Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Lleida-La Pobla > Traçat > Lleida-Balaguer
Horaris dels trens de Catalunya
Traçat
Lleida - Balaguer

El traçat s'inicia a l'estació de Lleida Pirineus, sortint habitualment els trens de la Pobla per la via 6, i circulant sobre vies titularitat d'adif. La línia creua el riu Segre per un pont de dues vies d'ample ibèric, usades també per les línies de Tarragona i Manresa i una via d'ample internacional de la LAV d'Aragó a Barcelona. Passat el pont, la via única de la línia de la Pobla gira cap al nord-est, finalitzant també l'electrificació. La línia voreja el polígon  industrial del Segre, i al PK 1+927 s'ajunta amb la via procedent del Pla de Vilanoveta i s'inicia la línia titularitat de FGC. En aquest punt des del 18 de març de 2024 s'hi ubica el baixador del Polígon industrial del Segre. El trajecte discorre per la plana lleidatana sense dificultats, per la riba esquerra del riu Segre, per un traçat amb rectes i corbes de radi ampli i alguns passos a nivell, entre camps de conreu. La línia passa pel baixador d'Alcoletge i posteriorment pel de Vilanova de la Barca, ubicat a la vorera d'un carrer del nucli urbà, superant abans el riu Corb per un pont. Poc abans del baixador de Térmens la línia descriu una "S" i creua la carretera C-13 per un pas inferior. En aquest punt també és conserva encara el pas superior del ramal de Térmens a la sucrera de Menàrguens de l'antic carrilet de Mollerussa a Balaguer. El recorregut segueix molt a prop del canal de Balaguer i només se'n separa per acostar-se a Vallfogona de Balaguer, on hi ha un baixador. Posteriorment, al punt on hi havia l'antic ramal industrial a l’antiga fàbrica de conserves SAFYC, la línia creua el canal de Balaguer i s'aproxima ja a la capital de la Noguera, amb l'estació situada a l'est del nucli urbà central de Balaguer.

Estacions del tram: Lleida Pirineus | Polígon industrial del Segre | Alcoletge | Vilanova de la Barca | Térmens | Vallfogona de Balaguer | Balaguer

Fotos del traçat
Aleix Cortés, Albert Maestre, Adolf Ripollés i Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Unitat 331.01 de FGC sortint de la via 6 de Lleida Pirineus d'adif cap a la Pobla de Segur, amb el quart i darrer servei del dia fins a la Pobla (gener 2017) Un 592.200 al pont sobre el riu Segre, compartint vies amb les línies de Manresa, Tarragona i la LAV, circulant per vies d'adif (març 2012) El Tren dels Llacs remolcat per la locomotora de vapor Garrafeta ja a la línia de la Pobla enfilant la corba de sortida de Lleida Pirineus, un cop passat el pont sobre el riu Segre. La catenària finalitza en aquest punt (juny 2009) El canvi d'agulles del triangle amb el Pla de Vilanoveta marca l'entrada a la RFIG d'adif o l'inici de la línia pròpia de FGC (gener 2017)

Pont del Clamor de les Canals i pas a nivell del camí de Granyena (gener 2017) Primer pas a nivell de la línia Lleida-La Pobla de FGC i espai on possiblement es situarà el nou baixador que donarà servei al polígon industrial del Segre de Lleida (gener 2017) Primeres circulacions d'una de les noves unitats 331 de FGC en proves, remolcat entre Lleida Pirineus i Balaguer per la 333.386 de renfe (març 2016) La 331.01 circulant entre Alcoletge i Lleida Pirineus, amb el tren de tarda de la Pobla a Lleida (gener 2017)

L'automotor "Atòmic" de renfe 592.201 circulant entre el pont sota l'autovia A-2 i Alcoletge, amb la Seu Vella de Lleida al fons (juliol 2016) La unitat 331.01 de FGC remolcada per la 333.386 de renfe arribant a Alcoletge (març 2016) Alcoletge. Unitat 331.01 procedent de la Pobla de Segur arribant a Alcoletge, penúltima estació del seu trajecte fins a Lleida Pirineus (gener 2017) La composició especial al pont sobre el riu Corb, a l'entrada de Vilanova de la Barca (març 2016)

Vilanova de la Barca. La unitat dièsel 331.02 arriba a Vilanova de la Barca amb un servei de Balaguer a Lleida Pirineus (gener 2017) La 331.02 circulant entre Térmens i Vilanova de la Barca, arribant a aquesta última (gener 2017) La 333 circulant de manera excepcional per la línia, a les proximitats de Vilanova de la Barca (febrer 2016) Unitat de renfe 592.200 els darrers temps de circulació per la línia de la Pobla, vista entre Vilanova de la Barca i Térmens (juliol 2016)

Lo tren GTW 2/6 a la sortida de Térmens circulant direcció Lleida (febrer 2016) El Tren dels Llacs històric encapçalat per les dues "Ye-ye" entre Térmens i Vilanova de la Barca, tornant cap a Lleida Pirineus (juliol 2016) Pas a nivell de la carretera C-13 amb la línia Lleida-La Pobla a Térmens (juliol 2016) El pas a nivell més destacat de la línia Lleida-La Pobla és el de la carretera C-13 a Térmens (juny 2006)

El mateix tren un cop passat el pas a nivell, a punt d'arribar a l'estació de Térmens (juny 2006) Térmens. La unitat 331.02 amb viatgers pujant i baixant del tren de FGC a l'estació de Térmens (gener 2017) El nou tren GTW dièsel de FGC sèrie 331 en proves a Térmens, al costat del canal de Balaguer (febrer 2016) L'automotor 592-201 "Atòmic" de renfe al PK 17,5 circulant cap a Lleida, entre Vallfogona de Balaguer i Térmens (juliol 2016)

El tren fent proves d'acceleració i frenada per la zona de Vallfogona de Balaguer (febrer 2016) Una altra vista del 331.01 de FGC en proves per la zona de Vallfogona (febrer 2016) Vallfogona de Balaguer. La unitat GTW dièsel no para a l'estació, degut a que ningú ho sol·licita en tractar-se d'una parada facultativa (gener 2017) La 331.02 circulant pel costat del canal de Balaguer, a la zona de l'antiga fàbrica SAFYC, entre les estacions de Balaguer i Vallfogona de Balaguer (agost 2017)

El tren creuant el pas a nivell a la zona de la SAFYC (agost 2017) El tren segueix cap a Vallfogona i Lleida a 110 km/h un cop ha creuat el pont sobre el canal de Balaguer (agost 2017) Unitat 331.01 sortint de Balaguer direcció Lleida en proves (febrer 2016) Balaguer. Vista general amb el tren suís, des de l'andana de les vies 2 i 4, costat la Pobla (gener 2017)

 
direcció La Pobla de Segur
Traçat Balaguer - Àger
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional