Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > 11.Línia Castellbisbal/El Papiol-Mollet
xarxa de via ampla
 
11.Línia Castellbisbal/El Papiol-Mollet
pàgina no oficial

Tren de rodalies a l'estació de Sant Cugat del Vallès (23.05.05)
La línia de Castellbisbal i El Papiol a Mollet es va construir l'any 1982 per tal d'evitar el pas de trens de mercaderies pel mig de la ciutat de Barcelona. També s'hi van construir quatre estacions (Rubí, Sant Cugat, Cerdanyola Universitat i un baixador al centre comercial Baricentro) però en aquell moment cap d'elles va entrar en servei i van restar abandonades, convertint-se el traçat en una línia purament de mercaderies. No va ser fins l'any 1995 que va entrar en servei per a viatgers el curt tram entre Cerdanyola del Vallès i Cerdanyola Universitat. El maig de 2005 va entrar en servei un tram més llarg de línia per a servei de viatgers, amb la creació de la línia R7, de manera que ja es dóna servei de viatgers també a les estacions de Sant Cugat, Rubí i s'enllaça cap a Castellbisbal i Martorell. Queda per a una fase posterior completar la línia i que hi hagi trens de viatgers en el tram de Cerdanyola Universitat a Mollet. La línia, de 27,3 km, inicia el seu recorregut al complex nus de Castellbisbal, podent-se accedir a la línia tant a través de Castellbisbal com del Papiol mitjançant un tram de via independent. Més enllà ja es consolida la via doble "tradicional" i ben aviat arriba a Rubí, després de passar un túnel i un pont sobre la riera de Rubí. El tram fins a Sant Cugat discorre passant sota el ramal de Terrassa i el de Sabadell de FGC i fins a Cerdanyola Universitat haurà de passar per un total de tres túnels. D'aquesta estació en surt un ramal d'enllaç amb la línia Barcelona-Manresa fins a Cerdanyola del Vallès, per on circulen els trens de la línia R7 i mercaderies que van a Manresa i Granollers-Canovelles. La línia principal creua perpendicularment la línia Barcelona-Manresa a un nivell inferior i passa per sobre el riu Ripoll. A partir de Santa Perpètua de Mogoda el traçat entra al nus de Mollet on enllaça amb la línia de Girona i França a Mollet Sant Fost i amb la línia d'alta velocitat Barcelona-Figueres, a més de disposar d'un ramal directe a l'estació de mercaderies de La Llagosta. La via és d'ample mixt ibèric/internacional (1.668 / 1.435 mm) gràcies a un tercer carril per a disposar d'ample UIC (1.435 mm). La velocitat màxima és de 140 km/h amb rampes màximes de 15 mil·lèsimes. La línia està totalment electrificada a 3000V cc amb catenària compensada. Disposa de BAB amb CTC en tot el seu recorregut.

Seleccioneu al mapa per veure fotos i informació d'una estació i les seves proximitats:
enllaç a 03.Línia Barcelona-Vilafranca-Tarragona enllaç a 03.Línia Barcelona-Vilafranca-Tarragona enllaç a 04.Línia Barcelona-Manresa-Lleida enllaç a 04.Línia Barcelona-Manresa-Lleida enllaç a 02.Línia Barcelona-Girona-Portbou enllaç a 02.Línia Barcelona-Girona-Portbou  

Per la línia Papiol-Mollet hi circulen només els trens de renfe Rodalies de la línia R7 entre Castellbisbal i Cerdanyola Universitat, essent la resta de la línia dedicada únicament a mercaderies. La línia R7 enllaça L'Hospitalet i Martorell per via Barcelona Sants, Cerdanyola i Rubí, amb trens que paren a totes les estacions del seu recorregut.
   
   
     

Per la línia Castellbisbal/El Papiol-Mollet en la seva totalitat només hi circulen trens de mercaderies remolcats per locomotores 253 i 269, a més d'algun tren de mercaderies d'operadora privada servit per locomotores dièsel sèrie 335. Per als trens de mercaderies d'ample UIC s'utilitzen locomotres sèrie 252. En el tram entre Cerdanyola i Castellbisbal hi ha moviment de trens de rodalies de la línia R7, servits bàsicament per unitats 465 i 447.
   
UT 447 253 + Vagons Mercaderies    
UT 465 269 + Vagons Mercaderies    
  252 UIC + Vagons Mercaderies    

Anar a Inici Xarxa de Via Ampla
Anar a Inici trenscat.cat

© Bernat Borràs
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional