Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat > Illes Balears > Ferrocarril de Sóller > Tramvia del Port de Sóller > Port de Sóller (Sa Torre- Marisol)
Horaris dels trens de Catalunya
     
Tramvia Sóller-Port de Sóller
Port de Sóller (Sa Torre- Marisol)

La línia del tramvia entra al Port de Sóller a la parada de Sa Torre. A partir d'aquest punt des del 2011 la línia circula per la part central del passeig marítim des Través, vial de plataforma única compartida amb vianants, ciclistes i vehicles de servei, vorejant la franja costanera fins a la parada final de Marisol. Fins l'any 2010 la línia discorria per primera línia de mar i en plataforma ferroviària. Entre Sa Torre i Marisol hi havia fins a 4 parades intermèdies (S'Esplèndid, Ses Palmeres, S'Eden i Can Generós); actualment no n'hi ha cap, si bé està previst situar un baixador en un punt intermedi. La parada final de Marisol disposa de dues vies, la general i una desviada amb una andana central, per poder efectuar les maniobres corresponents d'inversió de marxa dels tramvies. Aquest apartador en el moment que es va electrificar el tren de Palma a Sóller (1929) es va allargar per permetre la maniobra d'un comboi de tren sencer. A l'esquerra de les vies hi ha l'antiga estació del tramvia. Aquest edifici consta de dos cossos, un de planta quadrada de tres pisos i un de planta rectangular i d'un pis amb porxada. Actualment l'edifici només funciona com a restaurant. La via del tramvia es prolonga uns metres més enllà en via única com a cua de maniobres. Antigament el traçat seguia fins a la parada de la Pagesa i entrava a la base militar, prop del moll, utilitzada exclusivament per mariners. Abans de la Guerra Civil la via arribava als molls de mercaderies per abastir els vaixells que anaven a Marsella, Sete i altres ports del Mediterrani amb taronges, teles de les fàbriques de teixits de Sóller i altres mercaderies, a més de viatgers. També va haver-hi transport de material bèl·lic.

Fotos del tramvia
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Entrada al port de Sóller per la parada de Sa Torre, en un tram renovat l'any 2011 (agost 2012) El tramvia ara circula pel centre del passeig des Través, 7 metres terra endins del traçat d'origen i amb plataforma compartida amb vianants, bicicletes i vehicles de servei (agost 2012) Tramvia passant per davant de l'hotel Espléndido, on antigament hi havia una parada (agost 2012) El tramvia i la plajta del port de Sóller a tocar en els darrers metres de la línia (agost 2012)

Traçat del passeig, que antigament era amb el tramvia per l'esquerra (tocant al mar) i la carretera a la dreta (agost 2012) L'aspecte d'aquest tram de la línia és similar a qualsevol tramvia modern (agost 2012) Composició de tramvies portuguesos amb dos remolcs entremig sortint de la parada de Marisol cap a Sóller (agost 2012) El tramvia ex-Carris número 21 encapçala la composició que va cap a Sóller (agost 2012)

El tramvia 22 tanca la composició i circula lentament pel passeig (agost 2012) El traçat a l'entrada de la parada final de Marisol recupera el traçat original de 1913 (agost 2012) Els viatgers baixen del tramvia que ha finalitzat el seu trajecte a Marisol (agost 2012) Vista general de la parada de Marisol, amb l'edifici que s'havia utilitzat antigament d'estació (agost 2012)

Detall de la informació d'horaris del tren i tramvia de Sóller (agost 2012) El tramvia número 1, original de la línia, arribant a la parada de Marisol (agost 2012) La composició, amb dues jardineres, entrant per via desviada (agost 2012) Les dues jardineres ja plenes de viatgers esperant la tracció per tornar cap a Sóller a la parada de Marisol del Port de Sóller (agost 2012)

Seqüència del tramvia 1 maniobrant per la parada Marisol del Port de Sóller, per tal de situar-se al cap de la composició de dues jardineres per retornar cap al centre de Sóller (agost 2012)

direcció Sóller
< Es Cruce - Sa Torre
Retorn a tramvia del Port de Sóller  
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional