Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  trenscat.cat > Trenscat Internacional > Ferrocarrils de Suïssa > Zentralbahn
Horaris dels trens de Catalunya
English
Zentralbahn (Brünig i LSE)  
darrera actualització: 20/10/2011
El Zentralbahn (ZB) neix de la fusió l'any 2005 de les antigues companyies Brünig Bahn (explotada per la SBB, ferrocarrils federals suïssos) i Luzern-Stans-Engelberg (LSE). La xarxa de via mètrica electrificada a 15 kV 16,7 Hz té forma de "Y", amb un tram comú de Lucerna a Hergiswil. A partir d'aquest punt la línia principal es dirigeix cap a Interlaken via Brünig i Meiringen mentre que l'altra segueix cap a Stans i Engelberg. El tram d'Alpnachstad a Brienz s'inaugurava el 1888, de Lucerna a Alpnachstad l'any següent i el 1916 de Brienz a Interlaken Ost. La línia de Stansstad a Engelberg es posava en servei el 1898 i el 1964 es va connectar amb la del Brünig a Hergiswil, per poder arribar a Lucerna. La línia del Brünig (Lucerna-Interlaken) té 74 km de longitud i és de via única amb apartadors. Per superar el desnivell de 500 metres de pujada de Giswil a Brünig i els 400 de baixada fins a Meiringen, hi ha quatre trams equipats amb cremallera de tipus Riggenbach, amb un pendent màxim del 120‰. L'estació de Meiringen es situa en cul-de-sac, de manera que tots els trens han d'invertir la marxa per seguir el trajecte. Entre Lucerna i Horw hi ha un tram amb ample de via mixt de 1.000 i 1.435mm, per accedir a diverses factories de la zona. De Kriens a Horw hi ha també un tram de via doble. La línia de Hergiswil a Engelberg té 24,8 km de via única amb apartadors i un tram de cremallera amb pendent màxim del 105‰ situada al túnel de Grafenfort a Engelberg. El túnel, amb 4 km des de 2010 substitueix l'antic traçat, on hi havia rampes en cremallera de fins al 246‰.

Seleccioneu una estació o tram per veure'n fotos:
Interlaken Ost Brienz Meiringen Tram Giswil-Meiringen (cremallera) Alpnach Dorf i Sarnen
Alpnachstad Hergiswil i Horw Kriens Mattenhof Luzern  

Els trens
Els trens que recorren la línia són de diversos tipus, especialment en funció de si circulen per trams amb cremallera o no. Per als serveis S-bahn de Lucerna (S4 i S5) i els Regio Interlaken-Meiringen s'utilitzen els automotors construïts per Stadler el 2004 tipus "Spatz", de tres cotxes, pis baix i cotxe central panoràmic. Els "Spatz" no disposen de sistema de tracció en cremallera. A aquests automotors sovint se'ls acoblen cotxes convencionals (el de l'extrem amb cabina per fer trens tipus "push-pull") com a reforç dels trens en certes franges horàries. Per als InterRegio (IR) i serveis del GoldenPass de Lucerna a Interlaken s'utilitzen cotxes convencionals (en el cas del GoldenPass els cotxes tenen una decoració específica i s'intercala un cotxe panoràmic) remolcats de Luzern a Meiringen per locomotores elèctriques mixtes adherència-cremallera HGe 4/4 101. De Meiringen a Interlaken s'utilitzen les veteranes locomotores De 110 (provinents de la transformació d'uns antics automotors de viatgers) ja que aquest tram és només en adherència. Per als IR Luzern-Engelberg es solen utilitzar també locomotores HGe 101 i cotxes convencionals, si bé a la cua solen portar 3 cotxes pilot de disseny similar als automotors Spatz per fer composicions tipus "push-pull". A la línia d'Engelberg també s'han utilitzat automotors adherència-cremallera BDeh 140 fins que es va obrir el nou túnel de Grafenfort. Existeix també material divers com locomotores dièsel o locomotores de maniobres, a més de trens històrics.
Locomotora HGe 4/4 101 a l'estació del Brünig amb cotxes convencionals del GoldenPass (agost 2011) Interior d'un cotxe convencional (agost 2011) Plànol a l'interior d'un dels cotxes (agost 2011) Automotor 130 "Spatz" a l'estació de Kriens Mattenhof (agost 2011)

Interior d'un automotor "Spatz" (agost 2011) El cotxe central dels automotors "Spatz" té vidres panoràmics (agost 2011) Pantalla informativa d'un dels automotors en servei S4 a Dallenwil (agost 2011) Cotxe extrem d'uns dels automotors sèrie 130 del Zentralbahn (agost 2011)

Enllaços
Zentralbahn (web oficial) www.zentralbahn.ch Zentralbahn a la Viquipèdia http://en.wikipedia.org/wiki/Zentralbahn
Zentralbahn a railfaneurope.net www.railfaneurope.net/pix/ch/narrow_gauge/ZB/pix.html Brünig i LSE a rail-info.ch www.rail-info.ch/SBB/index.en.html | www.rail-info.ch/LSE/index.en.html

 Anar a inici Ferrocarrils de Suïssa

pàgina creada el 20/10/2011 © Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional