (març 2023) Vista de l'edifici de viatgers històric, el nou edicle, escala fixa fins a la via 1 i ascensor que enllaça els tres nivells (març 2023) Passarel·la des de la via 2 (març 2023) Detall de la senyalètica a la via 2 (març 2023)

Des de l'extrem de l'andana costat Els Monjos (març 2023) Tram cobert a la sortida de Vilafranca del Penedès costat Sant Vicenç de Calders i Tarragona (març 2023) L'ascensor i vista sota la rampa a l'andana de la via 2 (març 2023) Unitats 447 circulant per via banalitzada des de la Granada fins a Vilafranca del Penedès (març 2023)

El tren de la línia R4 finalitza directament el servei fins a Vilafranca del Penedès a la via 2 (març 2023) Tren de mercaderies amb una Traxx de Renfe sèrie 253 a punt d'entrar al túnel urbà de Vilafranca per la via 1 (març 2023) Unitat 447 i tren Teco fent encreuament a l'estació vilafranquina (març 203) La 447-169 a la via 2 esperant l'hora de sortida per fer un R4 a Manresa (març 2023)

Dues locomotores Traxx sèrie 253 remolcant un tren Teco cap a Barcelona Can Tunis (març 2023) Tren Teco per la via 2 de Vilafranca (març 2023) Una altra vista del tren de mercaderies circulant per la via 2 cap a Can Tunis (març 2023) Unitats 447 a punt d'entrar al túnel urbà de Vilafranca pel costat Barcelona (març 2023)

Les unitats 447-042 i 447-085 amb un R4 procedent de Manresa arribant a Vilafranca del Penedès per la via 1 (març 2023) El tren segueix recorregut cap a Sant Vicenç de Calders un cop ha fet parada a Vilafranca del Penedès (març 2023) Tren de la línia R4 sortint pel túnel cap als Monjos (març 2023) El tren surt del túnel urbà de Vilafranca pel sud. En el tram de túnel es pot veure la nova via morta al costat de la via 2 (març 2023)

Tren de mercaderies procedent de Zaragoza a punt d'entrar al túnel urbà de Vilafranca pel costat Tarragona (març 2023) La "japonesa i mitja" 251-018 de Renfe Mercaderies dona tracció al tren Teco cap a Barcelona Can Tunis (març 2023) Contenidors del tren de mercaderies i passarel·la de l'estació de Vilafranca (març 2023) Tren de Rodalies amb la 447-099 i la 447-097 procedent de Sant Vicenç de Calders entrant a Vilafranca del Penedès per la via 2 (març 2023)

L'edifici de viatgers històric de Vilafranca encara observa de refiló els trens des de dalt (març 2023) Tren estacionat a la via 2 amb un R4 cap a Manresa (març 2023) La 447-122 arriba a Vilafranca del Penedès per via banalitzada des de la Granada i finalitza trajecte a la via 2 (març 2023) El tren de la línia R4 invertint la marxa per sortir en una estona amb un servei entre Vilafranca del Penedès i Manresa (març 2023)

La 251-023 encapçala un tren Teco per via banalitzada entre Vilafranca i la Granada, per la via única temporal per Vilafranca degut a les obres a l'estació (novembre 2022) Tren AVE sèrie 103 i Rodalies sèrie 447 per via banalitzada al nord de la base de manteniment de la LAV de Vilafranca (novembre 2022) Unitat 447 al cap de l'andana durant les obres de millora de l'estació de Vilafranca (novembre 2022)  Vista de les dues vies generals i andanes de l'estació, en procés de millora (novembre 2022) 

Andana de la via 1 i nova rampa de sortida que s'utilitzava per a l'accés temporal a l'andana (novembre 2022) Vies costat Els Monjos, amb maquinària de via i obres a la via 2 i un tren de mercaderies apropant-se pel sud (novembre 2022)  La 253.025 passant per Vilafranca del Penedès per la via 1 cap a Barcelona Can Tunis (novembre 2022) Vista d'un dels vagons del tren de mercaderies procedent de Madrid Abroñigal per Vilafranca (novembre 2022)

Antiga via 5 reconvertida a via 3, ja que anteriorment a la dreta de les columnes hi havia una segona via morta que s'ha eliminat per ampliar l'andana (novembre 2022) Tram soterrat de l'estació, encara amb un enllumenat pèssim (novembre 2022) Viatgers esperant el tren a la via 1, l'única en servei durant les obres (novembre 2022) Marquesina històrica de l'estació de Vilafranca i sortida des de l'andana amb una nova rampa accessible (novembre 2022) 

Edifici de viatgers de Vilafranca del Penedès, vista des de la plaça de l'Estació (novembre 2022) Una altra vista de l'edifici de viatgers històric de Vilafranca (novembre 2022) Passarel·la que creua les vies i enllaça les andanes i la plaça de l'Estació amb el carrer del Comerç en obres (novembre 2022) Accés des del carrer Comerç en obres (novembre 2022)

La nova rampa d'accés a la via 2 des de la passarel·la en obres (novembre 2022)  Antiga escala entre la via 1 i la passarel·la poc abans de ser retirada (novembre 2022) Vista de la passarel·la, abans de dividir-la en dos per poder procedir al tancament tarifari de l'estació (novembre 2022) Unitat 447 estacionada a la via 1 vista des de la passarel·la (novembre 2022) 

R4 sortint cap als Monjos, l'Arboç, El Vendrell i Sant Vicenç de Calders (novembre 2022) Una batonadora circulant per la via 2 durant les obres a Vilafranca (novembre 2022) Nous accessos a l'estació en obres (novembre 2022) Vestíbul provisional obert a la part sud de l'edifici de viatgers durant les obres (novembre 2022)

Una altra vista del vestíbul provisional, amb les màquines de venda de bitllets i espai d'espera (novembre 2022)  Foscor al tram cobert de les andanes (novembre 2022) La via 3 s'ha dotat també de 3r carril per a ample mixt (novembre 2022) Rodalies entrant al túnel de Vilafranca pel costat la Granada amb maquinària diversa a la via 2 per finalitzar la nova via morta que en un futur serà per als trens de la línia RT2 (novembre 2022)

Nova escala en construcció entre la via 1 i l'edifici de viatgers (novembre 2022)  La 447-042 finalitzant un servei de la línia R4 a Vilafranca del Penedès (novembre 2022) El tren un cop ha descarregat viatgers surt de buit fins als Monjos per apartar-se i invertir la marxa (novembre 2022) Rodalies procedent de Sant Vicenç de Calders a punt d'entrar al túnel pel costat sud. Es pot apreciar la nova via morta a l'esquerra on maniobraran els R4 que acabin a Vilafranca (novembre 2022)

Rodalies de la línia R4 entrant a Vilafranca amb les obres a la passarel·la superior (novembre 2022) Bobiner amb una locomotora Traxx sèrie 253 de Renfe per la zona de la Barceloneta de Vilafranca (novembre 2022) Vista de les obres de la nova via morta a la sortida nord de Vilafranca, on maniobraran en un futur els trens de la línia RT2 que procedents de Salou acabin a Vilafranca (novembre 2022) Unitats 447 sortint del túnel urbà de Vilafranca del Penedès pel costat La Granada (novembre 2022)

La 447 per via banalitzada en un tram amb tres vies, la de l'esquerra és la nova via morta. Al fons les dues vies de la LAV Madrid-Barcelona (novembre 2022) Doble d'unitats sèrie 447 per l'àmbit nord de la base de la LAV de Vilafranca (febrer 2022)  Una locomotora Traxx sèrie 253 circulant aïllada cap al sud (febrer 2022) Tren de la línia R4 amb un servei cap a Manresa (febrer 2022) 

Un ramat d'ovelles observa el pas d'un mercaderies de Renfe amb bobines cap a Castellbisbal al seu pas per la base de la LAV de Vilafranca del Penedès (febrer 2022)  Portacotxes de Transfesa buit amb la 335.008-9 al capdavant per la zona nord de la base de la LAV de Vilafranca del Penedès (febrer 2022) El TCS de San Roque a Can Tunis amb la bruta 335.014 per Vilafranca (febrer 2022)  Un dels típics bobiners de la línia amb la 253.053 neta de gargots (febrer 2022)

Unitats 447 sortint de Vilafranca cap a Manresa, en paral·lel a la LAV i amb Montserrat de fons (abril 2021) La 253.044 de Renfe amb un tren de cereal avança cap al sud a l'entrada del nucli urbà de Vilafranca del Penedès (abril 2021)  La locomotora 251-002 a càrrec d'un tren Teco cap a Zaragoza circulant en paral·lel a la línia d'alta velocitat (abril 2021) La 335.014 de Transitia Rail però operada per Captrain amb el refrigerat de Barcelona Can Tunis a Selgua (abril 2021)

+ fotos de l'estació de Vilafranca del Penedès: fotos 2006-2007 | estació provisional 2005-2006 | antiga estació 2004-2005

direcció Barcelona
La Granada
Índex línia XC03
direcció St.Vicenç C./Tarragona
Els Monjos
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional