Pàgina inicial Trenscat.cat trenscat.cat la web dels trens de Catalunya
  Trens de Catalunya > Xarxa de via ampla > 08.Línia Barcelona-Vilanova-Sant Vicenç de Calders-Valls-Picamoixons / 21.LAV Aragó-Lleida-Tarragona-Barcelona > Roda de Berà
xarxa de via ampla
08.Línia Barcelona-Vilanova-Sant Vicenç de Calders-Valls-Picamoixons
21.Línia AV Aragó-Lleida-Tarragona-Barcelona
codi estació: 72100


Mostra un mapa més gran
L'estació de Roda de Berà (PK 28,7 de la línia Picamoixons-Roda de Berà i PK 610,7 de la línia Madrid-Móra-Reus-Roda-Barcelona) es va posar en servei l'any 1883 amb l'entrada en servei de la línia entre Valls i Vilanova i la Geltrú. Un any més tard es posava en servei la línia de Roda a Reus, de manera que l'estació es va convertir en un punt d'enllaç de línies important. La línia de Reus es va clausurar al trànsit de viatgers definitivament el 1992 de manera que l'estació va quedar com a simple estació de pas en la qual cada cop s'hi aturaven menys trens. Fins l'any 2004 l'estació disposava de dos feixos de vies, amb un important edifici de viatgers enmig, actualment convertit en restaurant. Actualment només es conserva el feix de vies situat al costat dret de l'edifici de viatgers (mirant cap a Valls), format per una via general amb andana i tres vies més d'apartador. A la part esquerra, on antigament hi havia les vies principals de les línies de Reus i Valls actualment hi ha instal·lat dos intercanviadors d'ample de via per a la línia d'alta velocitat. L'any 2006 es va construir un ramal d'enllaç entre l'estació de Roda de Barà i la línia d'alta velocitat que passa a prop, abans que aquesta arribés fins a Barcelona l'anyu 2008, malgrat que les instal·lacions segueixen en peu. Aquest ramal d'enllaç va destruir part de l'antiga esplanada de la línia Reus-Roda de la qual es parla de la seva reobertura.

Fotos de l'estació i les seves proximitats
Bernat Borràs - prohibida la reproducció de les fotos sense el permís de l'autor
Alvia passant per l'intercanviador d'ample de Roda de Barà sense arribar a parar-se (desembre 2006) El tren ja ha passat d'ample ibèric, 1668mm a UIC 1435mm i de 3000 a 25000V (desembre 2006) Tren Altaria deixant la línia troncal d'alta velocitat Camp de Tarragona-Barcelona (desembre 2006) Baixant per un imponent terraplè cap a Roda de Barà (desembre 2006)

Altaria Triana procedent de Cádiz al ramal d'enllaç entre la LAV i l'intercanviador de Roda de Barà (desembre 2006) Cua del tren Altaria circulant per un tram que antigament havia estat de la línia Reus-Roda i que ha estat usurpat per la LAV (desembre 2006) Una altra vista del mateix Talgo canviant de via per passar l'intercanviador (desembre 2006) Maniobres a l'intercanviador. La 252 que remolca el talgo es desenganxa de la composició (desembre 2006)

Maniobres a l'intercanviador. El senyal lluminós autoritza a seguir a la 252 en règim de maniobra (desembre 2006) Maniobres a l'intercanviador. La 252 segueix lentament el seu camí (desembre 2006) Maniobres a l'intercanviador. La locomotora es col·loca en una de les vies de culató situades al costat de l'intercanviador (desembre 2006) Maniobres a l'intercanviador. El Talgo, sense cap locomotora auxiliar, baixa per gravetat fins a l'intercanviador d'ample, sempre amb un tècnic a bord controlant la operació (desembre 2006)

Maniobres a l'intercanviador. El Talgo baixant pel seu propi pes cap a l'intercanviador d'ample de via (desembre 2006) Maniobres a l'intercanviador. Una 252 en colors "taxi" d'ample ibèric espera la composició anterior per seguir cap a Barcelona (desembre 2006) Tren Alvia buit arribant a Roda de Barà... (desembre 2006) ...per rescatar un company seu que s'havia quedat avariat (desembre 2006)

Una de les façanes a les vies de l'estació de Roda de Barà (agost 2006) Vista de les vies d'ample ibèric de la línia Sant Vicenç-Valls-Picamoixons (agost 2006) Detall d'una de les plaques commemoratives, irònicament del centenari de la línia Reus-Roda de Barà tancada des del 1992 (agost 2006) Vista des de l'antiga andana principal de les vies que van a l'intercanviador (agost 2006)

Alvia circulant encara per les vies d'ample ibèric cap a Valls i Lleida, punt on accedia a la LAV (agost 2006) Una altra vista de l'Alvia passant per Roda de de Barà (agost 2006) Sortint cap a Lleida Pirineus, Zaragoza Delícias i Madrid Puerta de Atocha (agost 2006) Vista de l'intercanviador llest per entrar en servei en breu (agost 2006)

Obres del ramal d'enllaç entre l'estació de Roda de Barà i la LAV (agost 2005) Obres del ramal d'enllaç entre l'estació de Roda de Barà i la LAV (agost 2005) L'antiga línia Reus-Roda observant com es mutila un tram més del seu recorregut convertint la seva reobertura en una utopia (agost 2005) Obres de l'intercanviador (agost 2005)

Vista d'un dels feixos de vies de Roda de Barà, actualment el de la línia Barcelona-Vilanova-Valls (agost 2005) Altaria que ve de Lleida passant per Roda de Barà (agost 2005) Cua de l'Altaria circulant direcció Sant Vicenç de Calders i Barcelona (agost 2005) Curiós rètol instal·lat pels propietaris del restaurant de l'estació per evitar disgustos, tot i que ara per ara el trens ràpids no van per aquí justament...  (agost 2005)

Antiga andana principal de l'estació (agost 2005) Tren regional que ve de Lleida Pirineus passant per Roda de Barà sense fer-hi parada (agost 2005) Circulant cap a Roda de Mar (agost 2005) Es pot observar una rectificació de la platja de vies a la sortida de Roda direcció Sant Vicenç, per disposar d'una via desviada més llarga (agost 2005)

Agulla d'entrada a l'estació de Roda des de Sant Vicenç (octubre 2004) Vies d'entrada a l'estació de Roda, dividides en dos grups, ja que l'edifici de viatgers es troba al mig (octubre 2004) Pas a nivell a l'entrada de Roda costat Sant Vicenç (octubre 2004) Via principal i edifici de viatgers, actualment reconvertit en restaurant (octubre 2004)

A l'esquerra, via principal de la línia de Valls i a la dreta, via principal de la clausurada línia de Reus (octubre 2004) Separació de les línies de Reus (a l'esquerra i abandonada) i Valls (que s'enfila per la dreta) (octubre 2004) Concessió de pas al proper tren (octubre 2004) Altaria passant per Roda de Barà direcció Lleida (octubre 2004)

Cua de l'Altaria, enfilant la línia de Valls (octubre 2004) Les instal·lacions estan força abandonades; només hi para un tren regional al dia (octubre 2004) Andana del segon feix de vies. Aquesta via s'usa per a estacionar el tren regional quan l'Altaria l'ha d'avançar (octubre 2004) Antic dipòsit d'aigua per als trens de vapor (octubre 2004)

direcció St.Vicenç de Calders/Barcelona

Índex Línia 08

direcció Valls/Picamoixons
< Roda de Mar Salomó >
Índex Línia 21 (LAV) direcció Camp de Tarragona/Lleida
De Camp de Tarragona a Roda de Barà >
Pàgina inicial Trenscat.cat
IMPORTANT: No es permet l'ús públic (webs, premsa, etc) ni l'ús lucratiu dels continguts de trenscat.cat i trenscat.com sense el consentiment previ de l'autor. L'autor de les imatges si no s'especifica el contrari és Bernat Borràs 
trenscat.cat és una pàgina web no oficial i per tant no proveeix ni es responsabilitza de cap contingut institucional