Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > FGC > Línia Lleida-La Pobla > Traçat > Balaguer-Àger
Horaris dels trens de Catalunya
  Traçat
Balaguer - Àger

Sortint de l'estació de Balaguer, la línia creua el pas a nivell amb el carrer d'Urgell i amb la carretera de Camarasa, fins a deixar les darreres cases de Balaguer i passar per sobre el riu Sió. Ben aviat creua el riu Segre per un pont metàl·lic per segona i última vegada, per dirigir-se cap a Gerb. A partir de Gerb el perfil de la línia es torna més dur, ascendint cap a Sant Llorenç de Montgai on es pot veure el primer pantà del trajecte. Passada l'estació de Sant Llorenç, la línia passa dos primers túnels de 307 i 196 metres per seguir pel túnel número 3 o de Coll de Porta. Aquest túnel és el més llarg de la línia, amb 3.499 metres i té un viaducte interior per superar una cavitat de 70 metres de longitud. Just a la sortida del túnel es passa pel baixador de Vilanova de la Sal, entrant a la vall del riu Noguera Pallaresa pel pantà de Camarasa. El traçat passa dos túnels més i arriba a l'emblemàtic viaducte metàl·lic Santa Linya, de 168 metres de longitud amb un tram central metàl·lic en forma de "ventre de peix", a una alçada de 35 metres sobre l'aigua del pantà de Camarasa. Segueix al viaducte un túnel de 1.022 metres, per arribar al solitari baixador de Santa Linya. La línia fins a Àger voreja sense presses el pantà per l'oest, amb un total de 15 túnels més, en un entorn molt inaccessible. Un dels túnels, l'Artificial, té 3 subtúnels que sumen 1.348 metres, tot i que també destaquen el túnel de Santa Linya II (551 m) i Àger (495 m). A prop d'Àger hi ha el viaducte de Fred de Pui, sobre les aigües de l'embassament de Camarasa. El traçat discorre entre espectaculars vistes amb impressionants parets verticals banyades per les aigües de la Noguera Pallaresa.

Estacions del tram: Balaguer | Gerb | Sant Llorenç de Montgai | Vilanova de la Sal | Santa Linya | Àger

Fotos del traçat
Sandra Estragués, Aleix Cortés i Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Balaguer. La 331.02 descansa apagada a la via 2 de Balaguer una tarda d'hivern, ja que entre les 15:32 i les 18:08 no ha de prestar cap servei (gener 2017) Pont metàl·lic sobre el riu Segre entre Balaguer i Gerb, que queda molt dissimulat entre la vegetació de l'entorn (gener 2017) El pont sobre el riu Segre des de la cua del Tren dels Llacs (juny 2009) Gerb. La unitat de Stadler GTW passa pel baixador de Gerb sense fer-hi parada, donat que ningú ha sol·licitat pujar o baixar del tren (gener 2017)

Diverses vistes del traçat entre Gerb i Sant Llorenç de Montgai serpentejant per la plana del Segre però ja començant a guanyar alçada mica en mica. Observeu la poca presència de passos a nivell, en contrast amb el tram Lleida-Balaguer (juny 2009)

Vista de l'aproximació a l'estació de Sant Llorenç de Montgai pel costat Balaguer i Lleida (juny 2009) Sant Llorenç de Montgai. La unitat 331.01 de FGC fa una breu parada a Sant Llorenç de Montgai (gener 2017) Un arbre solitari al costat de la via observa el tram de recta existent a l'entorn de l'estació de Sant Llorenç de Montgai (juny 2009) El primer túnel del recorregut venint des de Lleida (juny 2009)

Tram entre dos túnels (juny 2009) El paisatge es va tornant cada cop més abrupte i muntanyós (juny 2009) Pas a nivell al PK 37,6 (juny 2009) Entrada al túnel número 3, el túnel més llarg de tota la línia, que permet al tren passar de la plana de Balaguer a l'embassament de Camarasa (juny 2009)

Sortida del túnel número 3 (juny 2009) Via i andana de l'estació de Vilanova de la Sal des del costat Pobla (juny 2009) El pont més famós de la línia de La Pobla per sobre el pantà de Camarasa: el viaducte de Santa Linya (juny 2009) Magnífic paisatge des del viaducte de Santa Linya (juny 2009)

Boca nord del túnel de Santa Linya I (juny 2009) Santa Linya. Tren circulant cap a Balaguer i Lleida amb el pantà de Camarasa al fons (octubre 2004) Arribant al baixador de Santa Linya venint des de La Pobla a bord del tren històric (juny 2009) La via discorre pel costat de l'embassament fins passat Àger (juny 2009)

Magnífic entorn per a la renovada via (juny 2009) El paisatge que envolta la línia és realment encisador (juny 2009) Espectacular paisatge vist des del tren, amb el pantà de Camarasa de protagonista (juny 2009) Passant per un túnel amb arcs laterals (juny 2009)

El pas del Noguera Pallaresa s'estreny a l'entorn del pantà de Camarasa (juny 2009) Espectacularíssim paisatge del Tren dels Llacs (juny 2009) Entrant a la foscor (juny 2009) Vista des d'un tren històric que baixa de La Pobla cap a Lleida (juny 2009)

Via totalment renovada entre Àger i Santa Linya (abril 2006) La Baronia de Sant Oïsme destaca sobre les aigües de l'embassament de Camarasa (juny 2009) La unitat 331.01 en proves més amunt de Balaguer ja circulant autònomament, vista vorejant el pantà de Camarasa (febrer 2016) Tren de treballs de renovació en un tram de línia que discorre per la riba de l'embassament de Camarasa (abril 2006)

Locomotora de G&O, ex-313 de Renfe (abril 2006) Tren dels Llacs al pont del barranc de Fred de Pui, un pont proper ja a l'estació d'Àger (juny 2009) Des d'un tren històric La Pobla-Lleida (juny 2009) El traçat, sobretot entre Cellers-Llimiana i Sant Llorenç de Montgai està plagat de trinxeres, ponts i túnels (juny 2009)

   
Entrada a l'estació d'Àger pel costat Lleida (abril 2006) Àger. El tren dièsel surt cap a Santa Linya, Balaguer i Lleida Pirineus (juliol 2016)    

 direcció Lleida
Traçat Lleida - Balaguer
direcció La Pobla de Segur
Traçat Àger - La Pobla de Segur
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional